Propofol sedatie
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Sedatie vermindert het bewustzijn zodanig dat u minder angst heeft voor een mogelijk onaangenaam onderzoek of behandeling. U krijgt voor de sedatie medicijnen toegediend via een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand. U krijgt een slaapmiddel om u in een lichte slaap te houden en/of een pijnstiller om de pijn te bestrijden. Een sedatiepraktijkspecialist (SPS) voert de sedatie uit en bewaakt uw veiligheid en comfort tijdens het onderzoek of behandeling.
Effecten van de sedatie
Het toedienen van sedatie en pijnstilling heeft een aantal effecten op het lichaam.
- Het vermindert het bewustzijn, en maakt u slaperig.
- Het onderdrukt de pijnprikkel.
- Tijdens een sedatie is het alsof u slaapt, maar u blijft wekbaar.
- U behoudt belangrijke reflexen als ademhalen en slikken.
Sedatie is daarom NIET hetzelfde als narcose.
Door de combinatie van deze effecten kunt u het onderzoek of de behandeling beter verdragen.
Belangrijke voorbereidingen
Ter voorbereiding op uw onderzoek of behandeling met sedatie zijn de volgende zaken belangrijk om te weten:
Nuchter zijn
De sedatie kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven.
Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens de sedatie inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt.
Het nuchter zijn houdt in:
- U mag tot zes uur voor de sedatie gewoon eten en drinken, daarna mag u tot twee uur voor het onderzoek alleen nog helder drinken (water, ranja, thee of koffie zonder melk).
- Tot twee uur voorafgaand aan het onderzoek mag u niet meer roken.
Voorbeeld:
Heeft u bijvoorbeeld om 11.00 uur de afspraak voor het onderzoek of behandeling? Dan mag u tot 5.00 uur nog wat eten en tot 9.00 uur nog wat drinken. Heeft uw specialist aangegeven dat u langere tijd van tevoren niet mag eten en drinken? Houdt u zich dan aan die afspraak met uw specialist.
Heeft u kort voor het onderzoek of de behandeling toch gegeten of gedronken? Dan kan de sedatie voor uw eigen veiligheid niet doorgaan.
Pre-sedatie screening (PSS)
U vult op de polikliniek Pre-Sedatie Screening (PSS) een digitale vragenlijst in.
Medicijnen
U mag uw medicijnen op de gebruikelijke tijd innemen met een klein slokje water, tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken.
Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.
Verandering in uw gezondheid
Is er iets veranderd in uw gezondheid tussen de PSS en de dag van het onderzoek of de behandeling? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de sedatiepraktijkspecialist. Zij beoordelen of het onderzoek of behandeling met sedatie kan doorgaan.
Vervoer
Regel van tevoren vervoer naar huis. U mag zelf geen vervoermiddel besturen. U bent verplicht om zich te laten begeleiden door een volwassene. Zorg ervoor dat er een volwassene bij u kan zijn gedurende de eerste nacht na de sedatie.
Neem geen belangrijke beslissingen
Door de medicijnen die u krijgt is het verstandig om op de dag van het onderzoek of behandeling geen belangrijke beslissingen te nemen waarvoor u volledig alert moet zijn (bv. financiële transacties).
Pre-sedatie screening
Op de polikliniek Pre-Sedatie Screening vult u een digitale vragenlijst in over uw gezondheid, medische voorgeschiedenis en medicijngebruik. De sedatiepraktijkspecialist zal de antwoorden doornemen. Zijn er nog onduidelijkheden? Dan neemt de sedatiepraktijkspecialist contact met u op. Tijdens de PSS heeft u een gesprek met een sedatiepraktijkspecialist/anesthesioloog of een anesthesiemedewerker. Zij leggen u uit hoe de sedatie zal gaan en welke medicatie u voor het onderzoek of de behandeling nog mag gebruiken. Zij meten uw lengte, gewicht en bloeddruk, en luisteren met een stethoscoop naar uw hart en longen. Zo nodig wordt nog aanvullend onderzoek verricht (extra bloedafname of het maken van een hartfilm).
Wat neemt u mee naar het spreekuur?
- Een actuele medicijnlijst (vraag deze tijdig op bij uw apotheek).
- Gegevens over mogelijke allergieën (naam medicijn/stof, welke reactie).
- Heeft u een pacemaker of ICD? Dan is het belangrijk dat u uw kaartje bij u draagt.
De dag van de behandeling
- De verpleegkundige van de afdeling vraagt aan u of u inderdaad niets gegeten heeft en of er nog bijzonderheden zijn die van belang kunnen zijn voor de sedatie.
- Zodra u aan de beurt bent voor het onderzoek of behandeling brengt een verpleegkundige u in uw bed naar de voorbereidingskamer waar het onderzoek of de behandeling gaat plaats vinden. Daar ziet u de Sedatiepraktijkspecialist, uw behandelend arts en een assistent.
Het kan zijn dat u tijdens het onderzoek of de behandeling door een andere sedatiepraktijkspecialist behandeld wordt dan degene die u tijdens de PSS gesproken heeft.
Opnameduur
Afhankelijk van het soort onderzoek of behandeling, uw medische toestand en thuissituatie beslist de sedatiepraktijkspecialist samen met uw behandelend arts wat voor u het beste is. Er zijn twee mogelijkheden.
- Het onderzoek of behandeling onder sedatie vindt plaats in dagbehandeling.
- U blijft na het onderzoek of behandeling onder sedatie minimaal één nacht ter observatie in het ziekenhuis. U bent dan opgenomen op een verpleegafdeling.
Checklist
Voor uw veiligheid en om fouten te voorkomen, is het belangrijk zeker te weten dat u de juiste patiënt bent voor het betreffende onderzoek of de behandeling en dat alle materialen die voor uw onderzoek of behandeling nodig zijn ook aanwezig zijn. Daarom vraagt het team u aan de hand van een checklist naar uw gegevens. Vervolgens stellen ze op verschillende momenten aan elkaar vragen over uw gezondheid en het benodigde materiaal. Pas daarna start het onderzoek of behandeling onder sedatie.
De sedatie
Op de behandelkamer neemt u plaats op een behandeltafel of een bed. De sedatiepraktijkspecialist sluit u aan op de bewakingsapparatuur.
- U krijgt plakkers op de borst om uw hartslag te meten.
- U krijgt een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren.
- U krijgt een band om de arm om de bloeddruk elke drie tot vijf minuten te meten.
- U krijgt een infuus voor het toedienen van de medicatie.
- U krijgt extra zuurstof via een slangetje in de neus of met een kapje.
- Hiermee wordt gelijk uw ademhaling bewaakt.
Hierna krijgt u de medicijnen toegediend waarna u in slaap valt (de sedatie). Als het gewenste niveau van sedatie bereikt is, kan de behandelend arts zijn onderzoek of behandeling starten.
Na de sedatie
Is de behandelend arts klaar met het onderzoek of de behandeling? Dan stoppen we met het toedienen van de sedatiemedicijnen. U wordt dan snel wakker. U verblijft dan nog enige tijd onder bewaking op een recovery-afdeling. Verpleegkundigen sluiten u ook daar aan op bewakingsapparatuur en letten erop dat u rustig bijkomt van het onderzoek of de behandeling. Gaat alles goed en voldoet u aan de ontslagcriteria? Dan mag u naar huis (of naar de afdeling als u een nacht zou blijven).
Complicaties en bijwerkingen
Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over alle complicaties die zouden kunnen voorkomen.
- Tijdens de sedatie kan het voorkomen dat de ademhaling vermindert en de bloeddruk daalt. De sedatie is dan te diep. Het kan zijn dat het onderzoek of de behandeling dan tijdelijk moet worden onderbroken of dat er extra medicatie nodig is.
- Het kan voorkomen dat u moet braken, met het risico dat de maaginhoud in de longen terecht komt. U zou daar een longontsteking van kunnen krijgen. Het komt gelukkig zeer zelden voor. Het is daarom erg belangrijk dat u nuchter bent.
- Misselijkheid kan optreden als bijwerking van verschillende medicijnen. Door de lage doseringen komt misselijkheid echter zelden voor.
Nazorg
Na ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk dat u zich de eerste 24 uur aan de volgende adviezen houdt.
- Doe het rustig aan.
- Uw reactievermogen kan tijdelijk verminderd zijn. Bestuur daarom geen voertuig en bedien geen machines.
- Neem geen belangrijke beslissingen.
- Eet en drink licht verteerbare voedingsmiddelen.
Het is heel normaal dat u zich na een onderzoek of behandeling onder sedatie tijdelijk minder fit voelt. Het lichaam herstelt zich in zijn eigen tempo. Dat heeft tijd nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf. De sedatiemiddelen zijn al na een dag volledig uit uw lichaam verdwenen.
Klachten als gevolg van de sedatie
Heeft u binnen 24 uur na het onderzoek of behandeling klachten die te maken hebben met de sedatie? Neem dan contact op met uw behandelend arts.
Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de sedatiepraktijkspecialist of uw behandelend arts.
Contact
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen, neem dan contact op met de sedatiepraktijkspecialist of uw behandeld arts.
Telefoonnummers sedatiepraktijkspecialist
- Adrz Goes: 088 125 00 00
Kies 1 en vraag naar nummer 6756 - Adrz Vlissingen: 088 125 00 00
Kies 2 en vraag naar nummer 7810
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.