Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over en 24-uurs bloeddrukmeting. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw arts wil een beter inzicht krijgen in uw bloeddrukverloop gedurende een hele dag. Daarom krijgt u een bloeddrukmeter mee. Het apparaat verricht van 7.00 uur tot 22.00 uur om de 30 minuten een bloeddrukmeting en van 22.00 uur tot 7.00 uur om de 60 minuten. Het is de bedoeling dat u uw normale dagelijkse activiteiten verricht.

Het onderzoek

Voorbereiding

Er zijn geen specifieke voorbereidingen voor dit onderzoek. U krijgt tijdens het onderzoek een bloedrukband om uw arm. Het is daarom handig om makkelijk zittende kleding te dragen met ruime mouwen. U mag niet douchen tijdens het onderzoek.

Verloop van het onderzoek

  • Bij de start van een meting is het belangrijk om uw arm te ontspannen totdat de meting voltooid is. Als de meting niet lukt, meet de bloeddrukmeter nog een keer.
  • Wees voorzichtig met de bloeddrukmeter, deze mag niet vallen of nat worden.
  • U mag de bloeddrukband tijdens het onderzoek niet af doen.
  • Mocht de band na verloop van tijd losser gaan zitten, doe de klittenbandsluiting dan iets strakker. Let erop dat de pijl op de band op de juiste plaats blijft zitten.

Na het onderzoek

Voordat u de bloeddrukmeter in komt leveren, mag u deze zelf van uw arm afhalen. Hierover krijgt u verdere informatie van de functielaborant. U levert de bloeddrukmeter in op de afgesproken tijd en locatie.

Complicaties en bijwerkingen

Er zijn weinig complicaties bij dit onderzoek, wel kan de arm wat beurs aanvoelen of ontstaan er soms blauwe plekken op de plaats van de band. Deze verdwijnen na enkele dagen. Een enkele keer komt het voor dat een patiënt pijn heeft bij het oppompen van de band. Probeer de arm zo stil mogelijk te houden, eventueel kan de band nog aan de andere arm geplaatst worden. Als dit niet werkt mag de bloeddrukmeter afgedaan worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Cardiologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.