Adrz

Deze folder geeft u informatie over nazorg na een ingreep onder plaatselijke verdoving. Het is goed u te realiseren dat voor u de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Vaak is het prettig het behandelde gebied na de ingreep te koelen met een koud kompres (coolpack). Zwelling en bloeduitstorting worden hierdoor enigszins tegen gegaan. Ook is het goed om het een à twee dagen rustig aan te doen en indien van toepassing voorover bukken te vermijden.

Verband

(Als er een pleister op de wond zit, kunt u deze de volgende dag verwijderen. Hierna mag u gewoon douchen, het wondje droogdeppen en eventueel een nieuwe pleister op het wondje plakken.) Steristrips, hechtpleisters, twee weken laten zitten, die vallen vanzelf af. Een drukverband mag na 48 uur af. Probeer de wond met pleisters bij het douchen te ontzien, wonden genezen beter als ze zeven tot tien dagen droog blijven.

Medicatie bij napijn

De verdoving is na één tot twee uur uitgewerkt. Zo nodig mag u paracetamol tegen de pijn innemen, maximaal vier tabletten van 1000 mg per 24 uur.

Hechtingen

Vrijwel altijd zijn de hechtingen oplosbaar. Indien niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt, worden deze na (vijf tot zeven) zeven tot tien dagen verwijderd. Wanneer het een ingreep in het gelaat betreft, mag u na het verwijderen van de hechtingen of na de eerste controle weer make-up gebruiken. Mogelijk kan het geopereerde gebied nog wat doof en gevoelloos aanvoelen. Dit is tijdelijk en verdwijnt spontaan na één tot anderhalf uur.

Bloedverdunners

Dezelfde dag na de ingreep mag u weer beginnen met het innemen van de bloedverdunners (Aspirine, Cardio 80 en Marcoumar).

Roken

Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing omdat er een verminderde doorbloeding is. Het is belangrijk om acht weken na de operatie niet te roken.

Wond

Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.

Controleafspraken

Soms is een controleafspraak nodig. Deze krijgt u mee na de ingreep. Tijdens de controleafspraak worden de eventuele hechtingen verwijderd en of uitslagen besproken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.