Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over orgaan- en weefseldonatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Donororganen en -weefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen. Veel van deze mensen staan op een wachtlijst, want er is een groot tekort aan donoren. Donoren zijn voor hen van levensbelang.

Organen en weefsels ter donatie

Organen die gedoneerd kunnen worden, zijn:

  • hart
  • lever
  • longen
  • nieren
  • dunne darm
  • alvleesklier

Weefsels die gedoneerd kunnen worden, zijn:

  • oogweefsel
  • hartkleppen
  • huid
  • botweefsel
  • peesweefsel
  • bloedvaten

De donatiecoördinator

De donatiecoördinator is de spil in het ziekenhuis als het gaat om orgaan- en weefseldonatie. In 2000 zijn de eerste donatiecoördinatoren in Nederlandse ziekenhuizen aangesteld. Deze, over het algemeen ervaren IC-verpleegkundigen, houden zich in het ziekenhuis bezig met voorlichting over en het bevorderen van orgaan- en weefseldonatie.

Reden aanstellen donatiecoördinator

Aanleiding voor het aanstellen van donatiecoördinatoren was het feit dat aan de ene kant het aantal donoren sinds de invoering van de Wet op orgaandonatie op 1 februari 1998 sterk gedaald was en daarmee de wachtlijsten voor met name orgaantransplantaties steeds langer werden. Aan de andere kant wees onderzoek uit dat veel meer overledenen in ziekenhuizen donor kunnen zijn.

Hoofdtaak donatiecoördinator

De hoofdtaak van een donatiecoördinator is ervoor te zorgen dat in een ziekenhuis goed wordt omgegaan met orgaan- en weefseldonatie. Dit betekent dat bij elk overlijden in het ziekenhuis aandacht moet zijn voor donatie en dat de donatieprocedures conform de Wet op orgaandonatie uitgevoerd worden. Om dit te bereiken zorgt de coördinator ervoor dat alle betrokken artsen en verpleegkundigen geschoold worden en bewust met donatie omgaan.

Begeleiden procedures

Naast deze hoofdtaken levert de donatiecoördinator een bijdrage aan het correct uitvoeren van donatieprocedures. Ook begeleidt en ondersteunt de coördinator desgevraagd artsen en verpleegkundigen bij de procedures. Verder controleert en registreert deze of de professionals bij alle overledenen volgens de regels gehandeld hebben en koppelt dit aan hen terug.

Begeleiding nabestaanden

De omgang met en begeleiding van nabestaanden van een mogelijke donor is ook een zeer belangrijk punt bij orgaan- en weefseldonatie. De artsen en verpleegkundigen krijgen hierover richtlijnen van de donatiecoördinator en hen wordt de mogelijkheid geboden om een speciale communicatietraining te volgen. Bij deze training wordt onder meer aandacht besteed aan de manier waarop je het beste de toestemmingsvraag voor donatie kunt stellen. Daarnaast vervult de donatiecoördinator samen met de transplantatiecoördinator een rol bij de begeleiding van nabestaanden en zorgt ervoor dat nabestaanden, wanneer zij dat willen, ook achteraf informatie en ondersteuning krijgen.

Nauwe samenwerking andere disciplines

De donatiecoördinatoren zijn het centrale aanspreekpunt voor alles wat met orgaan- en weefseldonatie te maken heeft. Zij werken daarbij nauw samen met artsen en verpleegkundigen. De donatiecoördinatoren worden ondersteund door een donatiecommissie (COWD). Deze officiële ziekenhuiscommissie bestaat naast de donatiecoördinatoren uit een neuroloog, een internist of intensivist, een poortarts en de transplantatiecoördinator. De donatiecoördinatoren werken verder nauw samen met de transplantatiecoördinator uit het academisch ziekenhuis in de regio. Deze speelt vooral een coördinerende en begeleidende rol in de uitvoering van orgaandonatieprocedures en heeft een aandeel in de scholing van artsen en (IC-/OK-)verpleegkundigen. Door de intensieve samenwerking vullen de donatiecoördinatoren en de transplantatiecoördinator elkaar uitstekend aan.

Doel donatiecoördinatoren

Het uiteindelijke doel van de donatiecoördinatoren is dat bij ieder overlijden aandacht wordt besteed aan donatie en dat er naar tevredenheid van de nabestaanden en van alle professionals uitvoering wordt gegeven aan een correcte donatieprocedure. De donatiecoördinatoren leveren met hun werk een bijdrage aan de oplossing voor het dringende tekort aan orgaan en weefsels voor transplantatiedoeleinden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met een van de donatiecoördinatoren. U vindt hen op onze locatie in Goes (route 93c) en kunt hen bereiken via de volgende telefoonnummers:

  • 088 125 48 92
  • 06 22 62 13 21
  • 06 14 66 45 77

E-mailen kan naar donatiefunctionaris@adrz.nl.

Meer informatie

  • Op de website van de Transplantatiestichting kunt u meer lezen over het doneren van organen en weefsels.
  • Op de website van het Donorregister kunt u meer lezen over donorregistratie.