Wat is urineresidu?
Urineresidu is de hoeveelheid urine die na het plassen in de blaas achterblijft. Normaal gesproken zou de blaas na het plassen bijna leeg moeten zijn. Een kleine hoeveelheid urine kan nog in de blaas achterblijven. Dit residu kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en de gezondheidstoestand van een persoon.
Wat is een echo residumeting?
Het is belangrijk om te weten of u uw blaas helemaal leeg plast. Als er te veel urine achterblijft kan dit klachten veroorzaken. Met een uitwendige echografie wordt de hoeveelheid urine gemeten die na het plassen in de blaas is achtergebleven. Dit noemt men een echo-residu bepaling. Het onderzoek is ongevaarlijk en geeft geen bijwerkingen.
Waarom urineresidu meten?
Blijft er veel urine achter in de blaas, dan kan dit wijzen op urineretentie, een aandoening waarbij de blaas zich niet volledig leegt. Mogelijke oorzaken zijn een vergrote prostaat bij mannen, nier- of blaasstenen of zwakke blaasspieren en zenuwproblemen bij zowel mannen als vrouwen. Urineretentie kan leiden tot terugkerende urineweginfecties, schade aan de nieren en ongemak.
Wat gebeurt er bij de echo residumeting?
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u met een lege blaas komt. Bij binnenkomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van een toilet.
Het onderzoek
Bij dit onderzoek maakt men gebruik van geluidsgolven (trillingen). Deze zijn niet hoorbaar. De geluidsgolven kunnen worden opgewekt door een transducer. Dit is een zender/ontvanger.
Door de transducer over uw buik te bewegen worden de geluidsgolven in uw buik gezonden. De organen in uw buik, dus ook de blaas, weerkaatsen deze geluidsgolven. Dit noemt men echo’s. Deze echo’s worden op een beeldscherm weergegeven. Zo kan men nauwkeurig meten hoeveel urine er na het plassen in de blaas is achtergebleven.
De verpleegkundige brengt voor het onderzoek een beetje gelei op de huid van de buik aan ter hoogte van de blaas.
Hoelang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt maar enkele seconden en is helemaal pijnloos.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. U kunt uw vragen ook stellen aan uw fysiotherapeut. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.