Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de formaliteiten bij overlijden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Deze folder is bedoeld om u op weg te helpen met het treffen van de noodzakelijke maatregelen omtrent het overlijden van een naaste uit uw familie- of vriendenkring. U maakt nu een tijd door waarin het u moeilijk valt uw aandacht te richten op de formaliteiten die vervuld moeten worden. Deze folder informeert u daarom over de personen met wie en zaken waarmee u te maken krijgt en wat ze voor u kunnen betekenen.

Mortuariumbeheerder

De verzorging en het beheer van het mortuarium zijn door het ziekenhuis overgedragen aan een gespecialiseerde mortuariumbeheerder. De mortuariumbeheerder neemt voor het ziekenhuis de verzorging van overledenen op zich en handelt de voor het mortuarium noodzakelijke administratieve zaken af.

Uitvaartondernemer

Voor zaken waar de mortuariumbeheerder verder geen bemoeienis heeft, zoals het eventuele transport naar elders en het regelen van de uitvaart, kunt u terecht bij een uitvaartondernemer. De door u gekozen uitvaartondernemer neemt vervolgens contact op met de mortuariumbeheerder.

Schakel zo spoedig mogelijk een uitvaartondernemer in. Deze kan veel van de te verrichten formaliteiten van u overnemen. De uitvaartondernemer kan zorg dragen voor:

  • het afhalen van de overlijdenspapieren bij het mortuarium
  • het vervullen van de vereiste formaliteiten bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden

Mocht u deze formaliteiten zelf willen afwikkelen, dan moet u de volgende acties ondernemen:

  • De overlijdenspapieren kunnen na telefonisch overleg met de mortuariumbeheerder worden opgehaald.
  • De overlijdenspapieren dient u te bezorgen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin het overlijden heeft plaatsgevonden.

Bij het bezoek aan de ambtenaar van de Burgerlijke Stand is het nodig dat u, voor zover van toepassing, het trouwboekje van de overledene meeneemt. U geeft aan de ambtenaar door hoeveel uittreksels van de overlijdensakte u wenst te ontvangen, deze heeft u nodig voor onder andere het afwikkelen van formaliteiten voor bank, pensioenverrekeningen en ziektekostenverzekering.  U moet zich kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

Waarschuwen uitvaartondernemer

Wanneer u als nabestaande de formaliteiten in het ziekenhuis zelf heeft afgerond, waarschuwt u een uitvaartondernemer. Welke uitvaartondernemer u kiest, hangt af van wat er wel of niet geregeld is. In eerste instantie kan in de persoonlijke papieren van de overledene een verzekeringspolis aanwezig zijn. Is een dergelijke polis aanwezig, dan kunt u contact opnemen met de betreffende uitvaartverzekeraar of ondernemer die erin vermeld staat. Het kan ook het geval zijn dat de overledene tijdens zijn/haar leven wensen met betrekking tot de uitvaart met u als nabestaande heeft besproken. U weet dan met welke uitvaartondernemer contact opgenomen moet worden. In alle andere gevallen bent u gewoon vrij in het maken van een keuze.

Bij het maken van de keuze wordt u verzocht om geen vragen die betrekking hebben op de keuze van een uitvaartondernemer te stellen aan de verpleegkundige, de mortuariumbeheerder of een mortuariumedewerker. Zij dienen zich ten opzichte van uitvaartondernemers strikt neutraal op te stellen.

Niet-natuurlijke dood

Onder een niet-natuurlijke dood wordt verstaan dat iemand ten gevolge van een niet natuurlijke oorzaak is overleden. Hieronder vallen onder andere een verkeersongeval of een misdrijf. In geval van een niet-natuurlijke dood stellen politie en justitie een onderzoek naar de doodsoorzaak in. Dit heeft tot gevolg dat een rouwbezoek pas kan plaatsvinden wanneer de overledene door de officier van justitie is vrij gegeven.

Persoonlijke bezittingen

De persoonlijke bezittingen van de overledene worden bewaard. Om misverstanden of zoekraken te voorkomen is het verstandig deze bezittingen zo spoedig mogelijk op te (laten) halen op de verpleegafdeling of via de mortuariumbeheerder.

Verzorging van de overledene

In het ziekenhuis

Indien een patiënt in het ziekenhuis komt te overlijden wordt op de afdeling de noodzakelijke zorg verricht. De familie krijgt vervolgens ruim gelegenheid om in alle rust afscheid te nemen van de overledene. Daarna wordt hij/zij naar het mortuarium overgebracht. Als u wilt kunt u helpen met de laatste verzorging van de overledene. De mortuariumbeheerder voert dan op de afdeling samen met u de verzorging uit. Daarna wordt de overledene overgebracht naar het mortuarium.

In het mortuarium

De verdere gebruikelijke laatste zorg wordt uitgevoerd door een mortuariumbeheerder van het ziekenhuis. Dit gebeurt automatisch, tenzij u anders aangeeft. U schakelt vervolgens zelf de uitvaartondernemer van uw keuze in.

Door de uitvaartondernemer (of anders)

Wilt u de gebruikelijke laatste zorg niet door de mortuariumbeheerder van het ziekenhuis laten plaatsvinden (bijvoorbeeld vanwege religieuze of om andere redenen), geeft u dit dan meteen na het overlijden van de patiënt door aan de verpleegkundige. Het is belangrijk dat u dan zo snel mogelijk de door u gewenste uitvaartondernemer inschakelt. U geeft de uitvaartondernemer de opdracht de overledene binnen drie uur na overlijden over te brengen naar de door u gewenste plaats van opbaring. Hiervoor laat de verpleegkundige u een verklaring tekenen. Indien deze opdracht niet door u wordt gegeven of uitgevoerd, zal het ziekenhuis in verband met hygiëne alsnog aan de mortuariumbeheerder verzoeken de verzorging te verrichten. Tevens wordt dan begonnen met het koelen van de overledene.

Persoonlijke wensen

Indien er persoonlijke wensen zijn met betrekking tot make-up, kleding, sieraden en dergelijke, kunt u deze kenbaar maken aan de uitvaartondernemer.

Rituele bewassing

Rituele bewassing kan plaatsvinden in overleg met de uitvaartondernemer. De kosten voor het ter beschikking stellen van de speciale wasruimte worden in rekening gebracht.

Verblijf van de overledene in het mortuarium

Elke overledene verblijft voor kortere of langere tijd in het mortuarium van het ziekenhuis. Met de door u ingeschakelde uitvaartondernemer kunt u bespreken of de overledene in het mortuarium van het ziekenhuis blijft, of dat u er de voorkeur aan geeft de overledene elders op te baren.

Kosten

De kosten van het gebruik van het mortuarium en de verzorging, worden zo mogelijk via de door u ingeschakelde uitvaartondernemer, door de mortuariumbeheerder aan de nabestaanden in rekening gebracht tegen de daarvoor geldende tarieven. Tot drie uur na overlijden worden geen kosten in rekening gebracht. Na de termijn van drie uur geldt een vast tarief. Wanneer nog obductie moet worden verricht, worden tot het moment dat die heeft plaatsgevonden – behoudens de kosten voor de verzorging – geen aanvullende kosten in rekening gebracht. Deze kostenberekening geschiedt zonder tussenkomst, maar met medeweten van het ziekenhuis.

Om misverstanden te voorkomen: de kosten van de verzorging en de kosten die verbonden zijn aan het gebruik van het mortuarium zijn geen onderdeel van het tarief van het ziekenhuis. Deze zijn ook niet opgenomen in de ziektekostenverzekeringen en moeten apart betaald worden. De prijzen zijn terug te vinden op de website van de mortuariumbeheerder: Curamortuorum.nl.