Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

De bevalling

Poliklinisch en klinisch bevallen

Poliklinische (eerste lijns) bevallingen zijn bevallingen met je eigen verloskundige of huisarts met kraamverzorgende. Poliklinisch bevallen kan bij een normaal verlopen zwangerschap.
Klinische (tweede lijns) bevallingen zijn bevallingen met de gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis of met een obstetrieverpleegkundige. Bij (klinische)bevallingen is er sprake van een medische indicatie.

Begin van de bevalling

Het is goed om er rekening mee te houden dat uw lichaam vaak enkele uren tijd nodig heeft om de bevalling op gang te brengen. Hierdoor is het soms onduidelijk wanneer de bevalling precies begonnen is. Een bevalling kan op verschillende wijzen beginnen, vaak kenmerkt het begin van de bevalling zich door zogenaamde ‘oefenweeën’. Deze zijn onregelmatig in duur en frequentie. We adviseren u om in dit geval een warme douche of kruik en eventueel 1000 mg paracetamol te gebruiken. Zakken de krampen weer weg? Dan hoeft u geen contact met ons op te nemen. Nemen de krampen/harde buiken echter toe in sterkte en frequentie en/of in regelmaat dan is er waarschijnlijk sprake van (ontsluitings) weeën. Op een gegeven moment kunt u gaan ‘concentreren’ op de weeën en deze zult u waarschijnlijk weg moeten puffen.

De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Het kan soms een langere tijd duren voordat de weeën beginnen. U kunt continue vocht verliezen of in kleine beetjes. Het is belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Normaal vruchtwater is helder/rozig en ruikt zoetig.

Mocht hier sprake van zijn en heeft u verder geen weeën of andere klachten? Dan kunt u vaak thuis een aantal uur afwachten tot de weeën op komen zetten. Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is, dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept. Dit is vaak een teken dat het kindje wat stress ervaren heeft, daarom is extra onderzoek nodig. En heeft u eerder een keizersnede gehad, dan vragen we u om ons direct te bellen. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of het hoofdje van uw kindje bij de laatste controle ingedaald zat, is dit niet het geval, dan vragen we ook gelijk contact met ons op te nemen en direct te gaan liggen.

Twijfel u of uw vliezen gebroken zijn, doe dan een inlegkruisje/maandverband in en wacht even af. Het kan namelijk ook dat u onbedoeld wat urine verliest aan het einde van uw zwangerschap en/of meer waterdunne afscheiding hebt.

Roze of slijmerige afscheiding (de slijmprop), is een normaal verschijnsel tegen het einde van de zwangerschap. Dit betekent dat de baarmoederhals bezig is te rijpen, maar niet altijd dat de bevalling begonnen is. Het kan zelfs nog een aantal dagen of weken duren voordat de bevalling begint. U hoeft hiervoor dan ook geen telefonisch contact met ons op te nemen, tenzij u om andere reden ongerust bent of vragen heeft. Bij een grote hoeveelheid bloedverlies vragen we u altijd direct telefonisch contact op te nemen.