Ervaringsverhaal Ilona Wielemaker
Iedereen heeft wel een zwakke plek, een pijntje of een kwaaltje dat opspeelt op momenten dat je er echt niet op zit te wachten. Mijn zwakke plek: mijn rug. Als ik uit bed kom, in de auto zit, iets van de grond wil oppakken. Jammer dat ik niet als soepele turnster door het leven ga. De laatste tijd liepen de pijntjes aan mijn rug de spuigaten uit. Tijd voor actie! Om verschillende aandoeningen uit te sluiten maakt Adrz een MRI-scan en röntgenfoto’s.
Een eitje
Omdat het om rugklachten gaat, moet ik tijdens het maken van de röntgenfoto’s blijven staan. Een welkome afwisseling, nadat ik net een tijd heel stil heb moeten liggen voor de MRIscan. Collega Marloes de Jaeger-Jonkers geeft duidelijke aanwijzingen. Ik hoef me niet in allerlei bochten te wringen en in ongemakkelijke poses te gaan staan. Marloes kan door de grote lichtvlakken die het apparaat laat zien prima bepalen of ik nog iets op moet schuiven voordat ze de foto maakt. Nog een foto van de zijkant en ‘klaar is Kees’. Dit was een eitje. Dat is wel anders dan de laatste
keer dat er een röntgenfoto werd gemaakt. Ik had, bleek achteraf, mijn enkel gebroken bij het sporten. Om mijn voet goed in beeld te kunnen brengen, moest ik toen wel allerlei ongemakkelijke poses aannemen. Dan is het echt even tanden bijten.
Weefsel in het lichaam in beeld
Een röntgenfoto brengt door middel van röntgenstraling bepaald weefsel in het lichaam in beeld. De röntgenstraling wordt door sommige weefsels in het lichaam beter doorgelaten dan door andere. Weefsel dat zwaardere materialen bevat zoals bot, houdt meer straling tegen. Op de röntgenfoto wordt dit weefsel wit weergegeven. Het weefsel dat geen straling tegenhoudt wordt zwart. Zo kan bijvoorbeeld een breuk in een bot op een röntgenfoto goed in beeld worden gebracht.