De dialyse afdeling van Adrz helpt u de dialyse in te passen in het leven dat u leidt.

Een dialysebehandeling kost tijd en vraagt veel van uw lichaam. Er zijn daarbij een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden voor, tijdens en na uw behandeling.

Bij hemodialyse in het centrum wordt u drie keer per week in het dialysecentrum verwacht waar u langere tijd aan een machine bent gekoppeld en soms na de behandeling moe bent. Bij thuisdialyse is er geen sprake van reistijd en kunt u vaker, maar dan vaak wel korter, of ‘s nachts dialyseren. Nachtelijke centrum hemodialyse bij Adrz is op dit moment niet mogelijk. Thuisdialyse is minder vermoeiend en wordt vaak beter verdragen.

Ook peritoneaal dialyse kost tijd, maar u bent dan wel thuis. De machine voor de nachtelijke behandeling maakt niet veel geluid, maar lichte slapers kunnen hier toch last van hebben. Ook kan de machine ’s nachts weleens een alarm geven.

Voeding en dialyse

De meeste patiënten hebben een dieet. In het dieet bij chronische nierschade spelen de volgende voedingsstoffen een rol: natrium (zout), eiwit, fosfaat, kalium en vocht. Het voedingsadvies verschilt per persoon. Als de urineproductie afneemt of stopt, is het nodig om de hoeveelheid vocht die u gebruikt te minderen. Wat men in het algemeen als gezonde voeding ziet, kan voor dialysepatiënten juist minder geschikt zijn. Het eten van veel fruit en groente kan bijvoorbeeld voor een te hoog kalium in het bloed zorgen. Om die reden wordt ook de diëtist betrokken bij uw behandeling om het juiste advies te geven.

Medicatie en dialyse

Daarnaast krijgen dialysepatiënten vaak ook medicatie voor andere aandoeningen ten gevolge van de nierfunctiestoornissen. Hieronder vallen bijvoorbeeld bloedarmoede en een verhoogd fosfaat in het bloed, een hoge bloeddruk en extra behoefte aan vitaminen.

Leefstijl en dialyse

Het is erg belangrijk te beseffen dat de behandeling niet alleen uit het dialyseren bestaat maar uit een totaal pakket van dialyseren, gepast dieet en medicatie. Ook beweging is belangrijk. De nefrologen en dialyseverpleegkundigen zullen hierbij adviseren en begeleiden wanneer dit nodig is.