Adrz biedt sinds kort nog meer mogelijkheden om op een prettigere manier een mogelijk vervelend onderzoek of pijnlijke behandeling te ondergaan. Dit wordt gedaan met sedatie, de medische benaming voor het verlagen van het bewustzijn. Ook wel ‘een roesje’ genoemd.
Er zijn verschillende vormen van sedatie mogelijk. Met bijvoorbeeld Dormicum wordt gezorgd voor een lichte vorm van sedatie. Het voordeel voor patiënten is dat sedatie voor meer comfort zorgt tijdens bepaalde onderzoeken en daardoor minder stress, pijn of angst oplevert. Een onplezierig en pijnlijk onderzoek is beter te verdragen doordat patiënten het minder bewust meemaken.
Met middelen als onder andere propofol is het mogelijk voor een diepere vorm van sedatie te zorgen. Sinds februari 2019 is Adrz gestart met het toepassen van propofol-sedatie bij maag- en darmonderzoeken op de Scopie Behandel Afdeling, cardiologische onderzoeken en bij plaatsing van neurostimulatoren voor de behandeling van chronische pijn. Sinds kort is deze vorm van sedatie verder uitgebreid voor een aantal longonderzoeken en gynaecologische behandelingen.
Speciaal opgeleide sedatie praktijk specialisten (sps’er), die op de achtergrond anesthesiemedewerker zijn, voeren de propofol-sedatie uit. De anesthesiemedewerkers zijn gewend om met patiënten om te gaan die gesedeerd worden of algehele anesthesie krijgen op de operatiekamers. De opleiding tot sedatie praktijk specialist is een extra eenjarige opleiding. Adrz heeft momenteel 5 sps’ers in dienst. Deze werken onder indirecte supervisie van een anesthesioloog.
Anesthesioloog Boudewijn van Berkum: “Patiënten zijn eigenlijk allemaal zeer content met de manier waarop ze de onderzoeken ondergaan. De methode is erg succesvol en dat is ook de reden dat we steeds verder uitbreiden in de type onderzoeken die ondersteunt kunnen worden. Steeds meer specialisten zien de meerwaarde van op deze wijze het comfort van de patiënten te verhogen tijdens een procedure. Als het mogelijk is om een onderzoek of procedure met propofol-sedatie uit te voeren dan bespreekt de behandelend arts dit met de patiënt. ”
De methode van sedatie is nog vrij uniek in Zeeland en wordt elders in het land al op diverse plaatsen succesvol toegepast. In Adrz is op dit moment in Goes het toepassen van sedatie met propofol bij behandelingen mogelijk op elke dag van de week. In Vlissingen is dit nog niet altijd mogelijk.
Meer informatie over propofol-sedatie vindt u op de pagina van Anestheiologie.