In het kort
Op de afdeling heelkunde treft u patiënten die zijn opgenomen voor de orthopedie, chirurgie en urologie. Hier zien we onder andere patiënten die met geplande zorg komen, denk hierbij aan therapie na het krijgen van een nieuwe heup, knie of schouder. Maar naast de geplande zorg zien we ook de traumatische/ niet geplande zorg. De fysiotherapeut helpt bij het begin van uw revalidatie traject.
Wat is het
Op de afdeling heelkunde zien we een divers aantal patiënten. Dit kan zijn geplande zorg, maar ook traumatische en acute patiënten zien we op deze afdeling.
De patiënten die we vaak te zien krijgen zijn:
- Patiënten na een totale heupprothese (THP)
- Patiënten na een totale knieprothese (TKP)
- Patiënten na een halve knieprothese (HKP)
- Patiënten na een schouderprothese
- Patiënten na een tibiaplateaufractuur
- Patiënten na een voorste-, achterste kruisband reconstructie (VKB, AKB)
- Patiënten na een buikoperatie, bijvoorbeeld:
- Aortabroekoperatie
- Darmoperatie, met en zonder stoma plaatsing
- Cholescystectomie
- Patiënten na een vaatoperatie
- Patiënten na een amputatie
- Patiënten na een heupbreuk. De operatie en prothese zijn dan afhankelijk van de breuk in de heup. De operatie kan zijn:
- Kophalsprothese (KHP)
- Gammanagel
- Gecannuleerde schroeven
- Dynamische heupschroef (DHS)
- Petrochantaire femurnail (PFN)
- Patiënten na een bekkenfractuur, dit wordt vrijwel nooit geopereerd. Met deze patiënten kijken we of het mogelijk is te bewegen zonder steun te nemen, onbelast mobiliseren, of mobiliseren op het geleiden van de pijn.
Behandeling
Fysiotherapie wordt gestart op aanvraag van de arts. In het geval van een operatie komen we vaak de dag na uw operatie, dag 1. Als u in Vlissingen wordt geopereerd kan dit dezelfde dag al zijn. Na een operatie is het belangrijk om zo snel mogelijk weer in beweging te komen, bedrust kan namelijk voor complicaties zorgen.
We kijken met u wat er al mogelijk is en stemmen hier onze therapie op af. Bij de therapie moet u denken aan oefeningen in lig, zit en stand en daarnaast het starten met lopen middels een looprekje en krukken. Daarnaast houden we ook uw ademhaling in de gaten en geven hiervoor oefeningen als we problemen bemerken.
Hoe gaat het verder?
Na de opname kan het zijn dat u nog verder moet revalideren. Dit kan betekenen in een revalidatie instelling, zorghotel of thuis met fysiotherapie. Wij verzorgen een overdracht voor de collega’s.
Meer informatie
- Schoudernetwerk Zeeland
- Afdeling orthopedie
- Afdeling chirurgie
- Oefenfolder heup
- Oefenfolder knie
- Loopinstructie filmpje
- Stoma