Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen dat klachten geeft aan gewrichten, spieren, pezen of botten, maar niet door een ongeval veroorzaakt worden. Ontstekingen spelen bij veel reumaziektes een belangrijke rol. De reumatoloog is gespecialiseerd in het behandelen van deze aandoeningen.
Reumatische aandoeningen
De reumatologie zorgt voor patiënten met niet door trauma ontstane klachten van gewrichten, spieren of botten. Ontstekingen spelen hierbij een belangrijke rol. Ook andere organen, zoals huid, nieren of longen kunnen betrokken zijn. Er zijn meer dan 100 aandoeningen bekend. De reumatische aandoeningen verschillen veel van elkaar en daarmee ook de behandelmethoden.
Reumatische aandoeningen kunnen worden onderverdeeld in:
- ontstekingsreuma door ontregeling van het afweersysteem (bijvoorbeeld reumatoide artritis, artritis psoriatica)
- gewrichtsontsteking door bacteriën, virus of kristallen (bijvoorbeeld septische artritis, jicht)
- gewrichtsklachten niet veroorzaakt door ontsteking of trauma (bijvoorbeeld artrose, fibromyalgie)
Verschijnselen
Algemene verschijnselen bij reumatische aandoeningen zijn aanhoudende pijn en stijfheid in spieren en gewrichten, zwellingen in één of meer gewrichten en moeite met bewegen. Daarnaast komt vermoeidheid en een gebrek aan energie vaak voor. De klachten verlopen vaak wisselend en kunnen per dag verschillen. Reumatologische aandoeningen zijn vaak chronisch en beïnvloeden uw dagelijks leven.
Wat we doen
Op de polikliniek van Reumatologie en in Adrz kunnen diverse onderzoeken worden gedaan. Zo kunt u, indien nodig, aansluitend aan uw afspraak bloed laten afnemen in het laboratorium en een röntgenfoto laten maken bij de afdeling Radiologie. Kijk voor bloedafname voor actuele locaties en openingstijden op de website van Diagnovum en voor de afdeling Radiologie op de website van Adrz.
Ook kunnen op de polikliniek van Reumatologie bijvoorbeeld echo’s door de reumatoloog worden gemaakt, een punctie worden verricht of een nagelcapillair onderzoek worden gedaan. Wij werken ook mee aan wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen bij reumatische aandoeningen onder andere in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam. Soms is het nodig voor de behandeling van een reumatologische aandoening de medicatie per infuus toe te dienen, dit vindt dan plaats op de dagbehandeling van Adrz. Op de polikliniek van Reumatologie richten we ons op het stellen van de juiste reumadiagnose, de beste behandelmethode en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Iedere patiënt is uniek, het behandelplan wordt daarom ook op maat gemaakt in samenspraak met u.
Onze gespecialiseerde reumaverpleegkundigen kunnen u onder andere helpen bij het omgaan met de gevolgen van reuma. Er zijn spreekuren in Adrz op de locaties in Goes, Vlissingen en Zierikzee.
Samenwerking Adrz en Erasmus MC
De afdeling Reumatologie van Adrz is een onderdeel van Reumatologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Het grote voordeel daarvan is dat kennis tussen beide ziekenhuizen wordt uitgewisseld, er eenduidige protocollen en richtlijnen zijn en korte lijnen bij (terug)verwijzing. Voor Adrz komt daarbij dat ruim gebruik gemaakt kan worden van de expertise van het Erasmus MC.
Voor kinderen met jeugdreuma werkt de kinderreumatoloog dr. van Pelt vanuit het Erasmus MC samen met de kinderartsen en hebben ze een gecombineerd spreekuur in Adrz, om de zorg zo dichtbij mogelijk te maken.
Binnen Adrz kan ook tussen de reumatoloog en de andere specialisten laagdrempelig worden overlegd, wat zeker voor patiënten met meerdere ziektebeelden van belang is.
‘Alle specialismen zitten onder één dak’