Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over aangezichtszenuwpijn. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Trigeminusneuralgie

Trigeminusneuralgie is een bepaalde vorm van aangezichtspijn, waarbij de patiënt heftig pijnlijke, schietende elektrische sensaties ervaart in het gebied van de aangezichtszenuw (nervus trigeminus). De pijn kan optreden in:

  • de eerste zenuwtak: het voorhoofd en het oog
  • de tweede zenuwtak: de bovenkaak en de neus
  • de derde tak: de onderkaak

Typisch voor trigeminusneuralgie is dat de pijn optreedt na een prikkel die normaal gesproken niet pijnlijk is. Bijvoorbeeld na het eten, praten, tandenpoetsen, aanraken van de huid of voelen van een koude wind. De
pijn is dus op te wekken. Het is mogelijk dat de pijn na maanden of zelfs jaren spontaan verdwijnt en dan plotseling weer terugkomt.

Oorzaken trigeminusneuralgie

Doorgaans wordt geen oorzaak gevonden voor trigeminusneuralgie. Slechts in zeldzame gevallen vindt de neuroloog bij nader onderzoek een oorzaak voor de aandoening. Er kan dan sprake zijn van een hersentumor of van een abnormaal verlopend bloedvat. Dit drukt dan tegen de kern van de aangezichtszenuw in de hersenen (het ganglion gasseri).

Behandelmogelijkheden

Medicatie
Als de diagnose trigeminusneuralgie is gesteld, worden meestal eerst medicijnen voorgeschreven. Het bekendste medicijn is carbamazepine (Tegretol), dat ook bij epilepsie wordt gegeven. Dit medicijn dempt de te grote prikkelbaarheid van de zenuwcellen in de kern van de aangezichtszenuw. Carbamazepine werkt echter op alle zenuwen, waardoor het vaak bijwerkingen als sufheid, duizeligheid of futloosheid geeft. Soms kunnen ook leverfunctiestoornissen optreden.

Behandeling
Injectie met ontstekingsremmende middelen, elektrisch stroomstootjes of met een etsende vloeistof. Het doel van de behandeling is het beschadigen van de pijnzenuw, zodat deze geen of minder pijnprikkels doorgeeft. Hierdoor vermindert de pijn.

Sedatie

De behandeling gebeurt onder sedatie. Dit is een lichte narcose ook wel roesje genoemd. Meer informatie hierover vindt u in de folder propofolsedatie.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de verpleegafdeling van Adrz. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige en wordt u voorbereid op de behandeling.

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
U dient voor de behandeling nuchter te zijn. Uw medicatie mag u wel op de gebruikelijke tijd met een slokje water innemen, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Medicatie
Neemt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen. Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnarts.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meld dit dan voor de start van de behandeling.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling

Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.

Verloop van de behandeling

  • Wij helpen u om in de juiste positie op de behandeltafel te gaan liggen of zitten.
  • Na het desinfecteren van de huid met een desinfecterende vloeistof wordt het behandelgebied afgedekt met steriele doeken.
  • De pijnspecialist verdooft het te behandelen gebied, waarna met een speciale naald het pijngebied wordt opgezocht.
  • Als de naald in de juiste positie is, wordt u even wakker gemaakt om te controleren of de punt van de elektrode goed ligt. De pijnspecialist stuurt dan een stroompje door de elektrode, waarna u moet aangeven of
    de stroom te voelen is in het gebied waar de pijn altijd zit.
  • Als u de juiste plaats heeft aangegeven, wordt u weer in slaap gebracht en injecteert de pijnspecialist de ontstekingsremmende middelen, de etsende vloeistof of worden de stroomstootjes gegeven.
  • Zodra u weer wakker bent, wordt met een scherp naaldje het gevoel getest. Als het gebied van de aangezichtszenuw waar de pijn zit iets minder scherp aanvoelt, is de behandeling beëindigd.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de uitslaapkamer gebracht, waar u gecontroleerd en geobserveerd wordt door een verpleegkundige. Wanneer alle controles goed blijven, mag u naar de verpleegafdeling. U mag iets meenemen ter ontspanning, zoals een (puzzel)boek of muziek. Houd er rekening mee dat u een dag opgenomen bent.

Resultaat 
De behandeling heeft meestal direct effect, soms is het effect pas na enkele dagen moet dit niet langer zijn merkbaar. Dan kan een definitieve behandeling noodzakelijk zijn.

Complicaties en bijwerkingen

We voeren de behandelingen vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een kans op het optreden van bijwerkingen.

  • Napijn: in veel gevallen treedt na de behandeling napijn op, die brandend kan aanvoelen. Soms blijven de oorspronkelijke pijnen nog een of twee weken bestaan. Als u nog medicijnen gebruikt, kunt u die in overleg met uw arts langzaam afbouwen als de napijn verdwenen is.
  • U kunt na de behandeling een doof gevoel in het deel van het gezicht hebben, waar voordien de pijn gelokaliseerd was. Dit kan enkele uren aanhouden doch hersteld dan weer. Het pijnstillend effect begint
    binnen enkele dagen.

Als er corticosteroïden zijn gebruikt:

  • Opvliegers en een rood warm gezicht. Deze bijwerkingen kunnen bij zowel vrouwen als
    mannen voorkomen
  • Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Bij diabetici kan gedurende enkele dagen verhoging van de bloedsuiker optreden. Blijft dit aanhouden, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
  • In zeldzame gevallen kan er een verkleuring van de huid optreden. Dit verdwijnt in de meeste gevallen.

Complicaties

De behandeling kan, ondanks zorgvuldige medische behandeling, een aantal complicaties met zich
meebrengen:

  • Als u na de behandeling binnen zes uur koorts krijgt boven 38,5 °C moet u onmiddellijk uw
    pijnspecialist raadplegen. Uiterst zelden worden bij inbrengen van de elektrode via het wangslijmvlies mondbacteriën in het hersenvocht gebracht, waardoor een hersenvliesontsteking kan optreden. De patiënt krijgt binnen zes uur hoge koorts, hoofdpijn en nekstijfheid. Er moet zo spoedig mogelijk worden begonnen met een antibioticabehandeling. Deze complicatie treedt nooit later dan zes uur na de behandeling op.
  • Krijgt u koorts (al dan niet met hoofdpijn)? Waarschuw dan uw pijnspecialist of huisarts.
  • Patiënten met suikerziekte die behandeld worden met insuline of tabletten, merken soms dan hun
    bloedsuikers gedurende enkele dagen of weken verhoogd zijn. Pas uw behandeling hieraan aan,
    eventueel in overleg met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.

Nazorg

Leefregels

U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de Pijnverpleegkundige/- consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden

Controle

Na acht weken ontvangt u van het Centrum voor Pijngeneeskunde een email of brief met de vraag of de behandeling voor u succesvol is geweest. Indien nodig kunt u dan een telefonisch consult afspreken met de pijnverpleegkundige/-consulent.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.

Informatie over uw afspraak

In te vullen door behandelaar

O Ja, stoppen met de bloedverdunners ……… dagen vóór de behandel datum.

O Nee, er hoeft niet gestopt te worden.

O Niet van toepassing.