Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over acuut glaucoom. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is acuut glaucoom?

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw, waarbij de zenuwvezellaag dunner wordt en er gezichtsvelduitval ontstaat. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verhoogde oogdruk, maar er zijn ook andere risicofactoren zoals:

  • glaucoom in de familie;
  • een leeftijd boven de 40 jaar;
  • een Afrikaanse of Aziatische afkomst.

De oogdruk wordt bepaald door de aanvoer en afvoer van kamerwater. Het kamerwater wordt aangemaakt in het corpus ciliaire (straalvormig lichaam) achter de iris (regenboogvlies) en loopt via de achterste oogkamer (de ruimte tussen de iris en ooglens), via de pupilopening naar de voorste oogkamer (de ruimte tussen het hoornvlies en de iris).

De afvoer van kamerwater vindt plaats in de kamerhoek (de hoek van de voorste oogkamer), via het trabekelsysteem (een soort filtersysteem) richting de kanaaltjes van Schlemm (het afvoerkanaal). Wanneer er meer kamerwater wordt aangevoerd dan dat er wordt afgevoerd, stijgt de oogdruk. Deze stijging kan te veel druk op de oogzenuw geven, waardoor deze beschadigt en er gezichtsvelduitval ontstaat.

Bij acuut glaucoom is de ruimte tussen het hoornvlies en de iris erg krap of helemaal verdwenen. We spreken dan van een nauwe of gesloten kamerhoek, waardoor het kamerwater niet meer goed afgevoerd kan worden. Hierbij onderscheiden we twee vormen:

  • Bij de chronische vorm is de kamerhoek vernauwd, waardoor het kamerwater minder goed afgevoerd kan worden en de oogdruk stijgt.
  • Bij de acute vorm ontstaat er in een korte tijd een volledige afsluiting van de kamerhoek met een zeer hoge oogdruk tot gevolg.

Klachten

Acuut glaucoom geeft direct klachten, u kunt plotseling de volgende symptomen krijgen:

  • Wazig zien
  • Het oog wordt rood
  • Hevige hoofdpijn
  • Gekleurde ringen rondom lampen zien
  • Misselijkheid met soms braken

Behandeling van acuut glaucoom

Acuut glaucoom moet direct behandeld worden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Onbehandeld kan het zicht in korte tijd verloren gaan. De behandeling van acuut glaucoom is gericht op het verlagen van de oogdruk om verdere achteruitgang te voorkomen. Dit kan door:

  • het toedienen van oogdruk verlagende druppels;
  • het geven van tabletten;
  • het toedienen van medicijnen via een infuus;
  • het uitvoeren van een laserbehandeling; (zie folder laser PI)
  • het uitvoeren van een oogdruk verlagende operatie.

Het kan langere tijd duren voordat de oogdruk gaat reageren op de toegediende druppels en tabletten.  Het kan voorkomen dat u vele uren op de poli moet verblijven, of zelfs wordt opgenomen, afhankelijk van hoe de oogdruk reageert. Als oogdruppels en tabletten niet helpen, kan er een infuus gegeven worden, kan er een laserbehandeling plaatsvinden of een oogdruk verlagende operatie.

Het is pas verantwoord om naar huis te gaan als de oogdruk gezakt is. Het verschilt per patiënt hoe lang dit duurt. Het is dus vooraf niet te zeggen hoe lang u op de poli oogheelkunde moet blijven voor behandeling. Dit kan enkele uren zijn, maar ook een hele dag. Houdt u er rekening mee dat u zich tijdens de behandeling ziek kunt voelen (hoofdpijn, misselijk, braken). We zullen proberen om het u tijdens de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Ondanks zorgvuldig en snel handelen, kan er bij acuut glaucoom vaak onherstelbare schade aan de oogzenuw, de iris en de pupil ontstaan. Wanneer de acute fase voorbij is, brengen we met vervolgonderzoek deze schade in beeld.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.