Tijdens uw behandeling heeft u regelmatig een infuus nodig voor het geven van medicijnen en wordt er regelmatig bloed afgenomen. Om te voorkomen dat u hiervoor vaak geprikt moet worden, krijgt of hebt u een speciaal infuus: een centraal veneuze katheter. Centraal betekent dat het infuus in een groot bloedvat ligt. Veneus betekent ‘in een ader’. Een katheter is een hol buisje.
De katheter bestaat uit meerdere delen
Een Hickman-katheter wordt ingebracht in een van de grote bloedvaten, die in de hals of onder het sleutelbeen lopen. Om de katheter op zijn plaats te houden, loopt deze een aantal centimeters onder uw huid door en komt op uw borstkas door de huid heen. In het gedeelte van de katheter dat onder de huid zit, bevindt zich een verdikking van wit sponsachtig materiaal, de cuff. Deze cuff groeit vast in de huid en zorgt ervoor dat de katheter op zijn plaats blijft zitten.
Als een katheter is ingebracht, zit er een gedeelte onder uw huid in een bloedvat en een gedeelte aan de buitenkant van uw lichaam. Het gedeelte buiten uw lichaam splitst zich in twee of drie slangetjes. Op de uiteinden van deze slangetjes zit een schroefdopje (bionecteur). Het deel van de katheter buiten het lichaam is afgeplakt met een doorzichtige pleister.
Het verzorgen van de katheter
In het ziekenhuis
Als u bent opgenomen in het ziekenhuis wordt de katheter dagelijks door een verpleegkundige verzorgd. Het is belangrijk dat de katheter niet verstopt raakt. Als er een infuus op aangesloten is, loopt de infuusvloeistof door de katheter en kan deze niet verstoppen. Als de katheter niet in gebruik is (dat wil zeggen dat er geen infuus op aangesloten is), spuiten we deze elke dag door met een vloeistof. Zo voorkomen we verstopping. De dopjes verwisselen we regelmatig. De pleister wordt alleen verwisseld als dit nodig is.
Thuis
Wanneer u naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige met u hoe de zorg voor de katheter thuis gaat gebeuren. Meestal zal voor ontslag de katheter verwijderd zijn. Mocht het toch nodig zijn dat u met katheter naar huis gaat, zal de thuiszorg worden ingeschakeld voor de verzorging van de katheter.
De pleisters waarmee de katheter is vastgeplakt, kunnen loslaten door bijvoorbeeld transpiratie. U kunt dit oplossen door er zelf een pleister bij te plakken. U mag de pleister niet zelf verwijderen. U kunt ook contact opnemen met de thuiszorg.
Douchen en zwemmen
Als de pleister op de insteekplaats nog goed zit, kunt u gewoon douchen. Zwemmen en in bad gaan is niet toegestaan. De pleister kan dan loslaten. Hierdoor kunnen bacteriën bij de insteekopening komen of kan de katheter een stukje verschuiven.
Complicaties
Een enkele keer kan het inbrengen van een katheter of het hebben van een katheter complicaties geven. Het is mogelijk dat u een infectie krijgt bij de Hickman-katheter. Dit kan een infectie zijn van de huid of een bacterie die in de bloedbaan komt. U moet dan behandeld worden met antibiotica. Soms is het nodig de katheter om deze reden te verwijderen.
Reden om het ziekenhuis te bellen:
- Koorts boven de 38 graden.
- Herhaaldelijk ernstig rillen en klappertanden (‘koude rillingen’).
- Pijn of roodheid bij de insteekopening van de katheter.
- De katheter is beschadigd.
- De katheter lijkt naar buiten te schuiven.
- Vocht onder de pleister.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling G via 088 125 44 57. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.