Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over beenmergpunctie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Waarom een beenmergpunctie?

Er zijn bij u aanwijzingen gevonden voor een afwijking in het beenmerg of er is bij u een ziekte die zich soms ook in het beenmerg bevindt. Uw arts heeft u hierover uitleg gegeven.

Tijdens een beenmergpunctie halen we beenmergcellen weg voor onderzoek.

De dag van de behandeling

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek Interne Geneeskunde.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de verpleegkundig specialist of internist-hematoloog. Zij geven u uitleg over wat er precies gaat gebeuren. Daarna neemt u plaats op uw linkerzij op de onderzoeksbank met uw knieën opgetrokken. Er wordt geprikt in het bekken boven de rechter of linker bil. Eerst krijgt u een lokale verdoving van de huid en het botvlies. Dit kan enigszins branderig aanvoelen. Als de verdoving is ingewerkt wordt er een holle naald via de huid in het bot gebracht. Daarna zuigt de verpleegkundig specialist of arts een kleine hoeveelheid vocht en cellen (beenmerg) op en verwijdert eventueel een klein stukje bot. Het opzuigen kan enkele seconden pijnlijk zijn. Soms straalt deze pijn uit naar het been.

Voorbereiding

Voor de beenmergpunctie zijn geen voorbereidingen nodig. Als u bloedverdunners gebruikt, geeft uw arts aan of u hiermee moet stoppen en wanneer. Meestal is stoppen met bloedverdunners niet nodig.

Na de beenmergpunctie

Na de beenmergpunctie moet u vijf tot tien minuten blijven liggen om met uw eigen gewicht de prikplaats af te drukken of krijgt u een drukverband. Daarna wordt er een pleister geplakt die u de volgende dag mag verwijderen. De verdoving werkt ongeveer drie uur. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u een wat beurs gevoel op de prikplaats hebben. Hiervoor mag u eventueel paracetamol gebruiken. Indien u Imatinib gebruikt dient u het gebruik van paracetamol te overleggen met uw behandelend arts.

Na de punctie wordt er bloed bij u afgenomen. Dit wordt meegestuurd met het beenmerg. U hebt hiervoor geen bloedformulier nodig.

Het gehele onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

U kunt op eigen gelegenheid terug naar huis.

Uitslag
U krijgt de uitslag van uw behandeld arts op de afgesproken datum.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar uw behandelend arts of de polikliniek Interne Geneeskunde via 088 125 44 95.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.