In het ziekenhuis
- Als u voor de eerste keer naar het Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
- Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
- Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
- De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
- Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.
Behandeling met radioactief ZEVALIN
Hieronder volgt een samenvatting van wat uw behandelend arts met u besproken heeft over de behandeling van uw NHL met radioactief ZEVALIN.
Het is een vorm van radiotherapie, dat wil zeggen bestraling. In dit geval vindt de bestraling niet plaats met een bestralingstoestel, maar door toediening van een radioactieve stof (Yttrium gekoppeld aan een antilichaam). Dit radioactief gemaakte antilichaam koppelt zeer selectief aan de kwaadaardige cellen en kunnen deze dan door de bestraling vernietigen. Een klein gedeelte van de radioactiviteit (minder dan 10%) wordt voornamelijk in de vijf dagen na toediening via de urine uitgescheiden. Na een week vindt geen uitscheiding meer plaats en hoeven geen bijzondere maatregelen te worden genomen.
Maatregelen
In de week nadat het radioactieve ZEVALIN aan u is toegediend, wordt een deel (minder dan 10%) uitgescheiden met de urine. Op zich vormt dit geen gevaar, zolang de normale hygiëne wordt toegepast. Anderen mogen echter niet in aanraking komen met grotere hoeveelheden van uw urine. Daarom moet u zoveel mogelijk uzelf verzorgen.
Als extra voorzorg kunt u beter de eerste week het toilet zittend gebruiken (ook als u alleen wilt urineren) en éénmaal extra doorspoelen. Na elk toiletbezoek direct de handen wassen met voldoende water en zeep.
Mocht er toch een ongelukje met de urine gebeuren, probeert u dat dan zelf op te ruimen (bijvoorbeeld met toiletpapier of keukenrol; deze kunt u dan in het toilet doorspoelen). Gebruik de wegwerphandschoenen die u van ons meekrijgt. Wasgoed kan normaal behandeld worden, echter alleen in de wasmachine. U moet wasgoed met grotere hoeveelheden urine op korte termijn wassen. Tijdens geslachtsgemeenschap moet u gedurende de eerste week na toediening een condoom gebruiken. Tot een jaar na de toediening moet anticonceptie worden gebruikt. Verder hoeft u geen voorzorgen te nemen of bijzondere dingen te doen.
De straling vindt alleen plaats in uw lichaam. Daarbuiten is het niet waar te nemen. U hoeft geen angst te hebben dat u andere mensen ‘bestraalt’. U kunt gewoon met iedereen omgaan. Van bijwerkingen merkt u niets.
Voorbereiding
Er zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig voor de toediening van het radioactieve ZEVALIN. U hoeft niet nuchter te komen.
Toediening
De toediening van het radioactieve ZEVALIN gebeurt meestal in de loop van de middag via een infuus dat in een bloedvat in de arm wordt aangebracht. De ochtend vóór de toediening en een week vóór de toediening heeft u door uw behandelend arts een voorbehandeling gekregen. De voorbereiding hiervoor spreekt de behandelend arts met u af. Afgezien van de prik merkt u hier verder niets van. De hele procedure duurt inclusief wachttijd ongeveer een half uur. Na de toediening blijft u nog een uur onder controle op de Dagbehandeling. Daarna mag u naar huis.
Incontinentie bij behandeling met radioactief ZEVALIN
Als u last heeft van incontinentie dient u zich een week aan de volgende regels te houden:
- gebruik de wegwerphandschoenen die u heeft meegekregen
- doe het incontinentie materiaal in een aparte afvalzak
- bewaar de afvalzak op een afgelegen plaats zodat uw huisgenoten niet onnodig met straling in aanraking komen.
- de handschoenen direct na gebruik bij het huisvuil doen
- daarna goed uw handen wassen
- op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald kunt u de zak bij het overige afval doen.
Blaaskatheter bij behandeling met radioactief ZEVALIN
Als u uw blaaskatheter leeg maakt moet u zich een week aan de volgende regels houden:
- minimaal één keer per dag de katheterzak legen in het toilet
- dit moet u doen met wegwerphandschoenen
- toilet twee keer doorspoelen
- daarna goed uw handen wassen
- de handschoenen direct na gebruik bij het huisvuil doen
- dit geldt ook voor de lege blaaskatheterzak als u die vervangt
- u krijgt wegwerphandschoenen mee na de behandeling
- als u reserve blaaskatheterzakken denkt nodig te hebben kunt u daar om vragen
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via telefoonnummer 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.