De blokkade van het stervormige zenuwknoopje (ganglion stellatum) is een behandeling waarbij we met behulp van een naald het zenuwknoopje van het onwillekeurige zenuwstelsel bij de zevende nekwervel in de hals verdoven. Deze behandeling wordt toegepast bij zenuwpijnen in de onderkaak, nek, schouder, borst en arm. Soms wordt deze behandeling toegepast bij een complex regionaal pijnsyndroom (sympathische reflex dystrofie) van de arm. Injectie Ganglion Stellatum (links of rechts, afhankelijk van uw klachten)
Voorbereiding behandeling
U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnarts anders aangeeft. In principe mag u gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen, met uitzondering van bloedverdunners. Houd wel rekening met de onderstaande zaken:
- Als u ziek bent op de dag van de behandeling, kunt u het beste contact opnemen met het polikliniek Pijngeneeskunde.
- Neemt u bloedverdunners als Plavix, Marcoumar of Sintrom? Meld dit van tevoren bij uw arts, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Meestal moet u de bloedverdunners een tijd voor de behandeling stoppen of vervangen door een ander geneesmiddel.
- Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, meldt u dit dan voor uw behandeling bij uw anesthesioloog/pijnarts.
- Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meld dit dan voor de start van de behandeling.
- U kunt na de behandeling gewoon doorgaan met uw eigen medicatie, tenzij de pijnbestrijdingsarts anders met u heeft afgesproken.
Bijwerkingen
We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van bijwerkingen:
- Patiënten met suikerziekte merken soms dat hun bloedsuikers enkele dagen wat verhoogd zijn. (alleen wanneer corticosteroïd is gebruikt). Pas uw behandeling hieraan aan, eventueel in overleg met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
- Opvliegers en een rood, warm gezicht. Deze bijwerking kan optreden bij zowel vrouwen als mannen (alleen na toediening van corticosteroïden). Dit is slechts tijdelijk en verdwijnt na enkele uren/dagen.
Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.
De proefbehandeling
De proefblokkade van het ganglion stellatum is een behandeling waarbij een zenuwknoopje van het onwillekeurige zenuwstelsel, vóór de zevende nekwervel in de hals, wordt verdoofd. Het zenuwknoopje in de hals wordt opgezocht met behulp van een naald. De juiste plaats voor de behandeling wordt bepaald onder röntgen doorlichting, waarna deze wordt ontsmet en afgedekt. Om de juiste positie van de naald te bepalen, spuit de anesthesioloog röntgencontrastvloeistof in, waarna op een beeldscherm de positie van de naald zichtbaar wordt. Vervolgens wordt de verdoving ingespoten. De verdoving houdt enkele uren aan. Na een proefblokkade, van enkele uren, kan worden beoordeeld of het zinvol is om het zenuwknooppunt langdurig uit te schakelen. De behandeling duurt 10-15 minuten. Bij onvoldoende effect van de proefbehandeling kan een definitieve behandeling met radiofrequency (RF) of pulsed radiofrequency (PRF) worden gedaan.
Radiofrequency
Radiofrequency (RF) is een bepaald type elektriciteit. De frequentie van RF is veel hoger dan de elektriciteit die u thuis gebruikt (500.000 cs per seconde versus respectievelijk 50 cs per seconde). Met behulp van röntgendoorlichting wordt een speciaal soort naald geplaatst precies bij de zenuw die de pijn veroorzaakt. De RF-stroom die door de naald wordt gestuurd, verwarmt de naaldpunt. De naaldpunt veroorzaakt vervolgens voldoende schade aan de zenuw om de pijn te kunnen verlichten. Bij RF wordt de te behandelen structuur verwarmd tot maximaal 85 ⁰C. Hierdoor wordt de zenuw voor langere tijd uitgeschakeld. De juiste plaats voor de behandeling wordt bepaald onder röntgendoorlichting, waarna deze wordt ontsmet en afgedekt. De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de anesthesioloog/pijnarts de naald zal inbrengen. Met elektrische stroompjes zoekt hij de zenuw op. U voelt hierbij een prikkelend gevoel. Als u dit voelt, moet u dit tegen de behandelend pijnspecialist zeggen en niet wachten tot dit gevoel pijnlijk wordt. Als de naald in de goede positie zit, wordt de stroom opgevoerd tot maximaal 85 ⁰C. Eventueel worden nog corticosteroïden toegediend. De behandeling duurt in totaal 30 minuten.
Pulsed Radiofrequency
Pulsed radiofrequency (PRF) maakt gebruik van dezelfde soort elektrische stroom als RF. Het verschil is dat de stroom niet continu wordt toegepast, maar met kleine stootjes tegelijk. Dit is meestal voldoende om de pijn te verlichten. Bij deze techniek wordt de temperatuur van de 42 ⁰C nooit overschreven; de zenuw wordt niet
‘doorgebrand’. Hierdoor treedt minder schade aan de zenuw op. Een aantal dunne vezels in de zenuw wordt onderbroken, terwijl de dikke vezels intact blijven. Een gedeelte van de prikkels wordt uitgeschakeld. Als reactie op de stroom verandert de zenuw van gedrag. Daardoor verdwijnt in veel gevallen de chronische pijn, maar
behouden de zenuwen hun eigenlijke functie. Hierdoor kunnen de zenuwen u bijvoorbeeld nog wel waarschuwen bij overbelasting. In sommige gevallen spuit uw arts nog een corticosteroïd in. De juiste plaats voor de behandeling wordt bepaald onder röntgendoorlichting, waarna deze wordt ontsmet en afgedekt. De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de anesthesioloog/pijnarts de naald zal inbrengen. Met elektrische stroompjes zoekt hij de zenuw op. U voelt hierbij een prikkelend gevoel. Als u dit voelt, moet u dit tegen de behandelend pijnspecialist zeggen en niet wachten tot dit gevoel pijnlijk wordt. Als de naald in de goede positie zit, wordt de stroom opgevoerd tot maximaal 85 ⁰C. Eventueel worden nog corticosteroïden toegediend. De behandeling duurt in totaal 30 minuten.
Na behandeling
U verblijft na de behandeling enige tijd op de aftercare. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ‘s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden. Voordat u naar huis gaat, maakt u een controleafspraak.
Resultaat behandeling
De behandeling heeft meestal direct effect, soms is het effect pas na enkele dagen merkbaar. Dan kan een definitieve behandeling noodzakelijk zijn.
Complicaties
We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van complicaties:
- Direct na de behandeling kunt u aan de behandelde
zijde met één oog wat wazig zien of kan het ooglid
afhangen. - U kunt enkele uren een hese stem hebben.
- Napijn. Na de behandeling kan napijn optreden, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen, zoals paracetamol.
- U kunt allergisch zijn voor röntgencontrastvloeistof. U krijgt dan last van jeuk, huiduitslag en eventueel kortademigheid. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een ernstige bloeddrukdaling. Neem contact op met uw anesthesioloog/pijnarts. Deze kan beoordelen of behandeling nodig is.
- Een zeer zeldzame complicatie ontstaat wanneer het longvlies wordt aangeprikt, waardoor een klaplong (pneumothorax) kan optreden.
- Krijgt u koorts, al dan niet met hoofdpijn, of zijn er tekenen van ontsteking, zoals roodheid, pijn of vochtafscheiding? Waarschuw dan uw anesthesioloog/pijnarts.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.
Informatie over uw afspraak
In te vullen door behandelaar
Aankruisen welke behandeling van toepassing is:
□ Proefblokkade
□ PRF
□ RF
Wel/niet stoppen met bloedverdunners:
□ Ja, stoppen met de bloedverdunners _________ dagen
voor de behandeldatum.
□ Nee, hoeft niet gestopt te worden.
□ Niet van toepassing.