Bij een ulnaris decompressie wordt een beknelde zenuw aan de binnenkant van de elleboog vrijgelegd.
Inleiding
Bij de ingreep wordt een snee gemaakt in de onderarm. De lengte van de snee kan variëren. Meestal is het voldoende om de zenuw over een bepaalde lengte vrij te maken uit de omringende weefsels (decompressie of neurolyse). Het komt echter ook voor dat de zenuw uit de botrichel wordt gehaald en wordt verlegd naar de voorzijde van de elleboog (transpositie). Aan de voorzijde wordt een nieuw bed voor de zenuw gemaakt, onder de huid in het vet. De wond wordt gesloten met hechtingen, de operatietijd varieert tussen de vijftien minuten en drie kwartier.
Voorbereidingen op de operatie
Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS-poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM-map.
Bij de eerste afspraak adviseren wij u:
- altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt
- altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
- altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
- acht weken voor en na de operatie niet te roken
- de dag voor de operatie geen alcohol te drinken
- voorafgaand aan de operatie uw sieraden uit te doen
De dag van de ingreep
Op de afgesproken dag en tijd wordt u in het ziekenhuis verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie (Goes) of bij de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). De ingreep vindt onder regionale verdoving (alleen de arm) of onder algehele narcose plaats. Dit betekent dat u nuchter dient te zijn. Nuchter wil zeggen dat u zes uur voor de operatie niet meer eet en/of drinkt. De opname vindt meestal plaats in dagbehandeling, u gaat een aantal uur na de operatie weer naar huis.
Na de ingreep
Na afloop van de operatie verblijft u nog enige tijd op de afdeling dagbehandeling. Wanneer u zich goed voelt mag u aan het einde van de dag weer naar huis. U krijgt een controleafspraak mee voor over twee weken. Tijdens deze afspraak worden de hechtingen verwijderd. Bij pijn mag u vier keer daags 1000mg paracetamol innemen.
U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarop staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.
Het is raadzaam om gedurende de eerste 24 uur na het ontslag iemand in de buurt te hebben die u kan helpen wanneer dit nodig is. Het kan zijn dat de geopereerde hand tot 24 uur na de operatie verdoofd en verlamd aanvoelt, hetgeen zelf terugrijden met de fiets of auto onverantwoord maakt.
Herstelperiode
Het duurt gemiddeld zes weken voordat u de meeste van uw normale dagelijkse werkzaamheden kunt hervatten, wel duurt het ongeveer drie maanden voordat u weer mag sporten of zware lichamelijke arbeid mag verrichten.
Risico’s
De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.
Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg, het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.
Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld.
De littekens kunnen lang rood blijven, doch met de tijd vervagen deze littekens behoorlijk.
Financiële aspecten
De ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van deze operatie. Daarbij wordt wel aanspraak gemaakt op uw eigen risico.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur).
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.