Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over bijzonder resistente micro-organisme (BRMO). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

BRMO-dragerschap

U krijgt deze folder omdat u drager bent van een ‘Bijzonder Resistent Micro-Organisme’. Dit noemen we een BRMO. In deze folder leest u wat een BRMO precies is, wat de maatregelen zijn en wat u kunt doen om verspreiding te voorkomen.

Wat is een BRMO?

Bacteriën, virussen en schimmels noemen we micro-organismen. Deze zijn alleen te zien met een microscoop. Iedereen draagt micro-organismen bij zich, de meeste veroorzaken geen infectie of ziekte. Sommige bacteriën kunnen wel infecties veroorzaken. Met antibiotica zijn bacteriële infecties meestal goed te behandelen. Een aantal bacteriën is ongevoelig voor de meest gebruikte antibiotica en dus lastiger te behandelen. Dit noemen we ‘Bijzonder Resistente Micro-Organismen’. Dat betekent dat deze bacteriën, wanneer ze een infectie veroorzaken, heel moeilijk te behandelen zijn met de meest gangbare medicijnen.

Over BRMO in de persoonlijke leefomgeving kunt u veel informatie vinden op https://www.rivm.nl/brmo . U kunt ook contact opnemen met uw lokale GGD.

Wat betekent het als ik een BRMO bij me draag?

Veel mensen dragen ongevoelige bacteriën bij zich zonder klachten. Dit noemen we ‘dragerschap’. Lang niet elke drager krijgt een infectie. Op dit moment kunnen we van sommige ongevoelige bacteriën het dragerschap nog niet behandelen. Sommige mensen raken de ongevoelige bacteriën na verloop van tijd vanzelf weer kwijt.

Maatregelen in Adrz

Patiënten die BRMO-drager zijn, verplegen we in isolatie. Er zijn verschillende isolatievormen, met elk hun eigen maatregelen. Welke maatregelen dit precies zijn, hangt af van de specifieke bacterie. Meer weten over de isolatievormen? Kijk op https://www.adrz.nl/afdelingen-specialismen/infectiepreventie/. Tijdens de isolatieperiode mag u de kamer alleen verlaten voor medisch noodzakelijke handelingen en onderzoeken. Verpleegd worden in isolatie is vaak niet prettig. Misschien vindt u de maatregelen vervelend. Toch vragen wij uw begrip hiervoor. Deze zijn bedoeld om andere patiënten, ziekenhuismedewerkers en bezoekers te beschermen.

Hoe verspreidt een BRMO zich?

Overdracht van deze bacteriën kan indirect gebeuren, via een besmette omgeving (sanitair, deurknoppen, apparatuur, etc.), maar ook via de handen van de medewerkers. Ook zijn er micro-organismen die zich kunnen verspreiden door druppeltjes (niezen of hoesten) of door stofdeeltjes via de lucht. Binnen Adrz doen we er volgens landelijke richtlijnen alles aan om verspreiding van BRMO’s zoveel mogelijk te voorkomen. Daarvoor geven wij u onderstaande tips:

Handhygiëne

Een goede handhygiëne kan voorkomen dat bacteriën zich via de handen verspreiden naar andere oppervlakken en materialen. U kunt uw handen desinfecteren met handalcohol of wassen met water en zeep. U wast uw handen in ieder geval altijd:

  • na toiletbezoek, ook als dit een po/urinaal is;
  • voor het (bereiden van) eten;
  • na hoesten of niezen;
  • als de handen zichtbaar vies zijn;
  • als de handen plakkerig aanvoelen.

In andere gevallen volstaat desinfectie met handalcohol. Raak met uw handen nooit open wonden, katheters, drains, infusen en verbanden aan.

Hoest- en nieshygiëne

Wanneer u moet hoesten of niezen, neemt u de volgende maatregelen:

  • hoest altijd met het gezicht afgewend van andere personen;
  • hoest bij voorkeur in een wegwerpzakdoekje, anders in de elleboogplooi of hand;
  • gebruik een zakdoek altijd één keer en gooi hem daarna weg;
  • was na het hoesten uw handen altijd met water en zeep.

Op uw ziekenhuiskamer zijn onder meer zeep, zakdoekjes en handalcohol aanwezig. Ontbreken ze, vraag er dan om bij uw verpleegkundige.

Kleding

Tijdens uw opname in isolatie draagt u gewoon uw eigen kleding. Vuil wasgoed kunt u in een plastic tas of zak meegeven naar huis. De was mag in de wasmachine worden gewassen, bij voorkeur op 60 graden Celsius, maar minimaal op 40 graden Celsius.

Naar huis

Veel bacteriën die in het ziekenhuis gevaarlijk zijn, vormen voor gezonde personen geen probleem. U kunt dus zonder extra maatregelen naar huis. Uw behandelend arts/verpleegkundige brengt eventuele nazorg/thuiszorg op de hoogte van uw dragerschap. Indien nodig nemen zij zelf maatregelen als zij bij u langskomen.

Registratie

Als er bij u sprake is van een ongevoelige bacterie, maken wij daar een aantekening van in uw digitale dossier. Ziekenhuismedewerkers zien dit als zij uw patiëntgegevens bekijken. Zo weten zij direct welke isolatievorm nodig is. Ook brengen we uw behandeld arts en huisarts op de hoogte.

Beëindiging isolatiemaatregelen

Door controlekweken af te nemen, kan in het laboratorium worden onderzocht of u nog drager bent van de BRMO. Om zeker te weten dat u de resistente bacterie niet meer bij u draagt, moeten meerdere kweken, afgenomen op verschillende momenten, negatief zijn (dat wil zeggen dat de bacterie na onderzoek niet meer is aangetroffen). Hoe vaak u moet kweken, verschilt per soort BRMO. U krijgt kweeksets thuisgestuurd om kweken af te nemen, meestal na één jaar. Als in deze kweeksets geen BRMO bij u is aangetroffen, krijgt u een BRMO-vrijverklaring. Dan hoeft u niet meer in isolatie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of verpleegkundige. Voor algemene vragen over BRMO kunt u contact opnemen met Infectiepreventie via 088 125 44 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.