Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over bloedafname bij een kind. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij uw kind wordt bloed afgenomen. Sommige kinderen vinden dit een hele spannende gebeurtenis. In deze folder leest u welke mogelijkheden er zijn om de bloedafname zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tips

  • Vertel uw kind dat hij of zij een bloedafname zal krijgen. Het is belangrijk dat een kind weet wat hem te wachten staat en hoe hij hiermee om kan gaan. Sommige ouders hebben de goed bedoelde gedachte hun kind niet te vertellen dat er bloed afgenomen moet worden, omdat het kind anders gestrest raakt. Toch kunnen kinderen beter omgaan met spannende gebeurtenissen als ze weten wat hen te wachten staat.
  • Vertel stapsgewijs wat er gaat gebeuren. De stappen zijn hieronder beschreven. Het is mogelijk om een verdoving te krijgen, zo voelt uw kind veel minder van de bloedafname. Vraag gerust om een verdovingspleister voor uw kind! Deze pleister wordt minimaal een uur voorafgaand aan de bloedafname op de huid geplakt. U kunt ook een recept voor Emla® (zo heet deze verdoving) vragen aan uw huisarts. Dan kunt u de verdoving thuis al aanbrengen en heeft u geen extra wachttijd.
  • Het is voor uw kind prettig om tijdens de bloedafname met u over iets anders te praten.
    Ook zijn er afleidingsmaterialen beschikbaar om te gebruiken tijdens de bloedafname.
  • Heeft uw kind, bijvoorbeeld door eerdere ervaringen, andere hulp of begeleiding nodig? Laat het ons weten!

Bloedafname: stap voor stap

Van te voren krijgt uw kind een verdovende zalf op de arm. De zalf moet een tijdje intrekken.

In de prikkamer wordt bepaald welke houding het prettigste is voor jouw kind. Van te voren wordt met uw kind besproken wat hij of zij fijn vindt tijdens de bloedafname. Zo willen sommige kinderen kijken, anderen hebben liever afleiding.

Uw kind krijgt een strakke band rond de arm.

Er wordt even gevoeld wat een geschikte plaats is om te prikken.

Degene die de bloedafname doet, maakt de arm schoon met een doekje. Dit kan een beetje koud aanvoelen.

Het bloed wordt afgenomen: Het is belangrijk om de arm goed stil te houden.

De strakke band mag los. Op de plek waar het bloed is afgenomen, komt een doekje en een pleister.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de Kinderafdeling via 088 125 00 00. Heeft u andere vragen, neem dan contact op met uw behandelend arts. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.