Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een botscintigrafie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Met een botscintigrafie kunnen verschillende soorten aandoeningen van het skelet worden afgebeeld. Zo nodig (niet standaard) kan men de doorbloeding van delen van het skelet beoordelen.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes (route 15).

Radioactiviteit

Straling is overal om ons heen: in de bodem, in muren van woningen, in ons voedsel en in het lichaam zelf. Dit heet natuurlijke straling. Daarnaast is er kunstmatige straling die voor uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt. De hoeveelheid straling die u ontvangt is erg klein en vergelijkbaar met de straling die u ontvangt bij het maken van een röntgenfoto. De radioactieve stof die gebruikt wordt is binnen een dag uit uw lichaam verdwenen. De hoeveelheid straling die u intussen uitzendt is ongevaarlijk voor uw omgeving.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Wel is het van belang dat u in de periode tussen de injectie en het maken van de opnamen veel drinkt (ongeveer één liter) en regelmatig uitplast. Ook wordt u verzocht vóór het maken van de opnamen naar het toilet te gaan om nog een keer uit te plassen. Een volle blaas bemoeilijkt het beoordelen van de botscintigrafie (met name het bekken).

Bij jonge kinderen wordt een afspraak gemaakt op de afdeling Kinderdagbehandeling. Op de Kinderdagbehandeling  wordt een infuusnaaldje ingebracht ter voorbereiding op het onderzoek. Vervolgens wordt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde de radioactieve stof toegediend.

Medicijnen

U kunt uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en tijd innemen. Indien dit niet mogelijk is, wordt u hiervan door uw behandelend arts op de hoogte gesteld.

Kleding

Bij een botscintigrafie mogen er op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Draag daarom onder- en bovenkleding zonder metalen delen (haakjes, beugel van de beha, ritssluitingen of drukkers). U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Begeleiding

U mag zich door iemand laten begeleiden. Deze persoon mag niet zwanger zijn. Na het toedienen van de radioactieve stof en tijdens het maken van de scan kan er geen begeleider bij u aanwezig zijn. Uw begeleider kan eventueel wachten in de wachtkamer. Hier is naast gratis koffie en thee ook gratis wifi beschikbaar. Wij raden dringend af om kleine kinderen mee te nemen naar dit onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve stof via een injectie in een bloedvat van uw arm toegediend.  Deze stof wordt opgenomen door het skelet. Hier is echter tijd voor nodig. Er zit twee tot vier uur tussen de toediening en het maken van de opnamen. Tijdens de wachttijd mag u de afdeling Nucleaire Geneeskunde verlaten. Als ook de doorbloeding van een gedeelte van het skelet moet worden onderzocht, worden er tijdens het inspuiten opnamen gemaakt. Dit duurt ongeveer tien minuten. Tijdens de resterende wachttijd mag u de afdeling verlaten.

Na de inwerktijd is de radioactieve stof voldoende opgenomen door het skelet en wordt begonnen met het maken van de opnamen. Tijdens het maken van de opnamen ligt u op een onderzoekstafel met boven en onder u een camera. Terwijl het bed langzaam onder de camera door beweegt, wordt een opname van het hele  skelet gemaakt. Dit duurt ongeveer twintig minuten.

Hierna wordt bekeken of alles duidelijk in beeld is gebracht. Eventueel worden nog extra opnamen gemaakt. Voor de kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Bijwerkingen

Tijdens en na de inspuiting van de radioactieve stof zijn geen bijwerkingen te verwachten. De kleine hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld is gering en levert dan ook geen gevaar op voor u en uw omgeving. .

Duur van het onderzoek

Het gehele onderzoek duurt inclusief de wachttijd ongeveer drie tot vier uur.

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Bent u verhinderd? Meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren telefonisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.

Locatie

Nucleaire Geneeskunde (route 15)
Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes

Uw afspraak in Goes

 

 Datum: ________________dag ______________ om ________ uur injectie en om _______­­ uur foto’s.