Zowel bij mannen als bij vrouwen kan de huid van de buik minder elastisch worden en daardoor slapper. Dit heeft deels met de leeftijd te maken, maar kan ook ontstaan na een drastisch gewichtsverlies en bij vrouwen ook als gevolg van een of meerdere zwangerschappen. Een buikwandcorrectie is dan de aangewezen ingreep om de uitgerekte huid te verwijderen en zo de buik weer een beter, strakker aanzien te geven. Wel is belangrijk om te weten dat een buikwandcorrectie geen middel is om af te slanken. De ingreep geeft de beste resultaten bij iemand die op gewicht is en goed getrainde buikspieren heeft.
Een buikwandplastiek kan eventueel gecombineerd worden met liposuctie. Na de ingreep moet u een speciaal aangekochte step in dragen. Na de buikwandplastiek wordt de drukkleding meteen aangetrokken en deze moet zes weken lang, dag en nacht worden gedragen. Deze drukkleding steunt het geopereerde gebied en drukt de huid, die volledig los is geweest stevig tegen het lichaam aan om zwelling te voorkomen. Voorafgaande aan de operatie dient u dus deze drukkleding te bestellen. In de informatiefolder van drukkleding staat duidelijk aangegeven hoe de maat te bepalen en hoe te bestellen. De drukkleding is voor eigen rekening.
Voor de operatie
Voor de operatie adviseren wij u:
- altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt;
- altijd aan te geven wanneer u een pacemaker/ICD heeft;
- altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft;
- acht weken voor en na de operatie niet te roken;
- de dag voor de operatie geen alcohol te drinken;
- uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie.
Preoperatief spreekuur (POS)
Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM map.
De dag van de operatie
Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt via de centrale aanmeldzuil. De ingreep vindt onder algehele narcose plaats. Dit betekent dat u nuchter dient te zijn, wat wil zeggen dat u zes uur voor de operatie niet eet of drinkt.
Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan en wordt u verder op de operatie voorbereid. De plastisch chirurg zal voor de operatie het operatiepatroon op de buik tekenen met een watervaste stift.
Op de operatiekamer wordt onder narcose door de plastisch chirurg een horizontale snede boven de schaamheuvel gemaakt, zodat hij/zij overtollig vet- en huidweefsel kan verwijderen. Zo nodig versterkt hij/zij de uitgerekte buikspieren met hechtingen. Vervolgens hecht hij/zij de navel op een nieuwe plaats in. U krijgt een horizontaal litteken over de onderbuik, van de ene heup tot aan de andere heup, maar die loopt onder de bikinilijn. Het opnieuw inhechten van de navel laat ook een klein litteken achter. Dit wordt echter na verloop van tijd minder zichtbaar, omdat het gaandeweg steeds meer de kleur aanneemt van de omliggende huid. De operatie duurt, inclusief voorbereiding, ongeveer anderhalf tot drie uur.
Na de operatie
Na de operatie wordt u nog een tijdje in de gaten gehouden door de anesthesist en de recovery-verpleegkundige in de ontwaakruimte. Als u goed wakker bent mag u weer naar de afdeling. Na de ingreep is uw buik verbonden. U ligt met gebogen knieën in bed om spanning op de wondranden te voorkomen. Onder het verband vandaan komen twee slangetjes, de drains, om wondvocht af te voeren. Deze drains worden na een paar dagen verwijderd. Wanneer u na enkele dagen het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak mee voor de eerste controle. Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Hoe meer rust u neemt, hoe beter de wond kan genezen. U moet zich realiseren dat u na uw vertrek uit het ziekenhuis nog lang niet de oude bent. De hechtingen in de huid lossen vanzelf op. Massage met een crème of lotion kan de littekens soepeler maken. U mag hiermee na de eerste controle beginnen. U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.
Herstelperiode
U kunt meteen zien dat de buikwandcorrectie heeft plaatsgevonden. Maar het resultaat is enigszins vertekend omdat de buik gezwollen is. U kunt ook lichte bloeduitstortingen hebben. De buik zal hierdoor een tijdje hard en onregelmatig aanvoelen en de littekens zullen vooral in het begin trekken. Bovendien is de buik verbonden zodat u pas na een week kunt zien wat het resultaat is. Bovenop het verband draagt u speciale drukkleding, die u van tevoren dient aan te schaffen. U krijgt hierover informatie.
U bent onder narcose geweest en hebt een operatie ondergaan. Dat betekent dat u vermoeid zult zijn. Zorg dus dat er iemand is die u thuis kan brengen en die u de eerste dagen kan helpen met de dagelijkse bezigheden in huis. Zelf mag u de eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten. U merkt zelf het best wanneer dit weer wel mogelijk is.
De eerste drie weken dient u dag en nacht de speciale drukkleding te dragen. Hierna dient u de drukkleding gedurende drie weken alleen overdag te dragen. De drukkleding dient u zelf te bestellen, de plastisch chirurg kan u adviseren over de soort en maat. Zorgt u ervoor dat u deze drukkleding de dag van de operatie meeneemt.
Na de ingreep moet u drie weken rustig aan doen om de buik te laten herstellen. Tillen en persen is in de eerste zes weken niet toegestaan, zeker niet als de buikspieren gehecht zijn. Daarna kunt u geleidelijk weer aan het werk. Zwaar lichamelijk werk en sporten kan pas weer na ongeveer zes weken en het is dan tevens raadzaam de drukkleding te dragen.
Financiële aspecten
De ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van deze operatie meestal niet. Tijdens het eerste consult kan de plastisch chirurg beoordelen of het zin heeft een vergoeding aan te vragen.
Risico’s
De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.
Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden zodat de arts het bloedvaatje dicht kan maken. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.
Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.
Bij elke operatie is er een altijd klein risico op infecties, zo ook bij een buikwandcorrectie. Bij een infectie moet de wond schoongemaakt worden en krijgt u een antibioticakuur.
De littekens blijven vaak lang rood en zichtbaar, doch met de tijd vervagen deze littekens behoorlijk. Door infectie kan een minder fraai litteken ontstaan. Het litteken kan in een later stadium gecorrigeerd worden. Deze correctie wordt meestal pas één jaar na de operatie uitgevoerd. De huid onder de navel kan lange tijd gevoelloos blijven, meestal komt het gevoel langzaam weer terug. Soms kan er nog wat overtollige huid bij de heupen overblijven, de zogenaamde dogears. Deze kunnen desgewenst later verwijderd worden, wat meestal onder plaatselijke verdoving kan.
De buik kan na de operatie nog een geruime tijd stug aanvoelen, ook kan het zijn dat u een tijdje vocht vasthoudt ter hoogte van de buik en de benen. Dit wordt na verloop van tijd beter.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur).
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.