Capecitabine monotherapie
Specifieke informatie over de chemotherapie In het kader van een aanvullende behandeling start u met de inname van capecitabinetabletten (Xeloda®). Xeloda® is een geneesmiddel dat als tablet ingenomen wordt. De tabletten zijn er in verschillende sterktes: 500 mg en 150 mg. De specialist kan u een combinatie van deze tabletten voorschrijven. Neem de tabletten twee keer per dag in, volgens de door de behandelende arts voorgeschreven combinatie.
Gebruik capecitabine
U gebruikt de capecitabinetabletten als volgt:
- Neem de tabletten binnen 30 minuten na iets gegeten te hebben in.
- Slik de tabletten door met water.
- Het is belangrijk dat u alle medicatie neemt, zoals door de behandelend arts is voorgeschreven.
- Als u moeilijkheden heeft met het doorslikken van de tabletten, dan kunnen de tabletten zonder problemen worden vergruisd met behulp van een tabletvergruizer en opgelost in water.
Naam | Datum | Dosering | Indicatie |
---|---|---|---|
Xeloda | 14 dagen innemen, waarna een week rust (in totaal acht kuren) | twee keer per dag 150/300/500 mg | Chemotherapie |
Metaclopramide 10 mg | Zo nodig tot maximaal drie keer per dag een tablet |
Wat te doen bij vergissingen inname
Capecitabine vergeten in te nemen
Als u een dosis capecitabine vergeten bent in te nemen, doet u het volgende: neem de vergeten dosis helemaal niet in en verdubbel ook de volgende dosis niet. Volg het normale doseringsschema en raadpleeg de verpleegkundig specialist.
Te veel tabletten ingenomen
Heeft u te veel tabletten capecitabine ingenomen? Neem dan direct contact op met de verpleegkundig specialist of internist-oncoloog.
Complicaties en bijwerkingen
Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke bijwerkingen van chemotherapie. Daarbij staan adviezen vermeld om die bijwerkingen te voorkomen of tegen te gaan. Lang niet alle bijwerkingen zullen bij u voorkomen.
Mogelijke bijwerkingen
De volgende bijwerkingen van de capecitabine kunnen optreden:
- Diarree
- Misselijkheid
- Braken
- Koorts
- Ontsteking van het mond- en keelslijmvlies
- Buikpijn
- Handpalmen of voetzolen tintelen, worden gevoelloos, pijnlijk, gezwollen of rood (hand-voethuidreactie)
- Huiduitslag, droge of jeukende huid
- Vermoeidheid
- Pijn op de borst
- Huidreactie
Bij de volgende klachten moet u (direct) contact opnemen:
- Koorts boven 38,2 C
- Koude rillingen
- Langdurige bloedneuzen (langer dan 30 minuten)
- Blauwe plekken, zonder dat u bent gevallen of u zich hebt gestoten
- Aanhoudend bloeden van een wondje (langer dan 30 minuten)
- Bloed in de ontlasting of urine
- Klachten van pijn op de borst
- Braken
- Als u ongerust bent
- Diarree of verstopping
Voorkomen van bijwerkingen
Om bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen zou u de volgende voorzorgsmaatregelen kunnen nemen:
Voorkomen van mondproblemen:
- Spoel de mond vier keer per dag. Bijvoorbeeld met zout water: één afgestreken theelepel zout in één liter water.
- Poets de tanden drie keer per dag met een zachte tandenborstel.
Voorkomen van hand-voethuidreactieproblemen:
- Gebruik bodylotion/handcrème.
- Probeer knellende schoenen te vermijden.
Bij misselijkheid:
- Neem als nodig anti-misselijkheidstabletten (Metoclopramide). Gebruik deze volgens voorschrift.
- Gebruik frequent kleine maaltijden.
Voorkomen huidreactie: gebruik gedurende de chemotherapie en 3 dagen erna bij zonnig weer een zonnebrandcrème van ten minste factor 20, om donkere verkleuring van de huid in het gezicht en op de armen te vermijden.
Inpassen vermoeidheid en verminderde conditie: veel patiënten met kanker hebben last van vermoeidheid. Dit komt door de medicijnen of door de kanker zelf. U kunt tijdens de behandeling minder energie hebben en daardoor sneller geëmotioneerd zijn. Het is belangrijk om vermoeidheid in uw dagelijks leven in te passen:
- Probeer een nieuw dagritme te vinden, waardoor u het volhoudt.
- Om uw conditie op peil te houden, raden wij u aan om al vanaf het begin van de behandeling regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. U kunt dat zelf doen.
- Probeer dagelijks twee keer 30 minuten lichamelijk actief te zijn. Wandelen, fietsen, zwemmen, fitness, klussen, traplopen, enzovoort. U kunt het halfuur ook opdelen in twee keer 15 minuten.
- Zorg dat u voldoende, gezond en gevarieerd eet en drinkt tijdens de behandeling.
- Drink zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag (10-15 glazen).
Invloed behandeling op vruchtbaarheid
De behandeling kan uw vruchtbaarheid verminderen of leiden tot onvruchtbaarheid. Als dit voor u een belangrijk onderwerp is, spreek er dan over met uw behandelend arts.
Invloed behandeling op seksualiteit
Door de chemotherapie kunt u minder zin hebben in vrijen of kan het vrijen minder prettig zijn dan anders. Het kan ook zijn dat u in deze periode juist meer behoefte hebt aan tederheid en knuffelen. Schroom niet uw vragen en problemen op het gebied van de seksualiteit te bespreken met uw behandelend arts of verpleegkundige specialist.
Omgaan met uitscheidingsproducten
Tijdens uw de behandeling kunnen uw uitscheidingsproducten (urine en ontlasting) nog enige tijd resten van de medicijnen bevatten. Capecitabine is tot en met twee dagen na de chemoradiatie terug te vinden in de ontlasting en urine. Vanwege de medicijnresten is het belangrijk dat mensen in uw omgeving contact vermijden met uw urine, ontlasting of braaksel. Houd u daarom zorgvuldig aan onderstaande voorzorgsmaatregelen. Deze maatregelen gelden alleen voor de tijd dat uw urine, ontlasting en braaksel nog resten bevatten van de medicijnen. U kunt zelf zonder bezwaar in aanraking komen met uw eigen uitscheidingsproducten, want u bent behandeld met de medicijnen die daarin voorkomen.
Voorzorgsmaatregelen uitscheidingsproducten:
Wanneer het mogelijk is, voer dan onderstaande schoonmaakhandelingen zelf uit. Wanneer dit niet mogelijk is, kan iemand anders het doen. Deze persoon moet hierbij huishoudhandschoenen aantrekken.
- Toiletgebruik: maak uw toilet dagelijks huishoudelijk schoon. Dat wil zeggen, op de manier die u gewend bent. Spoel het toilet na gebruik altijd door, met een gesloten deksel (als er een deksel op zit) om spetteren te voorkomen. Advies aan mannen: ga bij het urineren op het toilet zitten om spetteren te beperken.
- Vuil wasgoed: wasgoed dat bevuild is door urine, ontlasting of braaksel spoelt u eerst een keer apart in de wasmachine met een koud spoelprogramma. U kunt daarna met uw overige wasgoed een volledig programma draaien, geschikt voor het betreffende wasgoed.
- Voorzorgsmaatregelen zorgverleners: als u opgenomen wordt of gebruik moet maken van de thuiszorg, dan zult u merken dat verpleegkundigen/verzorgenden handschoenen en een plastic schort dragen wanneer zij in contact komen met urine of ontlasting van patiënten. Zij volgen strengere regels dan uw bezoek of uzelf. Dat komt omdat zij dagelijks werken met patiënten die chemotherapie krijgen.
Laboratoriumonderzoek
Voor iedere kuur is het nodig om uw bloed te controleren. U hebt hiervoor een formulier nodig dat u van ons krijgt. U kunt hier zonder afspraak terecht in Goes (route 51) en Vlissingen (achter de receptie).
Diëtiste
Wanneer u (ongewild) het laatste half jaar zes kg of in één maand drie kg bent afgevallen, wordt de diëtiste ingeschakeld.
Citrusvruchten
Uit onderzoek blijkt dat grapefruits een negatief effect kunnen hebben op chemotherapie. Dit omdat een grapefruit een bepaalde stof kan bevatten die chemotherapie niet goed wordt afgebroken door het lichaam.
U mag wel sinaasappels, mandarijnen, citroen en het sap van deze vruchten drinken voor, tijdens en na de chemotherapie.
Pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (sevilla) zijn kruisingen van een grapefruit met een ander citrusvrucht ook deze vruchten of vruchtensappen kunt u beter niet nemen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen met verpleegkundig specialisten Judith Kuiper via 06 83 59 12 52 of j.kuiper@adrz.nl en Marjon Oostdijk via 06 12 92 33 08 of marjon.oostdijk@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u contact opnemen met de afdeling Oncologie in Goes via telefoonnummer 088 125 44 57.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.