Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over cardioversie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Elektrische cardioversie (ECV)?

De pompfunctie van het hart wordt aangestuurd door een elektrische prikkel van het hart zelf, dat volgens een bepaald patroon moet werken. Een stoornis in deze prikkel kan een onregelmatige hartslag tot gevolg hebben. Eén van de mogelijkheden om deze prikkel te corrigeren is een ECV.  Een ECV is een behandeling met een defibrillator. Dit apparaat geeft een elektrische schok aan het hart, om deze als het ware opnieuw te starten of te ‘resetten’. De behandeling gebeurt onder een (lichte) sedatie, dit noemen we ook wel een ‘roesje’.

Voor de behandeling is het nodig dat u in principe een dag wordt opgenomen. Over het algemeen is de behandeling in meer dan de helft van de gevallen direct succesvol. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de behandeling zonder bezwaar worden herhaald na aanpassing van de medicijnen.

De behandeling wordt uitgevoerd door een cardioloog en/of verpleegkundig specialist cardiologie, samen met een anesthesioloog en een verpleegkundige.

Voorbereiding

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de behandeling. Dit houdt in dat u de nacht voor de behandeling vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Als u ’s middags na 14.00 uur geholpen wordt, mag u voor 8.00 uur nog een beschuit en een kop thee, geen melkproducten.

Medicijnen
Neem uw medicijnen in met water. Als u diabetes heeft, neem dan vooraf contact op met uw huisarts of diabetesverpleegkundige over de dosering van insuline of tabletten. Indien u een antibioticakuur gebruikt bij een actieve ontsteking op de dag van de behandeling, dan is het raadzaam om de behandeling uit te stellen. Belt u dan tijdig naar de poli Cardiologie Goes om uw afspraak te verzetten.

Antistolling
Het is belangrijk dat u uw antistollingsmedicatie vier weken vooraf aan de behandeling correct ingenomen heeft. Als u tabletten gebruikt van de trombosedienst dan dient de INR-waarde vier weken vooraf aan de behandeling 2.0 of hoger te zijn.

Gebruikt u de bloedverdunners zoals de Apixaban (Eliquis) of de Rivaroxaban (Xarelto) of een andere NOAC dan moet u die ook vier weken vooraf aan de behandeling correct hebben gebruikt. Indien u de medicatie heeft onderbroken of de tabletten in deze vier weken vergeten bent dan kan de behandeling niet veilig plaatsvinden en zal deze moeten worden uitgesteld.

De elektrische cardioversie

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op locatie Goes bij het laboratorium, route 51 op de eerste verdieping om bloed te laten prikken. Vervolgens meldt u zich bij de verpleegafdeling dagbehandeling Beschouwend, dit is op de eerste verdieping. Op deze afdeling wordt een hartfilmpje gemaakt. Als er op het hartfilmpje een normaal hartritme te zien is, dan gaat de behandeling niet door en mag u naar huis. Echter, als het hartfilmpje een onregelmatig hartritme laat zien en de bloedwaarden in orde zijn zal de behandeling doorgaan. Ter voorbereiding wordt er een infuusnaaldje in uw arm ingebracht. Voor de behandeling krijgt u medicatie toegediend om u enkele minuten in slaap te brengen. Tijdens deze slaap wordt een elektrische schok toegediend om het hartritme te corrigeren, u merkt hier niets van.

Na de behandeling blijft u ter controle van het hartritme nog even in het ziekenhuis. De verpleegkundig specialist cardiologie voert met u het ontslaggesprek. Op de plaats waar de elektroden hebben gezeten kan korte tijd huidirritatie ontstaan. Omdat u een narcose heeft gehad mag u niet zelf autorijden. Regel daarom vooraf iemand die u kan ophalen.

ECV kan niet doorgaan omdat:

  • Het ritme is op de dag van de behandeling genormaliseerd naar een normaal hartritme (sinusritme). Dit kan spontaan gebeuren of het kan het effect zijn van de behandeling met de medicatie die u eerder heeft gekregen van uw arts.
  • Indien het kaliumgehalte in het bloed te hoog of te laag is kan de procedure niet veilig worden uitgevoerd.
  • Indien de antistolling medicatie niet correct is ingenomen in de afgelopen vier weken vooraf aan de behandeling.

Als uw behandeling wordt uitgesteld krijgt u dit te horen van de cardioloog of verpleegkundig specialist cardiologie. Samen met u worden eventuele wijzigingen in het beleid besproken. Verder wordt u, indien nodig opnieuw op de wachtlijst geplaatst. Via de post (en/of telefonisch) ontvangt u dan een nieuwe oproep voor de behandeling.

Belangrijk

  • Neem een recente medicijnlijst mee.
  • Laat het tijdig weten als u verhinderd bent.
  • Gebruik geen make-up en nagellak op de dag van de behandeling.
  • Gebruik geen crème of bodylotion op het bovenlichaam op de dag van de behandeling.
  • Draag geen sierraden (ringen, ketting etc.) op de dag van de behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Cardiologie via 088 125 44 80 (Goes) of 088 125 53 25 (Vlissingen). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.