Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een carpaal tunnelsyndroom en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Carpaal tunnelsyndroom

Het carpaal tunnelsyndroom is een beknelling van de middelste zenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw verloopt van de onderarm naar de handpalm via een soort tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw kan optreden wanneer door zwelling van de weefsels in of rond de tunnel de druk in de tunnel toeneemt.

De klachten kunnen zijn:

  • Een prikkelend en pijnlijk gevoel of tintelingen in de vingers en in de hand.
  • Een doof gevoel in de handpalm en in de vingers.
  • Soms een gevoel alsof de hand gezwollen is.
  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.
  • Soms krachtverlies in uw hand waardoor u zomaar dingen kunt laten vallen.

Vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor en zorgen ze ervoor dat u wakker wordt. Hoewel de klachten meestal aan één hand voorkomen, kan het ook gebeuren dat u last krijgt van de andere hand. De klachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Klachten ontstaan vaak tijdens zwangerschap of aan het begin van de overgang.

De dag van de behandeling

Om zeker te weten of er sprake is van het carpaal tunnelsyndroom is een spieronderzoek (EMG) nodig. Als de klachten zo ernstig of hinderlijk zijn dan kan uw behandelend arts een operatie voorgestellen.

Voorbereiding

Bloedverdunners
Indien u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Bloedverdunners geven een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg met uw arts moet u tijdelijk stoppen met deze medicijnen.

Pijnstillers
U kunt pijnstillers zoals Paracetamol kopen bij de apotheek en drogist. Zorg ervoor dat u deze voor de ingreep in huis heeft.

Anesthesie 
De operatie wordt over het algemeen onder lokale of regionale verdoving gedaan waarbij alleen de arm of hand gevoelloos is.

De behandeling

De operatie is erop gericht de druk op de zenuw weg te nemen. Dat kan op twee manieren:

Via de klassieke operatie
Dit is een kleine ingreep waarbij een snee wordt gemaakt in de pols aan de handpalmzijde. De dwarse polsband wordt doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel verwijd.

Via een kijkoperatie
Deze operatie wordt in Nederland weinig gedaan. Hierbij worden twee kleine sneetjes gemaakt waar doorheen geopereerd wordt met speciaal instrumentarium. Het voordeel hiervan is dat de sneetjes kleiner zijn en dus ook kleinere littekens opleveren. Een nadeel is dat soms (2%) de operatie mislukt en dat soms het syndroom na verloop van tijd weer terugkomt. De operatie duurt ongeveer twintig minuten.

Na de behandeling

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken.

Complicaties

Er is een normale kans op complicaties van een operatie zoals een bloeding in de handpalm en een infectie. Er is een kleine kans op het ontstaan van een posttraumatische dystrofie. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk van tevoren in te schatten of iemand dit probleem krijgt.

Nazorg

Naar huis

De operatie is meestal poliklinisch of in dagbehandeling. Dit betekent dat u weer naar huis mag als de verdoving is uitgewerkt.

Pijn

Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer twee tabletten gebruiken.

Drukverband

Vaak adviseert de chirurg de arm de eerste dagen in een draagdoek te houden. Het drukverband dat na de operatie is aangelegd kunt u thuis zelf na een dag verwijderen.

Vingers oefenen

U kunt direct beginnen met oefeningen van de vingers. In het begin gaat dit wat moeizaam maar na enkele dagen gaat dat al veel beter. Het litteken aan de pols blijft vaak enkele weken gevoelig, met name bij druk ter plaatse, zoals bij het steunen op de pols.

Controleafspraak

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor een controle op de polikliniek. Bij deze controle worden ook de hechtingen verwijderd.

Herstel

De klachten die u van tevoren had, zijn na de operatie meestal verdwenen. Het dove gevoel kan nog aanhouden. U moet erop rekenen dat u enkele weken tot maanden veel minder kracht in uw duim hebt.

Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.

Werk

Afhankelijk van het soort werk dat u doet, kunt u enkele dagen tot een week na de operatie uw werkzaamheden hervatten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.