Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over centrale sereuze chorioretinopathie/serosa. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Sereuze chorioretinopathie/serosa

Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Hier bevinden zich de macula, ook wel gele vlek genoemd en de oogzenuw. Met de macula kunt u het scherpste zien, de oogzenuw stuurt de beelden naar de hersenen. Op het netvlies bevinden zich bloedvaten die het netvlies van zuurstof en voedingsstoffen voorzien.

Op het netvlies bevinden zich pigmentcellen (RPE-cellen). Deze cellen vormen een barrière waar normaal gesproken geen vocht doorheen kan. Bij een serosa lekt er wel vocht door deze barrière en dat komt terecht tussen deze pigmentlaag en het netvlies.

Oorzaak

De oorzaak van een serosa is nog niet bekend. Wel komt het vaker voor bij mannen tussen de 25 en 55 jaar oud. Er zijn aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij mensen die aanhoudende stress ervaren of bepaalde medicatie gebruiken (prednison/steroïden/medicatie voor psychische aandoeningen).

Symptomen

Wanneer het vocht buiten het centrum van het netvlies zit, zijn er meestal geen klachten aanwezig en wordt de aandoening per toeval ontdekt. Wanneer het vocht wel onder het centrum van het netvlies zit, is de gezichtsscherpte vaak verminderd. De brilsterkte kan veranderen en het beeld kan vertekend zijn. Meestal komt een serosa in één oog voor.

Behandeling

In de meeste gevallen hersteld een serosa spontaan. Daarom zal uw oogarts een afwachtend beleid voorstellen met regelmatige controles. Wanneer er na een ruimere tijd onvoldoende verbetering is opgetreden, kan een photodynamische therapie (PDT) behandeling overwogen worden. Hiervoor verwijzen wij u door naar Rotterdam.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via de receptie van Adrz via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.