Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een zwelling van de talgklier. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een chalazion?

Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. U voelt een bobbeltje in het boven- of onderooglid. Als het bultje erg groot wordt, dan kan het op het hoornvlies gaan drukken. Dit kan irritatie veroorzaken of verandering van het zicht geven.

Bron afbeelding: Mysurgeryabroad.com

Oorzaak

Een chalazion wordt veroorzaak door een verstopt talgkliertje. Hierdoor kan het talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die niet pijnlijk is. Soms komt er een bacterie bij, in dat geval wordt het ooglid rood en pijnlijk.

Diagnose

Eventueel met behulp van een microscoop, kunnen de optometrist en oogarts zien wat voor ontsteking er aanwezig is.

Het verschil tussen een chalazion en een hordeolum

Soms wordt een chalazion verward met een hordeolum. Bij een hordeolum is er sprake van een acute, rode, pijnlijke zwelling van het ooglid. Dit wordt in de volksmond vaak een “strontje” bij het oog genoemd.

Behandeling

Een chalazion is een onschuldige aandoening en gaat in de meeste gevallen vanzelf weg. U kunt tweemaal per dag een warm kompres op het ooglid leggen en het ooglid masseren. Dit doet u door een washand of schone doek onder de warme kraan te houden en het gedurende 10 minuten op het ooglid te leggen. Als het afkoelt, maakt u deze weer opnieuw warm. Daarna kunt u het ooglid voor enkele minuten masseren. Hiermee bevordert u het rijpingsproces en kan het kliertje zichzelf ontlasten.

Indien het chalazion niet vanzelf weg gaat, kan deze poliklinisch verwijderd worden. Hierbij wordt het ooglid plaatselijk verdoofd. Aan de binnenzijde van het ooglid wordt een sneetje in de zwelling gemaakt, waarna de inhoud wordt verwijderd. Wanneer de ontsteking zich meer aan de buitenzijde bevindt, wordt er wel een snede aan de buitenzijde gemaakt. Dit wordt altijd vooraf besproken. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep krijgt u oogverband op, het is daarom niet verstandig om zelf naar huis te rijden.

Na de behandeling is het belangrijk de ooglidranden goed schoon te houden, om te voorkomen dat er opnieuw een chalazion ontstaat en de afvoergangetjes van de kliertjes goed open te houden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.