Wat is een colonoscopie?
Een colonoscopie is een onderzoek waarbij de hele dikke darm (colon) wordt bekeken en soms ook het laatste stukje van uw dunne darm (ileum). Dit gebeurt met een buigzame soepele en bestuurbare slang (scoop). Op de scoop zit een camera, die verbonden is met een monitor, zodat de arts uw darm goed kan bekijken of er afwijkingen te zien zijn of uitgesloten kunnen worden.
Ook kunnen met behulp van de scoop kleine ingrepen gedaan worden zoals stukjes weefsel wegnemen (biopten), verwijderen van poliepen of bepaalde afwijkingen wegbranden. Deze ingrepen zijn op zich niet pijnlijk.
Echter kan een colonoscopie wel als belastend ervaren worden omdat er tijdens een colonoscopie lucht ingeblazen wordt zodat de darm zich goed kan ontplooien. Door de ingeblazen lucht en het opvoeren van de scoop in de darm, kan de darmwand uitgerekt worden. Dit kan darmkrampen en een opgeblazen gevoel geven. Soms is het nodig om op uw buik te drukken. Dit is dan om de colonoscopie beter te laten verlopen. Dat kan als pijnlijk ervaren worden.
Sedatie
De sedatie en de sterke pijnstiller zorgen ervoor dat u de colonoscopie als minder belastend ervaart.
Deze medicijnen geven een slaperig en een ontspannen gevoel. In verband met de gegeven medicijnen, mag u de eerste 24 uur zelf géén vervoersmiddel besturen. Regel voorafgaande aan het onderzoek iemand, die u weer naar huis kan brengen. Zie ook de patiëntfolder sedatie.
Voorbereiding thuis
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact op neemt met uw behandelend arts als u
- Bloedverdunners gebruikt; of u deze mag doorgebruiken, moet stoppen of moet aanpassen.
- Suikerziekte (diabetes) heeft en insuline gebruikt; of u de eenheden van insuline moet aanpassen of gestopt moet worden. Het is raadzaam om uw insulinepen mee naar het ziekenhuis te nemen.
- Een pacemaker of ICD hebt.
- Bekend bent met een allergie.
Specifieke voorbereiding voor colonoscopie
Medicijnen
- Bij uw afspraak heeft u een recept voor Bisacodyl® en PLEINVUE® gekregen. Lever dit recept het liefst een week voor datum van de colonoscopie in bij uw apotheek.
- Neem een actuele medicijnlijst mee tijdens het bezoek aan het ziekenhuis.
7 dagen voor de colonoscopie
Zeven dagen voor het onderzoek op datum:__________________________________________
- Mag u geen ijzertabletten (staaltabletten) meer innemen.
- Mogen geen maag- en/of darmfoto’s worden gemaakt.
Drie dagen voor colonoscopie
Drie dagen voor het onderzoek start u met een vezelbeperkt dieet. In onderstaand tabel staat wat u niet en wel mag eten. Datum: ________________________________
Wat mag u niet eten. | Wat mag u wel eten. |
|
Broodmaaltijden:
Warme maaltijd:
Dessert, zoals:
|
Twee dagen voor colonoscopie
Twee dagen voor het onderzoek op datum:________________________________________________ om 18.00 uur: twee tabletten Bisacodyl® innemen. Bisacodyl® zorgt ervoor dat de stoelgang op gang komt. De tabletten kunnen darmkrampen en diarree geven.
Dag voor het onderzoek
Datum: ____________________________________________
Dieet en laxeerschema
U mag nog een vezelbeperkt ontbijt en lunch gebruiken. Na de luncht tot 16.00 uur mag u alleen nog yoghurt, vla of heldere dranken drinken. Heldere dranken zijn bijvoorbeeld water, heldere bouillon, vruchtensappen zonder vruchtvlees, heldere frisdranken zonder koolzuur. U mag geen alcoholische dranken en rood/paars gekleurde dranken drinken. Thee en koffie zonder melk mag ook. Deze dranken mag u ook drinken tijdens het laxeren met met PLEINVEU®
Let op: dit laxeerschema wijkt af van het schema dat in de verpakking van PLEINVUE® zit.
- Vanaf 16.00 uur mag u niets meer eten (dus ook geen vla of yoghurt).
- Tussen 16.00 – 18.00 uur: neemt u dosis 1 PLEINVUE® in en drink hiernaast nog 1 liter heldere dranken. Neem hier minimaal een uur de tijd voor.
- Vanaf 18.00 uur: mag u uitsluitend nog heldere dranken gebruiken.
Gebruik PLEINVUE®
Iedere verpakking van PLEINVUE® bevat drie sachets (zak). Dosis 1 is één groot sachet. Deze dosis heeft een mangosmaak. Los dosis 1 op in 500 ml water. Blijf roeren totdat de poeder in zijn geheel is opgelost. Dit kan soms tot acht minuten duren. Dosis 2 bestaat uit twee sachetsverpakking (A & B). Deze sachets zitten aan elkaar gelijmd en hebben samen een fruitdranksmaak. Beide sachets (A&B) oplossen in 500 ml water. Roer de oplossing tot het poeder geheel opgelost is. Verderop in deze folder ziet u het laxeerschema wat voor u van toepassing is.
Het laxeerschema in zijn geheel opvolgen. Als de dikke darm niet schoon is, kan de dokter de dikke darm niet goed beoordelen. Een darm is schoon als het laxeerschema in zijn geheel opgevolgd is, de laatste keer van poepen, de kleur van thee heeft of nog lichter van kleur is. Indien dit niet het geval is, moet u nog extra drinken.
Tips voor het innemen van PLEINVUE®
Als u de halve liter PLEINVUE® snel achter elkaar opdrinkt, kan dit leiden tot een vol gevoel, misselijkheid of u kunt er zelfs van gaan braken. Maak daarom gebruik van de volgende tips om het innemen van de PLEINVUE® aangenamer te maken.
- Drink PLEINVUE® langzaam – neem de tijd. Als het nodig is, kunt u het drinken van PLEINVUE® kort onderbreken en het laxeerschema hervatten wanneer een vol gevoel, eventuele misselijkheid verdwenen zijn.
- Drink PLEINVUE® in kleine slokjes op. Eventueel kunt u een bidon met afsluitbare drinktuit gebruiken om te voorkomen dat u de vloeistof te snel inneemt.
- Gebruik tussendoor sorbitolvrije kauwgom.
- Wissel het drinken van PLEINVUE® af met het drinken van slokjes heldere dranken.
Tips tijdens het laxeren:
- Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet, na het innemen van de PLEINVUE zal er veel ontlasting komen.
- Blijf regelmatig bewegen, om de ontlasting goed op gang te brengen.
- Het vele schoon deppen, kan irritatie geven aan uw anus. Gebruik daarom vochtig toiletpapier of een natte washand.
- Draag ruimvallende warme makkelijk zittende kleding want door het vele laxeren kunt het snel koud hebben.
Dag van het onderzoek
Datum:____________________________________________________________________
Als de scopie voor 13.00 uur plaats vindt (schema 1)
- Start u tussen 04.00 – 05.00 uur: eerst met een kop warme thee. Los dosis 2 PLEINVUE® op in 500 ml water. Neemt u dosis 2 PLEINVUE® in en drink hiernaast nog 500 ml heldere dranken. Neem hiervoor samen een uur de tijd.
- Drink tussen 05.00 – 06.00 uur nog 500 ml heldere dranken en indien de ontlasting nog niet helder is, drink dan extra heldere dranken. De PLEINVUE® moet tenminste drie uur voor de colonoscopie ingenomen zijn. Tot twee uur voor het onderzoek mag u nog heldere dranken drinken.
- Ook mag u uw medicijnen tot twee uur voor het onderzoek nog innemen met een klein slokje water.
- “Puffers” voor de longen mag u gebruiken zoals u dit gewend bent.
Als de scopie na 13.00 uur plaats vindt (schema 2)
- Tussen 09.00 – 10.00 uur: start eerst met een kop warme thee. Los dosis 2 PLEINVUE® op in 500 ml. Neem dosis 2 PLEINVUE® in en drink hiernaast nog 500 ml heldere dranken. Neem hiervoor samen een uur de tijd.
- Drink tussen 10.00 – 11.00 uur nog 500 ml heldere dranken en indien de ontlasting nog niet helder is, drink dan extra heldere dranken. U moet de PLEINVUE® tenminste drie uur voor de colonoscopie ingenomen hebben en tot twee uur voor het onderzoek mag u nog heldere dranken drinken.
- Ook mag u uw medicijnen tot twee uur voor het onderzoek nog innemen met een klein slokje water.
- “Puffers” voor de longen mag u gebruiken zoals u gewend bent.
Kleding
Draag tijdens het onderzoek ruimvallende, makkelijk zittende kleding. Door het vele laxeren kan u het snel koud hebben. Neem eventueel een extra vest/ trui mee.
Opname
Ter voorbereiding op de colonoscopie wordt u opgenomen op de dagverpleging of op de Scopie Behandel Afdeling. De verpleegkundige neemt nog enkele vragen met u door en legt u nog het een ander uit over het onderzoek. In verband met de te geven medicijnen voor de sedatie en de sterke pijnstiller, wordt u aangesloten aan bewakingsapparatuur. Ook krijgt u een infuusnaald in uw onderarm/hand. Dit is om de sedatie en de sterke pijnstiller(roesje) te kunnen geven.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u de sedatie en de sterke pijnstiller via de infuusnaald toegediend. Via de anus wordt de colonoscoop in de dikke darm gebracht en opgevoerd. Het opvoeren van de scoop en de ingeblazen lucht kunnen een gevoel van aandrang en darmkrampen geven. Schaam u niet om winden te laten, want bij ophouden van de lucht neemt de kramp toe. Tijdens het terugtrekken van de scoop wordt de spanning op uw darmen minder en wordt de darm aan de binnenkant nauwkeurig bekeken. De duur van het onderzoek is ongeveer een half uur. Soms lukt het niet om de hele dikke darm te onderzoeken door bijvoorbeeld scherpe bochten, vernauwingen in de darm of dat het opschuiven van de colonoscoop te pijnlijk is. In een vervolgafspraak wordt dit dan verder met u besproken.
Nazorg
Kunt u nog even bijkomen op de dagverpleging of zaal van de Scopie Behandelafdeling. Als alle controles (pols, bloedruk en saturatie) goed zijn, mag u weer naar huis met begeleiding. U kunt de rest van de dag wat last hebben van darmkrampen en/of buikpijn. Winden laten lucht dan vaak op. Door de gegeven medicijnen van de sedatie en de sterke pijnstiller kunt u de eerste 24 uur nog suffig en minder alert reageren. Houd hier vooral rekening mee. Zie ook patiëntfolder; sedatie.
Uitslag
U krijgt een brief mee wat er gedaan is tijdens het onderzoek en bij welke klachten u contact op moet nemen. Als er weefselafname of poliepen zijn verwijderd, krijgt u de uitslag hiervan tijdens een vervolgafspraak.
Complicaties
Complicaties komen zelden voor. Er bestaat een kleine kans op een bloeding. Meestal is het bloedverlies gering en stopt dit vanzelf. Zeer zelden kan het zijn dat er een klein gaatje (perforatie) optreedt tijdens het onderzoek. De kans op een bloeding of een perforatie is groter als er poliepen verwijderd zijn.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er veranderingen in uw gezondheid opgetreden tussen het maken van de afspraak en het onderzoek, zoals het krijgen van een pacemaker of het starten met een bloedverdunner. Neem op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50. Ontstaan er na het onderzoek onverhoopt problemen? Neem op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en 13.00-16.30 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50.
Als u de afdeling niet kunt bereiken kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak annuleren of verzetten? Als de afspraak meer dan zeven dagen vooruit ligt. Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. Is de afspraak binnen zeven dagen? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en 13.00 en 16.30 uur naar de SBA via 088 125 5250. Annuleer minimaal 24 uur van tevoren, zodat we een andere patiënt kunnen helpen.
Informatie over uw onderzoek
U wordt verwacht op;
Datum:_____________________________________________________________Tijd:___________
Afdeling:___________________________________________________________________________
Locatie:___________________________________________________________________________
Onderzoek wordt gedaan door_________________________________________________________