Inbrengen van contrast in een gewrichtsholte
Voorafgaand aan de CT- of MRI-scan wordt een kleine hoeveelheid contrastvloeistof ingespoten in het te onderzoeken gewricht. Door het inbrengen van contrastvloeistof kan het gewricht tijdens het onderzoek beter afgebeeld worden. Om de juiste plaats voor de injectie te kunnen bepalen wordt gebruikt gemaakt van echografie of röntgenstraling. Hierna wordt een CT- of MRI-scan uitgevoerd.
Van te voren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:
- een pacemaker, ICD, neurostimulator, kunsthartklep, geïmplanteerde gehoorbeentjes of tissue expander in het lichaam heeft (dit geldt alleen voor een MRI onderzoek);
- zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is;
- last heeft van claustrofobie. Eventueel kan er een afspraak worden gemaakt om vooraf de MRI te komen bekijken
De dag van het onderzoek
Voorbereiding
Medicatie
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Overleg als u twijfelt over het innemen van medicijnen met uw behandelend arts.
Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling/bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Mogelijk moeten deze gestopt worden.
Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis. Kledingstukken met metalen ritsen of knopen mag u tijdens het MRI-onderzoek niet aanhouden. Eventueel kunt u een T-shirt of hemd en broek zonder metaal meenemen om tijdens het onderzoek te dragen.
Het onderzoek
Vijf minuten voorafgaand aan de afsprakentijd dient u zich te melden aan de balie van de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie haalt een doktersassistent of laborant u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt de medewerker u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt. Voor dit onderzoek ontbloot u de plek waar de injectie geplaatst wordt.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De radioloog bepaalt eerst de plaats waar geprikt gaat worden. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd, daarna wordt de contrastvloeistof in de gewrichtsholte ingespoten. Dit kan een wat vreemd, drukkend gevoel geven in uw gewricht. Op de prikplaats krijgt u een pleister.
Duur van het onderzoek
Het inbrengen van de contrastvloeistof duurt ongeveer 15 minuten. Hierna volgt de CT- of MRI-scan.
Na het onderzoek
- Na het inbrengen van het contrastmiddel mag u zich aankleden en plaatsnemen in de juiste wachtkamer. De laborant haalt u op uit de wachtkamer.
- Na het inbrengen van de injectie in uw gewricht wordt geadviseerd niet zelf met de auto naar huis te rijden omdat u bij een ongeval mogelijk niet verzekerd bent.
- Lees hier voor meer informatie over een CT-scan.
- Lees hier voor meer informatie over een MRI-scan.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.
Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.