Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over een CT-scan van de buik. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

CT-scan

CT staat voor Computer Tomografie. Bij een CT-scan worden door middel van röntgenstralen en met behulp van een computer afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. U ligt op een verschuifbare tafel. Het te onderzoeken lichaamsdeel ligt in de ronde opening van de CT-scanner. In het toestel zit een röntgenbuis die om u heen draait en meerdere opnamen maakt uit steeds een andere hoek. U hoort hierbij een zoemend geluid. De bediening van het apparaat en het verschuiven van de tafel voor iedere volgende afbeelding, gebeurt vanuit een ruimte buiten de onderzoekskamer. Daar bevinden zich de radiologisch laboranten die de apparatuur bedienen. Via een microfoontje kunt u met hen spreken.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Bij sommige CT onderzoeken is voorbereiding noodzakelijk. Informatie hierover en benodigde medicatie ontvangt u op de afdeling Radiologie.

Zwangerschap
Als u zwanger bent of denkt dat te zijn, moet u dit bij het maken van de afspraak melden. Het onderzoek wordt dan alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.

Medicijngebruik
Medicijnen die u gebruikt, kunt u gewoon blijven innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Als u twijfelt over het innemen van medicijnen overleg dan met uw behandelend arts.

Kleding
Het is voor u en onze medewerkers prettig als u kleding aan heeft waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u, indien nodig, makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Contrastmiddel

Het is niet altijd mogelijk om de organen, die onderzocht worden, rechtstreeks goed af te beelden. Om die reden wordt er bij bepaalde onderzoeken gebruik gemaakt van contrastmiddelen. Afhankelijk van het soort CT-scan dat gemaakt moet worden, kan dat via de mond (opdrinken), met een injectie in de arm, of via de anus (er wordt een korte canule ingebracht). Als het contrast in een bloedvat wordt gespoten kan dit een warm gevoel geven en een vieze smaak in de mond. Zie afspraakbevestiging als u een port-a-cath heeft.

Belangrijk
Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde contrastmiddelen. Dit is meestal bekend uit eerder röntgenonderzoek. Als dit bij u bekend is, moet u dit melden bij het maken van de afspraak en voor het onderzoek.

Het toegediende contrast dient door de nieren te worden uitgescheiden. Hiervoor is een goede nierfunctie noodzakelijk. Dit wordt via bloedafname bepaald en dient voordat het onderzoek gepland wordt, bekend te zijn. Indien er een recente bepaling van de nierfunctie is, dan is dit niet noodzakelijk.

Wanneer uw nierfunctie zich onder een bepaald niveau bevindt, beoordeelt de Contrastpolikliniek of aanvullende beschermende maatregelen nodig zijn. De contrastverpleegkundige neemt dan contact met u op om een afspraak te maken op de Contrastpolikliniek. Neem altijd uw medicijnkaart of medicijnen mee.

In zeldzame gevallen komen lichamelijke reacties op het contrastmiddel voor zoals bijvoorbeeld voorbijgaande huidreacties, jeuk, benauwdheid. Neem in het geval van een laattijdige reactie contact op met uw huisarts.

Verloop van het onderzoek

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en vertelt u welke kledingstukken u mag aanhouden. Afhankelijk van de vraagstelling krijgt u soms nog een fles contrastvloeistof of twee bekers water te drinken. In de onderzoeksruimte wordt u gevraagd op de onderzoekstafel te gaan liggen. Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek via een infuus contrastvloeistof krijgt toegediend. Tijdens het onderzoek is het van belang dat u goed stil ligt en eventuele ademhalingsinstructies goed opvolgt. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Duur van het onderzoek
Afhankelijk van het soort CT scan dat gemaakt wordt, duurt het onderzoek tussen de vijf en de vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. Als een jodiumhoudend contrastmiddel via een infuus is toegediend, is het belangrijk om na het onderzoek veel te drinken (ongeveer 1 liter). Dit zorgt ervoor dat de nieren het contrastmiddel weer uitscheiden.

Uitslag van het onderzoek
De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Dit verslag wordt na ongeveer vijf werkdagen naar uw behandeld arts gestuurd. Uw behandelend arts bespreekt het resultaat van het onderzoek met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie over uw afspraak

 Goes, route 42

U wordt verwacht op: _____________________________________ om ________________ uur.

 Vlissingen, route Röntgen/Radiologie

U wordt verwacht op: _____________________________________ om ________________ uur.

 

Voor beide locaties geldt: meld u zich vijf tot tien minuten vóór het afgesproken tijdstip.