Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de diagnostiekfase van longkanker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Diagnostiekfase longkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 mensen longkanker vastgesteld. De meest voorkomende vorm is niet-kleincellige longkanker. Mannen krijgen vaker longkanker dan vrouwen. Longkanker komt het vaakst voor bij mensen van 60 jaar en ouder.

Wanneer er bij u een afwijking op de longfoto is gevonden, wordt u doorverwezen naar de longarts om te onderzoeken of er sprake is van longkanker.

De longarts werkt nauw samen met de thoraxchirurg, radioloog, radiotherapeut, patholoog en longoncologieverpleegkundigen. Hierdoor is een snelle aanpak in diagnostiek mogelijk waardoor er met een goed doordacht behandelplan gestart kan worden. Daarnaast wordt iedere patiënt besproken met een van de longarts-oncologen in het Erasmus MC.

(Long)oncologieverpleegkundige

Zodra de longarts het vermoeden heeft van een tumor, schakelt hij/zij de (long)oncologieverpleegkundigen in. De (long)oncologieverpleegkundigen van Adrz zijn Berdien Kooijman, José van Erk en Marit Wouters. Zij zijn uw aanspreekpunt zodra het duidelijk is dat u een tumor in uw long heeft.

In principe komt een van hen zo snel mogelijk bij u langs of wordt u op korte termijn gebeld. Achter de schermen wordt alvast begonnen met de voorbereiding van de behandeling. Dit gebeurt voordat definitief duidelijk is of de ziekte daadwerkelijk kwaadaardig is. Voor al uw vragen over uw behandeling kunt u bij hen terecht. Zij werken nauw samen met de artsen binnen het team. Daarnaast zien zij erop toe dat afspraken goed op elkaar zijn afgestemd en dat het hele proces van diagnostiek vlot verloopt.

Beeldvormende- en röntgenonderzoeken

Longfoto

Een longfoto is een röntgenfoto van de borstkas. Een ander woord voor longfoto is X-thorax. Met een longfoto kan de arts afwijkingen van de longen, hart of lymfeklieren in de borstkas opsporen zoals een longontsteking, tumor of uitzaaiingen in de longen. Het onderzoek is pijnloos.

In onderstaande folders kunt u meer lezen over het betreffende onderzoek:

  • CT-scan
  • PET-CT-scan
  • CT-geleide (of echogeleide) longpunctie

Aanvullende onderzoeken

PET-CT-scan van de hersenen

Een PET-CT-scan van de hersenen kan noodzakelijk zijn om te beoordelen of er een uitzaaiing in de hersenen zit. De arts doet het onderzoek ook als er klachten zijn die mogelijk verband houden met een uitzaaiing in de hersenen.

Pathologisch onderzoek

Bij een pathologisch onderzoek neemt de patholoog een stukje weefsel (biopt) weg om te kunnen beoordelen om welk soort longkanker het gaat. Daarnaast kan verder onderzoek nodig zijn om een nog specifiekere beschrijving van de kenmerken van de kankercellen te verkrijgen.

Weefsel kan op de volgende manieren verkregen worden

Bronchoscopie

Een bronchoscopie kan worden uitgevoerd om definitief vast te stellen of er sprake is van longkanker en zo ja, van welke vorm.

EBUS/EUS-onderzoek

Een E(B)US is een endoscopische echografie vanuit de luchtpijp. Het onderzoek is bedoeld om weefsel te verkrijgen van klieren die zich tussen de longen bevinden.

Mediastinoscopie

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen waarbij stukjes worden weggenomen van de lymfeklieren die tussen de longen zitten. Dit weefsel wordt onderzocht op kwaadaardige cellen.

Deze operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Voorafgaand aan de behandeling kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:

  • Bloedprikken
  • ECG (hartfilmpje)
  • Longfunctieonderzoek
  • Fietstest
  • Ventilatie-Perfusie-longscintigrafie (V/P-longscan

Multidisciplinair overleg (MDO)

Alle nieuwe patiënten waarbij een kwaadaardige ziekte in de long is vastgesteld, worden binnen een week besproken tijdens het multidisciplinair overleg. Het team bestaat uit: de longarts, thoraxchirurg, radioloog, nucleair geneeskundige, patholoog, radiotherapeut, en longoncologieverpleegkundige. Via een live videoverbinding is er ook een specialist uit het Erasmus MC aanwezig. Aan de hand van de uitslagen van alle gemaakte onderzoeken stelt het team een behandelplan vast. Na een operatie wordt de uitslag tijdens het MDO besproken en vastgesteld of er aanvullende behandelingen nodig zijn. Uw huisarts krijgt een verslag van dit overleg.

Afspraak polikliniek met de longarts en longoncologieverpleegkundige

Na het multidisciplinair overleg krijgt u een afspraak bij uw longarts voor op de polikliniek. De longarts bespreekt met u de uitslagen en het verdere behandelplan.

Afhankelijk van welke behandeling u krijgt vinden deze plaats in Adrz, Bravis ziekenhuis of het ZRTI. U ziet een longoncologieverpleegkundige in principe op dezelfde dag. Zij geeft u aanvullende informatie over de behandeling die u gaat krijgen.

We adviseren u om iemand uit uw naaste omgeving mee te nemen naar deze afspraken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Oncologie via 088 125 40 85 (Goes) of 06 10 96 41 50 (Vlissingen) of stuureen e-mail naar longgeneeskunde.oncologieverpleegkundige@adrz.nl . Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie voor uw afspraak

In te vullen door behandelaar

Afspraak
Datum
Tijd
Locatie/route
Longoncologieverpleegkundige
Longarts
PET/CT-scan
CT-scan
PET/CT hersenen
Longscan
Bronchoscopie
CT-geleide punctie
Echogeleide punctie
Longfunctie onderzoek
EBUS-onderzoek
Pleurapunctie
Mediastinoscopie
Overige onderzoeken