Vermoeden op een tumor van de alvleesklier
Er is bij u een echo of een CT-scan van de buik gemaakt, waarbij er een vermoeden bestaat op een tumor van de alvleesklier (pancreas). De alvleesklier is een orgaan dat een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. De alvleesklier ligt achter in de bovenbuik, vlak voor de wervelkolom. De alvleesklier heeft als functie het produceren van alvleeskliersap wat een functie heeft bij de spijsvertering en het produceren van hormonen die de bloedsuikerspiegel op peil houden.
De behandeling
Wanneer er sprake is van een tumor aan de alvleesklier of een vermoeden daarop, wordt u verwezen naar een deskundig behandelteam. Dit behandelteam bestaat uit de volgende personen uit Adrz: MDL-arts, internist-oncoloog, patholoog, verpleegkundig specialist en diëtiste. Vanuit het Erasmus MC de chirurg en een verpleegkundig specialist. Wanneer de diagnostiek in Adrz heeft plaatsgevonden, worden uw gegevens opgestuurd naar het Erasmus MC.
Verpleegkundig specialist
Judith Kuiper (links) en Marjon Oostdijk (rechts) zijn verpleegkundig specialist. Zij zijn uw aanspreekpunt, wanneer er bij u een tumor in de alvleesklier is ontdekt of wanneer daar een vermoeden op is. Voor al uw vragen rondom uw onderzoeken en/of behandeling kunt u bij hen terecht. Daarnaast zien zij er op toe dat de afspraken goed op elkaar zijn afgestemd en dat alles vlot verloopt. Ook hebben zij nauw contact met de specialisten uit het Erasmus Medisch Centrum.
Aanvullende onderzoeken
Om beter geïnformeerd te zijn over uw gezondheidstoestand worden er aanvullende onderzoeken verricht. Deze onderzoeken kunnen bestaan uit:
Laboratoriumonderzoek
Er wordt bloed bij u geprikt op een speciaal stofje (het CEA 19.9). Bij patiënten met alvleesklierkanker is dit stofje verhoogd.
CT-scan
Wanneer er nog geen CT-scan is gemaakt en er vermoeden bestaat op een tumor van de alvleesklier, zal er een CT-scan worden gemaakt. Dit onderzoek duurt ruim een kwartier. U krijgt instructie over de voorbereiding.
MRI
In sommige gevallen wordt er in plaats van een CT-scan een MRI van de buik gemaakt. Deze MRI duurt ongeveer een halfuur. Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U hoeft niet nuchter te zijn. Van tevoren wordt gevraagd of u last heeft van claustrofobie en of u ergens metaal heeft in uw lichaam.
ERCP
Wanneer er sprake is van een verstopte galweg of wanneer de CT onvoldoende uitsluitsel kan geven met betrekking tot de diagnose, wordt er een ERCP (endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie) verricht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een flexibele slang (scoop) die door uw mond naar uw galwegen wordt opgevoerd. Tijdens dit onderzoek krijgt u een lichte narcose en moet u na het onderzoek een nachtje in het ziekenhuis blijven. Eventueel kan de arts tijdens het onderzoek weefsel afnemen voor verder onderzoek en/of kan er tijdens het onderzoek een buisje (stent of endoprothese) worden geplaatst om de galwegen open te houden. Wanneer dit onderzoek bij u plaats gaat vinden, wordt u hierover geïnformeerd. Ter voorbereiding wordt er vanuit de afdeling anaesthesie contact met u opgenomen.
Endoechoscopie
Dit onderzoek is een combinatie van een echografie en een endoscopie. Tijdens dit onderzoek kan de alvleesklier bekeken worden en zo nodig kan er weefsel voor verder onderzoek afgenomen worden. Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op: www.adrz.nl/onderzoeken-behandelingen/echo-endoscopie-oraal-mdl/
Multidisciplinair overleg Erasmus MC
Afhankelijk van de uitslagen van de onderzoeken zal er overleg plaatsvinden met het Erasmus MC. In het Erasmus MC is iedere maandagavond een multidisciplinair overleg waarbij uw gegevens worden besproken en er een behandeladvies wordt gegeven. Dit advies zullen wij zo spoedig mogelijk met u bespreken.
Consult chirurg Erasmus MC
Het kan zijn dat naar aanleiding van de bespreking in het Erasmus MC de chirurg uit het Erasmus MC u persoonlijk op de polikliniek wilt zien. Indien dit het geval is zal er voor u een afspraak worden gemaakt.
Afhankelijk van de behandeling die voor u het meest geschikt is, zal de behandeling plaats vinden in het Erasmus MC, Adrz of in beide ziekenhuizen. U krijgt hierover aanvullende informatie.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar uw verpleegkundig specialist Judith Kuiper via 06 83 59 12 52 of Marjon Oostdijk via 06 12 92 33 08. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.