Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over de dilatatie (het oprekken) van de slokdarm. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Lees deze folder zorgvuldig door, zodat u goed geïnformeerd bent over de behandeling. Als u verhinderd bent of nog vragen heeft over de behandeling, kunt u telefonische contact opnemen met de Scopie Behandelafdeling via 088 125 52 50.

Wat is een dilatatie?

Als u een vernauwing in uw slokdarm of maaguitgang of darm heeft, kan deze opgerekt (gedilateerd) worden, zodat er een betere passage is van voedsel of ontlasting.

De dag van de behandeling

Voorbereiding thuis

Eten en drinken bij een dilatatie in de slokdarm of maaguitgang

Nuchter

  • Als de dilatatie in de ochtend plaats vindt, mag u na 00.00 uur niets meer eten of drinken.
  • Als de dilatatie in de middag plaats vindt, mag u voor 7.00 uur nog een glas water of thee/koffie zonder melk drinken met daarbij eventueel een beschuitje met jam, maar zonder boter eten. Hierna moet u nuchter blijven.

Eten en drinken bij een dilatatie in de darm

Als de dilatatie in de darm plaats vindt, moet u een dieet en een laxeerschema volgen omdat de darm goed schoon moet zijn, zie ook de folder colonscopie. In deze folder staar ook beschreven vanaf welke tijd u dan nuchter moet zijn.

Medicijnen

  • U mag tot twee uur voor het onderzoek uw medicijnen nog innemen met een klein slokje water.
  • Puffers (inhalatiemedicijnen voor de longen) mag u gewoon doorgebruiken zoals u deze thuis gewend bent te gebruiken.
  • Neem een actuele medicijnenlijst mee naar het ziekenhuis.
  • Draag makkelijke, niet knellende kleding.

Bespreek de onderstaande punten voorafgaande aan de behandeling met uw behandelend arts.

  • Wanneer u bloedverdunners gebruikt dient u te overleggen met uw behandelend arts of deze wel of niet gestopt moeten worden.
  • Wanneer u suikerziekte heeft en insuline gebruikt, is het raadzaam om met uw behandelend (huis) arts te overleggen over het insulinebeleid. Het is raadzaam om uw insulinemeter en insulinepen mee te nemen naar het ziekenhuis.
  • Geef aan of u een pacemaker of ICD hebt.
  • Geef aan als u een allergie hebt.
  • Als u een CPAP-masker gebruikt, neem deze dan mee naar het ziekenhuis.

Begeleiding

In verband met de gegeven sedatie mag u 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met het openbaar vervoer naar huis. Zorg ervoor dat u iemand heeft die u na het onderzoek naar huis kan brengen. Zie ook de sedatiefolder.

De behandeling

U wordt opgenomen op de zaal van de Scopie Behandelafdeling, route 96. De verpleegkundige neemt nog enige gegevens met u door. Het dilateren van de vernauwing kan als belastend ervaren worden, daarom krijgt u vlak voor de behandeling via een infuusnaald medicijnen toegediend waarvan u even gaat slapen en een sterke pijnstiller. Voor verdere informatie over de sedatie: zie ook de sedatiefolder.

De behandeling wordt op de Scopie Behandelafdeling gedaan en soms op de röntgenafdeling. De dilatatie wordt gedaan met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een dunne flexibele slang met aan de tip een camera. Zo ziet de MDL-arts precies waar de vernauwing zit.

Dilatatie in de slokdarm/maaguitgang

Voor de behandeling ligt u op de linkerzijde. Als de vernauwing zich in uw slokdarm of maag bevindt, krijgt u een ring tussen uw kaken om de scoop en uw tanden te beschermen. Vervolgens wordt een endoscoop via uw mond in uw slokdarm gebracht tot waar de vernauwing bij u is.

Dilatatie in de darm

Voor de behandeling ligt u op de linkerzijde. Als de vernauwing zich in de darm bevindt wordt er een endoscoop via uw anus in uw darm ingebracht. Zie ook de folder colonscopie

Het onderzoekt duurt ongeveer 30 minuten.

Vlak na de behandeling

Na de behandeling wordt u wakker op de zaal van de Scopie Behandelafdeling. Hier worden uw bloeddruk, hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en uw bewustzijn tot één uur na de gegeven medicatie gecontroleerd.

Als de dilatatie in uw slokdarm of maaguitgang heeft plaats gevonden kunt u na het onderzoek nog wat pijn in de keel hebben en/of wat bloed opgeven. Als de dilatatie in uw darm heeft plaats gevonden kunt u wat bloedverliezen via de anus. Dit is echter normaal.

Resultaat

Meestal kan de vernauwing niet in één keer worden gedilateerd. Dit betekent dat de behandeling meerdere keren gedaan moet worden. Ook kan de opgeheven vernauwing na verloop van tijd klachten gaan geven, waardoor er opnieuw gedilateerd moet worden.

Het resultaat van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Het resultaat hangt mede af van de ernst van de vernauwing. De arts bespreekt met u welk resultaat hij bij u verwacht.

Dieet voor een dilatatie in de slokdarm of maaguitgang

Als de dilatatie in de slokdarm of maaguitgang heeft plaats gevonden, blijft u de eerste 2uur na de ingreep nog nuchter en dan mag u beginnen met een slokje water. Daarna houdt u zich aan onderstaand schema voor wat voeding betreft, tenzij de arts anders aangeeft.

Dag één

De eerste dag na de dilatatie mag u vloeibaar voedsel gebruiken. Denkt u hierbij aan producten zoals thee, limonade, melk yoghurt, kwark, soep zonder groente/vlees stukjes erin, appelmoes, vla.

Dag twee

De tweede dag na de dilatatie kunt u overgaan op zachte voeding. Dit kan zijn een gemalen warme maaltijd (of een potje babyvoeding), biscuit, beschuit, brood zonder korst met roomboter, margarine, halvarine en goed smeerbaar beleg zoals jam, appelstroop, leverpastei en smeerkaas. Let erop om goed te kauwen en eventueel te drinken bij het eten. Natuurlijk kunt u ook het vloeibare voedsel van dag één gebruiken.

Dag drie en volgende dagen

Vanaf de derde dag na het plaatsen van een stent is het niet meer nodig om uw voedsel te malen en kunt u weer gewoon eten. Let erop dat u het voedsel goed kauwt met daarnaast wat extra slokjes water drinkt tijdens het eten zodat het voedsel wat makkelijker langs het opgerekte gedeelte van de slokdarm en of maag kan passeren.

Instructies na dilatatie van de darm

Als de dilatatie in de darm heeft plaats gevonden, moet u erop letten dat de ontlasting soepel blijft. Eventueel kan er een laxerend medicijn voorgeschreven worden.

Mogelijke complicaties

Op zich is het een veilige behandeling, maar er bestaat altijd een kleine kans dat tijdens het dilateren een complicatie optreedt. Zoals het ontstaan van een klein scheurtje (perforatie), een (kleine) bloeding.

Als er nog voedsel in de maag aanwezig is, kan dit in de longen terecht komen waardoor er een kans bestaat op een longontsteking. Daarom is het erg belangrijk dat u het advies tot wanneer u nog mag eten of drinken in deze folder opvolgt.

Wanneer moet u contact opnemen?

Bij (een van de) onderstaande klachten moet u contact opnemen met de Scopie Behandelafdeling. U kunt op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur telefonisch contact opnemen via 088 125 60 45.

Tussen 17.00 uur en 8.00 uur, in het weekend of op feestdagen kunt u contact opnemen met de receptie van Adrz Goes via 088 125 00 00. Zij verbinden u dan door met de Spoedeisende Hulp.

  • Bij acute toename van pijn;
  • Toenemende zwelling in de hals (alleen bij oprekken van de slokdarm);
  • Bij benauwdheidsklachten of kortademigheid;
  • Koorts;
  • Toename van bloedverlies (bloedbraken), een beetje bloedverlies is normaal;
  • Zwarte ontlasting.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.

Informatie over uw afspraak

Samen met uw behandelend arts is er afgesproken dat er bij u een dilatatie gaat plaatsvinden. Daarom wordt u verwacht op:

Datum:         _________________________

Tijd:              _________________________

Afdeling:      _________________________

Route:          _________________________

Locatie:       __________________________