Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over Dorsal slit. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Dorsal slit

Tijdens deze ingreep wordt de voorhuid van de penis ingeknipt tot aan de rand van de eikel. In medische taal heet deze behandeling een dorsal slit (‘dorsal’ is achterkant, ‘slit’ is insnijding).

De behandeling van een nauwe voorhuid is meestal een volledige besnijdenis. In overleg met u is gekozen voor een andere aanpak, de dorsal slit. Dit is een veel kleinere ingreep dan een volledige besnijdenis. Deze folder geeft u informatie over de operatie. Als u na het lezen nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan een medewerker van de polikliniek Urologie.

De dag van de ingreep

Voorbereiding

Het is belangrijk van tevoren aan uw uroloog te melden dat u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Deze moet u mogelijk stoppen, na de ingreep hoort u wanneer u weer kunt starten met deze medicatie. Zorg vooraf dat u een tube witte vaseline en steriele gazen in huis hebt.

Hoe verloopt de operatie?

Op de dag van de operatie meldt u zich op tijd bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal. Op het ticket staat waar u zich precies moet melden. Een poli verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de behandelkamer.

Een verpleegkundige desinfecteert het operatiegebied en dekt het daarna steriel af. Daar geeft de arts u een injectie met pijnstilling aan de basis van de penis. Daardoor wordt de penis gevoelloos. De verdovingsvloeistof moet even intrekken. De uroloog knipt de voorhuid in. Daarna hecht de uroloog de twee ingeknipte randen met een aantal oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen in zeven tot veertien dagen vanzelf op. Daarna krijgt u een verband om de penis. Dit verband mag u de dag na de operatie er vanaf halen.

Duur van de ingreep

De duur van de ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

U kunt na de operatie direct naar huis. Na de operatie kunt u gewoon plassen. Dit kan de eerste dagen wat gevoelig zijn. We adviseren u de eerste dagen voldoende (ongeveer twee liter per dag) te drinken. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, bespreekt uw arts na de operatie met u wanneer u hiermee weer kunt starten.

Het is verstandig om de wond aan de lucht te laten drogen. Thuis kunt u het best een wijd hemd of wijde broek aan doen. In uw onderbroek kunt u als u wilt een absorberend (maand)verband doen voor het geval er wat wondvocht uit de wond lekt. Dit blijft beter zitten dan een verband. Na een paar dagen wordt de wond droger en neemt de gevoeligheid af. Bij de hechtingen kan de wond nog een tijdje een trekkend gevoel geven.

Wij adviseren u om nog niet seksueel actief te zijn en dus ook niet te masturberen zolang:

  • er nog wondvocht uit de wond komt;
  • de hechtingen nog niet verdwenen zijn;
  • het wondgebied nog duidelijk gezwollen is.

Als u pijnstillers wilt gebruiken, kunt u paracetamol innemen, maximaal viermaal daags 1000 mg.

Complicaties

Zoals bij alle operaties bestaat er ook bij deze behandeling kans op complicaties.

  • Er kan een nabloeding ontstaan. Als de wond nog een beetje blijft bloeden, druk deze dan tien minuten met een schoon gaasje of doekje af. Meestal stopt het bloeden dan vanzelf. Blijft de wond hierna toch nog bloeden? Bel dan met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren belt u de spoedeisende hulp. In sommige gevallen is een extra hechting nodig om het bloeden te stoppen.
  • Een ontsteking van de wond komt een enkele keer voor. Dit leidt over het algemeen niet tot grote problemen. Meestal gaat het om een oppervlakkige infectie rond de hechtingen. Bij een wondinfectie loopt er troebel vocht uit de wond en heeft u jeuk of een trekkend gevoel. Een ontsteking gaat eigenlijk altijd vanzelf over. Zorg dat u de wond dagelijks onder de douche goed afspoelt.
  • Bijna altijd kleurt de penis na de operatie een beetje blauw. Dit is een bloeduitstorting die een gevolg is van de behandeling. Dit kan geen kwaad en de verkleuring verdwijnt vanzelf.

Belangrijk: neem contact op met de polikliniek urologie als u merkt dat:

  • De penis roder wordt;
  • De penis opzwelt;
  • U steeds meer pijn krijgt;
  • U meer dan 38.5 ℃ koorts heeft.

Contact

Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis 088 125 00 00.

In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis in Goes 088 125 00 00.