Bij een endo-echoscopie brengt de arts een slang (de endoscoop) via de mond in het lichaam. Op het uiteinde van de endoscoop is een echoapparaatje geplaatst. Dit apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo’s van deze geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam. Na weerkaatsing worden de echo’s van de geluidsgolven opgevangen en omgezet in zichtbaar beeld. Hierdoor worden inwendige organen en lymfeklieren zichtbaar gemaakt.
Met een echo-endoscopie kan de arts:
- De binnenkant van slokdarm, maag en alvleesklier onderzoeken en structuren in het mediastinum (het deel van de borstkas gelegen tussen de linker en rechter long) in beeld brengen.
- Lichaamsmateriaal afnemen voor onderzoek. Er kan met name via het holle deel van de scoop een naald worden opgevoerd tot in het weefsel dat onderzocht moet worden.
Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur (’s nachts) niet meer mag eten en drinken. Als het onderzoek na 13.00 uur (’s middags) is, dan mag u op de dag van het onderzoek voor 07.00 uur (’s ochtends) een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een kopje thee en een beschuit.
Uw medicatie kunt u op de ochtend van het onderzoek met een slokje water innemen.
Geneesmiddelen
In overleg met uw behandelend arts moet u minimaal vijf dagen voor het onderzoek stoppen met:
- Pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen (prostaglandinesynthetase remmers).
- Bloedverdunners, zoals carbasalaatcalcium, ascal, sintrom, marcoumar.
Het onderzoek
Voor het onderzoek wordt u gevraagd om uw eventuele gebitsprothese uit te doen. Uw keel wordt vooraf verdoofd met een drankje en/of een spray. Dit geeft een vieze smaak en het gevoel dat uw mond en keel opgezwollen zijn.
Tijdens de verdoving en het onderzoek kunt u gewoon blijven ademen. U wordt gevraagd om op de onderzoekstafel op uw linkerzij te gaan liggen. Tijdens het onderzoek heeft u een bijtring tussen uw tanden om de scoop te beschermen. Het zuurstofgehalte en uw polsslag worden continu gemeten. Vlak voordat de scoop uw keel binnengaat, krijgt u via een infuus een slaapverwekkend middel toegediend dat u helpt te ontspannen, een zogenaamd roesje. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Mogelijke complicaties
Complicaties bij dit onderzoek komen weinig voor. In zeer zeldzame gevallen kan een infectie van het aangeprikte weefsel optreden, een beschadiging van de mondkeelholte of slokdarm of een bloeding.
Neem direct contact op met het ziekenhuis als u:
- koorts (meer dan 39°C) en/of koude rillingen heeft;
- kortademig bent;
- bloed opgeeft;
- bestaande hoestklachten verergeren of gaat hoesten al dan niet in combinatie met het opgeven van slijm;
- pijn heeft.
Belangrijk
Door het slaapmiddel kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf zijn. Het is belangrijk dat u onderstaande adviezen tot 24 uur na het onderzoek opvolgt:
- Regel vooraf vervoer terug naar huis. U mag niet autorijden, omdat het slaapmiddel de rijvaardigheid beïnvloedt.
- U mag geen machines bedienen.
- Neem geen belangrijke beslissingen.
- Gebruik geen genotsmiddelen (zoals alcohol).
Uitslag
Direct na het onderzoek vertelt de arts, die het onderzoek uitvoert, wat hij heeft gezien. De definitieve uitslag krijgt u tijdens een vervolgafspraak op de polikliniek. Als er weefsel bij u wordt afgenomen voor verder onderzoek dan hoort u de uitslag hiervan tijdens uw afspraak op de polikliniek.