Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een echo-endoscopie (anaal). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een endoscopische echografie?

Een endoscopische echografie is een combinatie onderzoek van een scopie en een echografie. Bij anale echo-endoscopie gebeurt dit met behulp van een dunne staaf van 9 mm dik (probe) met aan de tip een echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden door ieder orgaan of weefsel op een andere manier weerkaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden op een beeldscherm tot een beeld gevormd (echografie).

Het doel is om de anatomie van de inwendige en uitwendige kringspieren van de anus te onderzoeken. Ook kan de wand van de endeldarm en/of de omliggende weefsels/organen onderzocht worden op eventuele afwijkingen. Duur van het onderzoek is 20 minuten.

De dag van de behandeling

De voorbereiding

Op de afdeling waar u wordt verwacht, krijgt u twee klysma’s. Het doel van deze klysma’s is, dat er geen ontlasting meer aanwezig is in de dikke darm. Hierdoor kan de arts uw darm en omliggende weefsels/organen goed bekijken.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. De arts brengt de probe, voorzien van glijmiddel, voorzichtig via de anus naar binnen. Op zich is het onderzoek goed te verdragen, alleen het inbrengen van de probe kan een raar gevoel geven.  Als u zich kunt ontspannen gaat het makkelijker. Soms is het nodig om een kleine ballon, die op de tip van de probe zit, op te blazen. Dit kan een vol gevoel geven. Het onderzoek kan alleen wat pijnlijk zijn, als u last heeft van kloofjes rondom of in de kringspier van de anus.

Nazorg

Als er waterstofperoxide wordt ingespoten, kan dit een prikkelend gevoel geven, dit gaat vanzelf weer over. Het inspuiten van waterstofperoxide gebeurt als er sprake is van een uitwendige fistel bij de anus. De arts wil dan de locatie van de fistel aan de binnenkant lokaliseren. U mag gelijk naar het onderzoek weer naar huis.

Uitslag

Vlak na het onderzoek krijgt u de voorlopige uitslag. In een vervolgafspraak bespreekt u dit verder met uw behandelend arts.

Complicaties

De kans op complicaties is zeer klein.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er veranderingen in uw gezondheid opgetreden tussen het maken van de afspraak en het onderzoek, zoals het krijgen van een pacemaker of het starten met een bloedverdunner. Neem op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 5250. Ontstaan er na het onderzoek onverhoopt problemen? Neem op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en 13.00-16.30 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50.

Als u de afdeling niet kunt bereiken kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak annuleren of verzetten? Als de afspraak meer dan zeven dagen vooruit ligt. Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. Is de afspraak binnen zeven dagen? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en 13.00 en 16.30 uur naar de SBA via 088 125 5250. Annuleer minimaal 24 uur van tevoren, zodat we een andere patiënt kunnen helpen.

Informatie over uw afspraak

U wordt verwacht

Datum;______________________________________________________________Tijd;__________

Afdeling;___________________________________________________________________________

Locatie;____________________________________________________________________________

Onderzoek wordt gedaan door: _________________________________________________________

De arts die het onderzoek doet (de uitvoerend arts) kan een andere arts zijn, dan uw eigen arts (de aanvragend arts), omdat de uitvoerend arts in endo-echoscopie gespecialiseerd.