Wat is een echo-endoscopie?
Een echo-endoscopie is een combinatie onderzoek van een scopie en een echografie. Dit wordt gedaan met behulp van een dunne buigzame, soepele en bestuurbare slang (scoop). Op de scoop zit een camera, die verbonden is met een monitor. Daarnaast zit er op de tip van de scoop ook een echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden door ieder orgaan of weefsel op een andere manier weerkaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden op een monitor tot een beeld gevormd (echografie).
Het doel van het onderzoek is het bekijken van het slijmvlies in het maagdarmkanaal en de omliggende organen/klieren. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn om in de omliggende organen/klieren te prikken (puncteren) of dat er stukjes weefsel afgenomen moeten worden (biopteren) voor verder onderzoek. Het biopteren of puncteren is niet pijnlijk.
Het onderzoek kan als belastend ervaren worden omdat u zo stil mogelijk moet liggen tijdens het onderzoek en het onderzoek kan soms een uur duren. Daarom wordt dit onderzoek gedaan met sedatie gedaan. Ook wel een “roesje” genoemd.
Sedatie
De sedatie en de sterke pijnstiller zorgen ervoor dat u het onderzoek als minder belastend ervaart.
Deze medicijnen geven een slaperig en een ontspannen gevoel. In verband met de gegeven medicijnen, mag u de eerste 24 uur zelf géén vervoersmiddel besturen. Regel voorafgaande aan het onderzoek iemand, die u weer naar huis kan brengen. Zie ook de patiëntfolder sedatie.
Voorbereiding thuis
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact op neemt met uw behandelend arts als u
- Bloedverdunners gebruikt; of u deze mag doorgebruiken, moet stoppen of moet aanpassen.
- Suikerziekte (diabetes) heeft en insuline gebruikt; of u de eenheden van insuline moet aanpassen of gestopt moet worden. Het is raadzaam om uw insulinepen mee naar het ziekenhuis te nemen.
- Een pacemaker of ICD hebt.
- Bekend bent met een allergie.
Verder nog
- Neem een actuele medicijnlijst mee naar het ziekenhuis.
- Draag tijdens het onderzoek, makkelijk zittende, ruimvallende kleding.
- Houd er rekening mee dat u enkele uren opgenomen wordt op de dagverpleging of Scopie Behandel Afdeling.
- Het tijdstip in de folder, is de tijd dat u verwacht wordt op de afdeling of op zaal van Scopie Behandel Afdeling (SBA).
Op de dag van het onderzoek
Nuchter zijn
Is het onderzoek vóór 13.00 uur gepland: dan mag u vanaf 00.00 uur niets meer eten of drinken.
Is het onderzoek ná 13.00 uur gepland: dan mag u voor 07.00 uur nog een beschuit belegd met jam en zonder boter, kop thee, koffie zonder melk of een glas heldere drank (geen alcohol) gebruiken.
Medicatie
- Uw medicatie mag u twee uur voor het onderzoek nog met een klein slok water innemen.
- Puffers (medicatie voor de longen) mag u doorgebruiken zoals u gewend bent.
Opname
Ter voorbereiding op het onderzoek wordt u opgenomen op de zaal van SBA . De verpleegkundige neemt nog enkele vragen met u door en legt u nog het een ander uit over het onderzoek. In verband met de te geven medicijnen voor de sedatie en de sterke pijnstiller, wordt u aangesloten aan bewakingsapparatuur. Ook krijgt u een infuusnaald in uw onderarm/hand. Dit is om de sedatie en de sterke pijnstiller te kunnen geven.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. Ter bescherming van de scoop en uw tanden, krijgt u vlak voor het onderzoek een bijtring tussen uw tanden. Een eventuele gebitsprothese/tongpiercing moet kort voor het plaatsen van de bijtring uit. Hierna krijgt u de sedatie en de sterke pijnstiller via de infuusnaald. Tijdens het onderzoek wordt u begeleidt en bewaakt door een endoscopie-verpleegkundige/sedationist. De echo-endoscoop wordt via de mond ingebracht. Dit kan in het begin wat kokhalsneigingen geven, die u niet kunt onderdrukken. Dit gevoel neemt af als de echo-endoscoop in de slokdarm zit. De echo-endoscoop wordt daarna langzaam opgeschoven om de organen, die onderzocht moeten worden, te kunnen bekijken. Hiervan zal u niet zoveel merken in verband met de gegeven sedatie en de sterke pijnstiller.
Nazorg
Komt u nog even bijkomen op de zaal van SBA. Als alle controles goed zijn, kunt u met uw begeleiding weer naar huis of gaat u terug naar de verpleegafdeling. U kan nog wat last van uw keel hebben, maar dat wordt binnen een paar uur minder. Als u last heeft van een opgeblazen gevoel, laat dan boeren of winden, want dit lucht op. Door de gegeven sedatie, kunt u gedurende 24 uur nog wat suffig/vergeetachtig zijn. Houd hier rekening mee. Voor meer informatie hierover, lees de patiëntfolder; sedatie.
Uitslag
U krijgt kort na het onderzoek een voorlopige uitslag. Tijdens de vervolgafspraak wordt alles met u verder besproken,
Mogelijke complicaties
De echo-endoscopie is een veilig onderzoek. Echter is er 1 tot 2% kans op een bloeding, 2% kans op een alvleesklierontsteking (pancreatitis) als hier in gepuncteerd wordt en minder dan 0,1% kans op een gaatje in het longvlies (pneumothorax) als er weefsel rondom de slokdarm aangeprikt wordt. Neem daarom bij klachten als een bemoeilijkte en/of pijnlijke ademhaling, koorts, toenemende of hevige buikpijn contact op.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er veranderingen in uw gezondheid opgetreden tussen het maken van de afspraak en het onderzoek, zoals het krijgen van een pacemaker of het starten met een bloedverdunner. Neem op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 contact opnemen met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 5250. Ontstaan er na het onderzoek onverhoopt problemen? Neem op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en 13.00-16.30 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50.
Als u de afdeling niet kunt bereiken kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak annuleren of verzetten? Als de afspraak meer dan zeven dagen vooruit ligt. Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. Is de afspraak binnen zeven dagen? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en 13.00 en 16.30 uur naar de SBA via 088 125 5250. Annuleer minimaal 24 uur van tevoren, zodat we een andere patiënt kunnen helpen.
Informatie over uw afspraak
U wordt verwacht op
Datum: _________________________
Tijd: _________________________
Afdeling: _________________________
Route: _________________________
Locatie: __________________________