Wat zijn een ectropion en entropion?
- Bij een ectropion draait het ooglid naar buiten waardoor het oog niet meer goed kan sluiten en het hoornvlies kan uitdrogen.
- Bij een entropion draait het ooglid naar binnen waardoor de wimpers tegen het hoornvlies aan komen en het hoornvlies kan beschadigen.
Bron afbeeldingen: Getwellgo.com/treatment/entropion-and-ectropion-repair-treatment-opthamology
Deze aandoeningen komen vooral op oudere leeftijd voor en kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden.
Behandeling
Een ingreep aan de oogleden vindt plaats op de dagbehandeling onder plaatselijke verdoving. De ingreep duurt ongeveer een half uur. Met een injectie wordt het ooglid verdoofd en vervolgens afgedekt met een steriel laken. Het ooglid wordt gehecht met zowel oplosbare als niet oplosbare hechtingen. De niet oplosbare hechtingen worden circa 10 dagen na de ingreep verwijderd op de polikliniek oogheelkunde.
Na de behandeling
Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden gezwollen en blauw zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
Soms wordt er een pleistertje aangebracht. Deze moet u de eerste dagen na de ingreep droog houden. Het is aan te bevelen thuis de oogleden de eerste dagen te koelen met ijswater of met cool packs die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Na de ingreep wordt er in de meeste gevallen oogzalf of oogdruppels voorgeschreven (soms ook niets). Deze zalf en druppels werken ontstekingsremmend en bevorderen de genezing. U blijft deze gebruiken tot aan de controleafspraak. Een pijnstiller is meestal niet nodig.
Risico’s en complicaties van een ectropion of entropion ooglidoperatie
Ooglidoperaties zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar zoals bij iedere operatie is er toch altijd een zeker risico aan verbonden.
Als u bloed verdunnende middelen gebruikt, mag u deze gewoon blijven innemen. Het is minder gevaarlijk om door te gaan met de bloedverdunners, dan te stoppen. Ook andere medicijnen kunnen invloed hebben op de operatie, daarom vragen we van te voren een volledig medicatie-overzicht van de apotheek in te leveren.
Een blauw oog na de operatie komt vaak voor, maar dit geneest snel. Lelijke littekens en infecties komen heel weinig voor.
Vergoeding
De kosten van een ectropion- en entropionoperatie worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekering vanuit de basisverzekering. Eventueel moet u nog wel uw eigen risico betalen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via de receptie van Adrz via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.