Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over elektromyogram (EMG) met Botox. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Hoe werkt Botulinetoxine?

Botulinetoxine is een gezuiverd eiwit afkomstig uit bacteriën. Botulinetoxine kent verschillende varianten: Botox, Xeomin en Dysport. Alle drie deze varianten gebruiken we in Adrz. De ene patiënt reageert beter op Botox, de andere beter op Dysport of Xeomin. In Adrz kiezen wij in eerst instantie voor Botox. In deze folder spreken we daarom steeds over Botox, maar de uitleg geldt ook voor de varianten Dysport of Xeomin.

We injecteren Botox in de spier of huid om bepaalde aandoeningen te behandelen. Na de injectie hecht Botox zich aan de uiteinden van nabijgelegen zenuwvezels. Hierdoor wordt de prikkeloverdracht van deze zenuwvezels naar de omliggende spiervezels geblokkeerd. Zo kan een overactieve of spastische spier zwakker worden gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de behandeling van kramp van de halsspieren (torticollis spasmodica), ooglidkramp (blefarospasme) en andere spastische ledematen.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

  • Doe voor de behandeling sieraden en horloge af als deze zich in het te prikken gebied bevinden.
  • Vet de huid niet in met lotion, olie of crème. Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden.
  • Draag makkelijk en ruim zittende kleding die makkelijk uit kan en makkelijk verschoven kan worden.

De behandeling

De Botoxbehandeling wordt uitgevoerd door een neuroloog. In de behandelkamer heeft deze eerst een kort gesprek met u. Tijdens dit gesprek wordt de behandeling verder toegelicht. Als u vaker bent geweest, wordt ook besproken hoe het de afgelopen periode is gegaan. Vervolgens selecteert de arts de spieren die de belangrijkste oorzaak vormen van uw klachten. Hierna injecteert de arts met een dunne naald de Botox op deze plekken.

Bij de behandeling van een spier kan de spieractiviteit op de plaats van de injectie hoorbaar worden gemaakt. Zo kan de arts tijdens de injectie bepalen of de naald zich in het juiste deel van de spier bevindt. Hiervoor worden voor de injecties enkele elektroden ergens op het lichaam geplakt.

De gebruikte hoeveelheid Botox en het totale aantal injecties verschillen per patiënt. Dit hangt onder andere af van de aandoening en van de mate waarin deze optreedt.

De hele behandeling duurt ongeveer tien tot twintig minuten. Het geven van de injecties is daar maar een kort onderdeel van.

Na de behandeling

Na de behandeling worden de elektroden op uw lichaam verwijderd. Met de neuroloog kunt u eventueel een vervolgafspraak maken.

Resultaat
U merkt de eerste resultaten van de benadeling na ongeveer één week. Enkele weken na de behandeling groeien weer nieuwe zenuwuiteinden aan. Deze gaan dan opnieuw aansluiting maken met de spiervezels. Hoe lang het effect van de behandeling duurt, verschilt per patiënt en per aandoening. Dit kan variëren van twee tot drie maanden tot meer dan een halfjaar. Een Botoxbehandeling moet dus altijd herhaald worden (vaak na drie maanden).

Bijwerkingen

Omdat Botox een eiwit is, is er een kleine kans dat u na de behandeling griepachtige klachten krijgt (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze symptomen komen zeer zelden voor en verdwijnen binnen een paar dagen. Injecties veroorzaken vaak wel enig ongemak; soms kan een lichte (spier)pijn of een kleine bloeduitstorting ontstaan op de plaatsen waar u bent geprikt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten?  Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek.

Meer informatie

U vindt aanvullende informatie op Dystonievereniging.nl.

Nederlandse Vereniging van Dystoniepatiënten
Postbus 9345
4801 LH Breda
(076) 514 0765
secretariaat@dystonievereniging.nl