Een Endo-sponge is een soort spons die wordt geplaatst omdat na een endeldarmoperatie een holte is ontstaan die niet goed wil genezen. In deze folder leest u:
- hoe een Endo-sponge werkt
- wat u van te voren moet regelen
- wat de behandeling inhoudt
- wat er na de behandeling gebeurt
- over de verzorging thuis
- wanneer u contact moet opnemen
Werking Endo-sponge
Een Endo-sponge neemt het vuil in de ontstane holte op. Dit bevordert het herstel. De Endo-sponge wordt via de anus ingebracht in de ontstane holte bij de endeldarm en wordt met een slangetje verbonden aan een vacuümpot. Het vuil uit de darmholte komt via het slangetje terecht in de pot. De holte wordt steeds kleiner, tot deze uiteindelijk dichtgroeit.
Voor uw afspraak regelen
Wij verwachten u op:
Datum:
Tijd:
Locatie:
Afdeling:
U wordt voor de behandeling opgenomen op de dagverpleging (zie datum en tijdstip).
Denkt u aan de volgende zaken:
- Vraag een familielid of kennis om u na de behandeling naar huis te brengen. In verband met de gegeven medicatie mag u de dag van de behandeling niet meer deelnemen aan het verkeer.
- Vindt de behandeling voor 13.00 uur plaats? Dan mag u de avond voor de behandeling na 0.00 niets meer eten of drinken. De tabletten die u van uw arts moet gebruiken, kunt u tot uiterlijk 2 uur voor de behandeling met een klein slokje water innemen. Puffers voor uw luchtwegen mag u gewoon gebruiken volgens uw eigen schema.
- Vindt de behandeling na 13.00 uur plaats? Dan mag u tot 7.30 uur nog 1-2 onbelegde beschuitjes eten en een kopje thee of koffie zonder melk drinken. De tabletten die u van uw arts moet gebruiken, kunt u tot uiterlijk twee uur voor de behandeling met een klein slokje water innemen. Puffers voor uw luchtwegen mag u gewoon gebruiken volgens uw eigen schema.
- Trek op de dag van de behandeling makkelijk zittende kleding aan en neem eventueel reserve-ondergoed en -stomamateriaal mee.
- Neem een actuele medicijnlijst mee.
- Neem uw CPAP-apparaat mee als u dit heeft.
Verloop behandeling
Voor aanvang van de behandeling krijgt u, via een ingebrachte infuusnaald, een sterke pijnstiller en bewustzijn verlagend/ontspannend medicijn toegediend omdat de behandeling belastend/pijnlijk kan zijn. U kunt van deze medicijnen wat slaperig worden. Deze medicijnen hebben invloed op uw bloeddruk, pols en zuurstofconcentratie in uw bloed daarom worden deze voor, tijdens en na de behandeling gecontroleerd.
Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzijde. Als u voor de eerste behandeling komt, brengt de MDL-arts via de anus een buigzame dunne slang in met aan de tip een camera (een endoscoop). De arts beoordeelt vervolgens de holte. De endoscoop wordt weer verwijderd en de Endo-sponge wordt geplaatst (afhankelijk van de grootte van de holte kunnen 1-2 Endo-sponges geplaatst worden). Aan de Endo-sponge zit een slangetje. Dat wordt vastgeplakt op uw bil, zodat u zich veilig kunt bewegen. Aan het slangetje van de Endo-sponge wordt de vacuümpot aangesloten. De vacuümpot draagt u bij u.
Bij het wisselen van de Endo-sponge wordt de huidige Endo-sponge voorzichtig verwijderd. Vervolgens wordt de endoscoop naar binnen gebracht en wordt de holte geïnspecteerd. De MDL-arts plaats een nieuwe Endo-sponge, die weer wordt aangesloten op een nieuwe vacuümpot.
De Endo-sponge wordt één tot twee keer per week vervangen.
Het vacuüm in het wondgebied kan soms een pijnlijk gevoel geven. Dit gevoel wordt in de loop van de behandelingen minder. De omvang van de holte en de duur van het genezingsproces bepalen hoe lang de behandelingen nodig zijn. Dit kan variëren van een paar weken tot maanden.
Na de behandeling
Na de behandeling kunt u een kramperig, opgeblazen gevoel hebben. Dit komt doordat tijdens de behandeling lucht ingeblazen is. Winden laten helpt tegen dit gevoel.
U wordt tot ongeveer één uur na de behandeling bewaakt, omdat u een sterke pijnstiller en een bewustzijnverlagend middel heeft gekregen. Als de controles van bloedruk, pols en bewustzijn goed zijn en als u een boterham heeft genuttigd, mag u – onder begeleiding – weer naar huis. U krijgt een vervolgafspraak mee.
Verzorging thuis
Het thuis verwisselen van de vacuümpot is alleen nodig als hij niet vacuüm meer is. De blauwe markering is dan helemaal tot onderaan ingedaald, zie afbeelding hieronder.
U kunt de vacuümpot als volgt verwisselen:
- Schuif het klemmetje op de slang.
- Draai de vacuümregelaar op nul.
- Draai de verbinding tussen de slang en de vacuümpot los.
- Haal het rode dopje van de nieuwe vacuümpot.
- Sluit de vacuümpot aan de slang.
- Zet de vacuümregelaar op 1 of op 2, afhankelijk van wat de arts uw geadviseerd heeft.
- Schuif het klemmetje van de slang weer los zodat de slang open is. Nu zal de vloeistof langzaam gaan lopen.
- Plak de slang vast op uw bovenbeen, zodat u weer mobiel bent en veilig kunt bewegen.
- Bewaar de oude vacuümpot, zodat u deze mee kan nemen bij uw volgende behandeling.
Kijk voor meer informatie op de website van B. Braun (BBraun.com, zoek op ‘Endoluminal Vacuum Therapy’).
Contact opnemen
Neemt u alstublieft contact op bij:
- hevige buikpijn
- koorts boven de 38 graden
- vragen over de verzorging van de Endo-sponge
Tussen 8.00 en 17.00 kunt u contact opnemen via telefoonnummers 088 125 44 17 en 088 125 52 50. Tussen 17.00 en 8.00 kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 125 00 00.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.