Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een epiduroscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Doel epiduroscopie

U hebt last van lage rugpijn met uitstraling naar één of beide benen. In overleg met uw pijnspecialist is besloten een kijkoperatie aan uw rug (epiduroscopie) uit te voeren. Bij een epiduroscopie brengt de pijnspecialist een lang dun flexibel slangetje (katheter) aan in de rug. Dit gebeurt bij het stuitje ter hoogte van de bilspleet. Aan het einde zit een kleine camera. De pijnspecialist kan zo de zenuwen bekijken die mogelijk uw pijnklachten veroorzaken. Het is ook mogelijk om via dit slangetje medicijnen in te spuiten.

Sedatie

De behandeling gebeurt onder sedatie. Dit is een lichte narcose ook wel roesje genoemd. Meer informatie hierover vindt u in de folder propofolsedatie.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de verpleegafdeling van Adrz. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige en wordt u voorbereid op de behandeling.

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
U dient voor de behandeling nuchter te zijn. Uw medicatie mag u wel op de gebruikelijke tijd met een slokje water innemen, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Medicatie
Neemt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen. Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnarts.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meld dit dan voor de start van de behandeling.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling

Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.

Verloop van de behandeling
Voor de ingreep krijgt u een infuus. Via dit infuus krijgt u een dosis antibiotica om het risico op infecties te verkleinen. Tijdens de ingreep wordt er gezorgd voor pijnbestrijding via een pompje dat aangesloten is op het infuus. Tijdens de behandeling bent onder volledige bewaking. Dit wil zeggen dat u aangesloten wordt op de monitor voor het bewaken van uw hartslag en bloeddruk en er wordt een zuurstofkapje geplaatst.

De prikplaats wordt plaatselijk verdoofd, zodat u weinig voelt van het aanprikken. Als de verdoving voldoende werkt, brengt de pijnspecialist de katheter in. Met een röntgenapparaat kijkt de pijnspecialist of de katheter op de juiste plaats zit. Tijdens de epiduroscopie kan de pijnspecialist zien of er verklevingen zijn, die waarschijnlijk de oorzaak van uw pijn zijn. De pijnspecialist vraagt regelmatig of u pijnklachten hebt. Op deze plaats(en) worden medicijnen gespoten die de verklevingen losser maken en uw pijnklachten verminderen. Tot slot wordt de katheter verwijderd. De ingreep duurt één tot anderhalf uur.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u nog even op de uitslaapkamer. U mag dezelfde dag nog naar huis. Het kleine wondje aan uw stuit geneest vanzelf. De eerste drie dagen mag u niet in bad, wel douchen. Eenmaal thuis mag u in principe alles weer doen wat u gewend bent. Mocht u pijnklachten voelen, dan is dit een waarschuwing om het rustiger aan te doen.

Resultaat
Het resultaat van de behandeling is verschillend. Soms merkt u al vrij snel dat het beter gaat met uw pijnklachten. Het kan ook pas na enkele weken tot maanden zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de behandeling herhaald moet worden of dat aanvullende behandeling nodig is.

Complicaties en bijwerkingen

We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van bijwerkingen of complicaties.

  • Bij sedatie doen zich zelden grote risico’s of complicaties voor: misselijkheid kan optreden als bijwerking van verschillende medicijnen. We proberen hier zoveel mogelijk adequaat op in te spelen.
  • Er kan napijn optreden aan het wondje bij uw stuitje. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol).
  • Na de behandeling kunt u hoofdpijn of nekpijn krijgen. U kunt een doof gevoel en minder kracht in uw benen hebben. Dit moet de volgende dag weer over zijn. Zo niet, dan neemt u contact op met het Centrum voor Pijngeneeskunde.
  • Na een ruggenprik kan hoofdpijn optreden. Deze hoofdpijn onderscheidt zich van ‘gewone’ hoofdpijn doordat de pijn minder wordt bij platliggen en juist erger wordt bij overeind komen. Meestal verdwijnt deze hoofdpijn binnen een week vanzelf. Als de klachten zo hevig zijn dat u het bed moet houden, neemt u dan contact op met de anesthesioloog. Deze heeft mogelijkheden om het natuurlijk herstel te bespoedigen.

Als er corticosteroïden zijn gebruikt:

  • Opvliegers en een rood warm gezicht. Deze bijwerkingen kunnen bij zowel vrouwen als mannen voorkomen.
  • Bij vrouwen kan de menstruatie voor korte tijd verstoord raken.
  • Bij diabetici kan gedurende enkele dagen verhoging van de bloedsuiker optreden. Blijft dit aanhouden, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
  • In zeldzame gevallen kan er een verkleuring van de huid optreden. Dit verdwijnt in de meeste gevallen.

Nazorg

Leefregels

U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.

Controle

U krijgt binnen vijf dagen en na zes tot acht weken een telefonische afspraak met de pijnverpleegkundige/consulent.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie voor uw afspraak

In te vullen door behandelaar

Wel/niet stoppen met bloedverdunners:

O Ja, stoppen met de bloedverdunners ……… dagen vóór de behandel datum.

O Nee, er hoeft niet gestopt te worden.

O Niet van toepassing.