Fibroscan
Binnenkort heeft u een afspraak voor een fibroscan. Met dit onderzoek kunnen we de hoeveelheid fibrose en vet in uw lever meten. In deze folder leest u waarom een fibroscan belangrijk is, hoe dit onderzoek gaat en hoe u zich erop voorbereidt.
Littekenweefsel in de lever
Fibrose is littekenweefsel in de lever. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Cirrose kan ernstige ziekten veroorzaken. Denk aan bloedingen van de slokdarm en kanker in de lever. Alle patiënten met een (chronische) leverziekte kunnen leverfibrose krijgen. Dit geldt ook voor patiënten met chronische Hepatitis B en Hepatitis C. Het is belangrijk om te weten of er fibrose in uw lever zit. Uw arts kan dan beter bepalen welke behandeling het beste bij u past.
We kunnen fibrose meten met een fibroscan. De fibroscan meet hoe soepel uw lever is. Een gezonde lever is erg soepel. Een zieke lever is door fibrose of cirrose minder soepel.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
U mag in de drie uur voor het onderzoek niet meer eten.
- U mag voor het onderzoek wel drinken.
De behandeling
- Een fibroscan maken we met geluidsgolven. Het onderzoek is gemakkelijk om uit te voeren en duurt enkele minuten. Het doet geen pijn.
- Tijdens het onderzoek moet u uw buik ontbloten.
- De lever zit rechts in de bovenbuik, tussen de ribben. De medewerker die het onderzoek uitvoert, bepaalt met een apparaat waar uw lever precies zit.
- De medewerker doet eerst gel op de plaats waar uw lever zit. De gel kan op uw kleding komen, deze is uitwasbaar.
- De medewerker plaatste de echokop van het apparaat op uw buik en verstuurt geluidsgolven. Het sturen van geluidsgolven doet geen pijn. U voelt wel een soort tikjes.
- Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is.
- De medewerker voert dit onderzoek minimaal tien keer uit. Dat is belangrijk voor een betrouwbare uitslag.
Na de behandeling
Uw arts ontvangt de resultaten van de fibroscan. De uitslag wordt daarna telefonisch of tijdens een afspraak op de polikliniek met u besproken.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Interne Geneeskunde/Maag-, Darm- en Levergeneeskunde via 088 125 44 95.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.