Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over galliumscintigrafie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Doel van het onderzoek

Een galliumscintigrafie wordt vooral toegepast om de plaats van een infectie of ontstekingsproces in het lichaam op te zoeken.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
  • De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
  • Meld u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.

Voorbereiding voor het onderzoek

Voeding

U kunt normaal eten wat u gewend bent.

Medicijnen

U kunt uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en tijd innemen.

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig, als u kleding aan heeft waarin u zich goed kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Draag geen kleding met metalen knopen en ritsen. Deze kunnen de opnamen verstoren. Sieraden moet u afdoen.

Handicap

Als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd vraagt, verzoeken wij u dit te melden bij het maken van de afspraak. Wij kunnen dan extra tijd voor u inplannen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend door middel van een injectie in uw arm. Het duurt enige tijd voordat de radioactieve stof goed in de organen is opgenomen, daarom worden 48 uur na de toediening opnamen gemaakt. Na de injectie kunt u de afdeling weer verlaten. Voor het maken van de opnamen ligt u op een onderzoekstafel. Er wordt een camera vlak boven uw lichaam geplaatst. Deze camera maakt opnamen van het gehele lichaam, en eventueel extra opnamen van de gebieden waar u klachten heeft. Tijdens het maken van zo’n opname is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een gedeelte van de toegediende radioactieve stof wordt via de darmen uitgescheiden.

Daarom kan het nodig zijn dat er de volgende dag(en) extra opnamen gemaakt moeten worden. Gedurende de tijd tussen de opnamen heeft de inhoud van de darm zich kunnen verplaatsen, zodat met de combinatie van alle opnames een beter oordeel over de buik kan worden gevormd.

Bijwerkingen

Van de radioactieve stof zijn geen bijwerkingen te verwachten. De kleine hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld is gering en levert geen gevaar op voor u en uw omgeving. Neem geen kinderen jonger dan twaalf jaar mee naar het onderzoek.

Medicijnen tijdens het onderzoek

U krijgt de medicijnen voor het onderzoek mee. Na de foto’s zijn de medicijnen op. Het is belangrijk dat uw stoelgang bevorderd wordt als er foto’s van uw buikorganen worden genomen. De toegediende stof wordt voor een deel via de ontlasting uitgescheiden.

Het is niet nodig dat de darmen ‘leeg’ zijn, maar wel dat u vaak ontlasting produceert. U kunt normaal eten zoals u gewend bent. U krijgt twee middelen om in te nemen die de stoelgang bevorderen. Omdat de ontlasting meer wordt dan normaal en veel water bevat, moet u meer drinken dan normaal, ongeveer twee en een halve liter. U mag drinken wat uw voorkeur heeft.

Tijdens het onderzoek neemt u de volgende medicijnen in:

  • de dag van de injectie vóór het slapen gaan, twee tabletten Bisacodyl
  • bij elke maaltijd een zakje Importal wat u oplost in een glas water of sap

Als het nodig is, worden er de volgende dag nog foto‘s van uw buik gemaakt (tijd wordt met u afgesproken). U gaat door met de medicijnen die uw stoelgang bevorderen tot na de foto’s. Het is verstandig om die dag nog extra te drinken.

Duur van het onderzoek

Het aantal opnamen is vooraf moeilijk aan te geven, maar het onderzoek duurt normaal ongeveer drie kwartier. Vervolgopnamen duren ongeveer een half uur.

Uitslag

Op een later tijdstip beoordeelt de nucleair geneeskundige de resultaten. Hij/zij maakt een verslag voor de behandelend arts. Meestal duurt dit ongeveer vijf werkdagen. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag en de verdere behandeling.

Afzeggen afspraak?

Als u uw afspraak niet kunt nakomen laat dat dan zo snel mogelijk weten aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde via onderstaand telefoonnummer. Een andere patiënt kan dan worden ingepland, zodat de onderzoekstijd niet verloren gaat. Als u het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde afzegt, neem dan ook contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw afspraak in Goes (route 15)

Injectie: _____________ dag ____________________ om ________ uur

Foto’s: _____________ dag ____________________ om ________ uur