Informatie over uw afspraak
U wordt op locatie _____________ afdeling______ datum _________________tijd________verwacht
Naam uitvoerende arts: ___________________________
De arts die het onderzoek doet (de uitvoerend arts) kan een andere arts zijn, dan uw eigen arts (de aanvragend arts), omdat de uitvoerend arts in endo-echoscopie gespecialiseerd
Wat is een endoscopische echografie?
Endoscopische echografie wordt gedaan met behulp van een dun staafje van 9 mm dik (probe) met aan de tip een echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden door ieder orgaan of weefsel op een andere manier weerkaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden op een beeldscherm tot een beeld gevormd (echografie).
Doel van het onderzoek
Het doel is om de anatomie van de kringspieren (inwendige en uitwendige kringspier) van de anus te onderzoeken. Tevens kunnen de wand van de endeldarm en de omliggende weefsels/organen ook onderzocht worden op eventuele afwijkingen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
De dag van de behandeling
De voorbereiding
Voorafgaande aan de anale echo-endoscopie vindt een reiniging van de darm plaats. Dit gebeurt met behulp van twee klysma’s (darmspoeling). Het doel van deze klysma’s is dat er geen ontlasting meer aanwezig is in de dikke darm zodat de beoordeling optimaal is. Deze klysma’s krijgt u op de afdeling waar u verwacht wordt.
Het onderzoek
U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzijde met ontbloot onderlichaam. De arts brengt de probe, voorzien van glijmiddel, voorzichtig via de anus naar binnen. Het inbrengen van de probe kan als vervelend ervaren worden, maar als u zich kunt ontspannen gaat het gemakkelijker. Echter als u last heeft van kloofjes of aambeien, dan kan het onderzoek wat pijnlijker zijn. Verder kan het zijn dat tijdens het onderzoek het ballonnetje, dat over de probe geplaatst is, wordt opgeblazen. Dit geeft een voller gevoel. Door het opblazen van het ballonnetje kan de arts een beter inzicht krijgen van de anus en endeldarm.
Uitslag
U krijgt een voorlopige uitslag van de arts, die het onderzoek gedaan heeft, maar in een vervolgafspraak wordt de uitslag besproken met uw behandelend arts.
Complicaties
De kans op complicaties is zeer klein. Indien er waterstofperoxide wordt ingespoten, kan dit een prikkelend gevoel geven, dit gaat vanzelf weer over. Het inspuiten van waterstofperoxide gebeurt als er sprake is van een uitwendige fistel bij de anus. De arts wil dan de locatie van de fistel aan de binnenkant lokaliseren.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.