Wat is een gastroscopie?
Een gastroscopie is een onderzoek waarbij de slokdarm, maag en een klein stukje van de dunne darm (twaalfvingerige darm) wordt bekeken. Dit gebeurt met behulp van een buigzame, soepele en bestuurbare slang (scoop). Op de scoop zit een camera, die verbonden is met een monitor, zodat de arts de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm goed kan bekijken of er afwijkingen te zien zijn of uitgesloten kunnen worden.
Met behulp van de scoop kunnen kleine ingrepen gedaan worden bijvoorbeeld stukjes weefsel wegnemen (biopten), oprekken (dilateren) van de slokdarm, het laten stoppen van een bloeding of het plaatsen van buisje (stent) of een voedingssonde.
Voorbereiding
Van tevoren melden
Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact op neemt met uw behandelend arts als u
- Bloedverdunners gebruikt; of u deze mag doorgebruiken, moet stoppen of moet aanpassen.
- Suikerziekte (diabetes) heeft en insuline gebruikt; of u de eenheden van insuline moet aanpassen of gestopt moet worden. Het is raadzaam om uw insulinepen mee naar het ziekenhuis te nemen.
- Een pacemaker of ICD hebt.
- Bekend bent met een allergie.
- Een enkele keer kan een rustgevend middel (roesje) toegediend worden. Dit moet uw (huis)arts overleggen met de specialist. Het regelen moet voorafgaand aan de datum van het onderzoek gedaan zijn dus niet op de dag van het onderzoek. Van dit rustgevend (roesje)middel kan u zich suf/slaperig voelen. Daarom mag u op die dag niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Regel voorafgaande aan het onderzoek, dat iemand u naar huis kan brengen. Zie ook de patiëntfolder: sedatie en lees deze zorgvuldig door.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Nuchter zijn
Is het onderzoek vóór 13.00 uur gepland: dan mag u vanaf 00.00 uur niets meer eten of drinken. Dus ook stoppen met sondevoeding vanaf 00.00 uur.
Is het onderzoek ná 13.00 uur gepland: dan mag u voor 07.00 uur nog een beschuit belegd met jam en zonder boter, kop thee, koffie zonder melk of een glas water gebruiken. Dus ook sondevoeding stoppen vanaf 07.00 uur.
Medicijnen
- Tot twee uur voor het onderzoek mag u uw medicijnen nog met een slokje water innemen.
- Puffers (inhalator) voor de longen mag u gebruiken zoals u dat thuis gewend bent.
- Neem een actuele medicijnlijst mee tijdens het bezoek aan het ziekenhuis.
Kleding
Draag ruimvallende, makkelijk zittende kleding, die prettig draagt tijdens het onderzoek.
Het onderzoek
Voorafgaande aan het onderzoek krijgt u een drankje te drinken. Dit drankje zorgt ervoor dat er minder schuimvorming in de maag/ twaalfvingerige darm aanwezig is. Hierdoor kan de arts uw maag en darm beter controleren. Vlak voor het onderzoek zal de verpleegkundige/arts nog wat vragen met u doornemen. Als u een gebitsprothese/gehoorapparaat heeft, doet u deze in de behandelkamer, vlak vóór het onderzoek uit. Ook wordt uw keel vlak voor het onderzoek verdoofd met behulp van een spray. Dit zorgt ervoor dat u minder last van kokhalsneigingen heeft. De spray geeft een dik/stijf opgezwollen gevoel in de keel. Ondanks het dikke stijve gevoel kunt u gewoon slikken en is de keel niet opgezwollen zodat er, tijdens het onderzoek, voldoende ruimte is om gewoon te ademen via de mond/neus. Ter bescherming van de gastroscoop en uw eigen tanden krijgt u een bijtring in uw mond. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op de behandeltafel. De gastroscoop wordt voorzichtig via de mond naar binnen geschoven en dit kan een vervelend gevoel geven. De arts/verpleegkundige geeft u aanwijzingen om de scoop in te slikken en goed door te ademen. Om de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm goed te kunnen bekijken, wordt er tijdens de gastroscopie lucht ingeblazen. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Schaam u niet om dan een boer te laten. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.
Nazorg
Als uw keel verdoofd is geweest en niet meer dik aanvoelt, mag u na een half uur een slok koud of gekoeld water drinken. Gaat dit goed, dan mag u weer drinken en eten zoals u gewend bent. Het kan zijn dat uw keel na het onderzoek tijdelijk pijnlijk is. Vooral als u heeft moeten boeren/kokhalzen. Dit gevoel is vaak binnen een paar uur over. Als u een opgeblazen gevoel heeft, geeft opboeren of winden laten een verlichting. In principe mag u na het onderzoek naar huis. Maar als u sedatie heeft gekregen, komt u vlak na het onderzoek nog even bij op zaal SBA of op de dagverpleging. Als alle controles ( zoals bloeddruk, pols en zuurstofgehalte) goed zijn, mag u met begeleiding weer naar huis. Ook kan het zijn dat er tijdens het onderzoek een ingreep heeft plaats gevonden, dan kunnen er extra controles nodig zijn. Welke dat zijn, hoort u via de arts.
Uitslag
Soms kan de arts, die het onderzoek gedaan heeft, u alvast een voorlopige uitslag geven. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is niet direct bekend. Het kan zijn dat verder onderzoek of behandeling geadviseerd wordt. Uw behandelend arts bespreekt dit verder met u tijdens een vervolgafspraak.
Complicaties
Op zich is een gastroscopie een veilig onderzoek maar als er nog voedsel in de maag aanwezig is, is er een kans dat u het voedsel op boert. Als het voedsel in de luchtpijp komt, kan dit mogelijk een luchtweginfectie geven. Daarom is het erg belangrijk dat u nuchter bent voor het onderzoek. Krachtig opboeren tijdens het onderzoek kan het slokdarmslijmvlies beschadigen. Er is een kleine kans dat dit een bloeding veroorzaakt. Wanneer de gastroscoop moeizaam de keel passeert of wanneer er vernauwing in de slokdarm is, kan er een scheurtje in de slokdarm ontstaan. De kans hierop is zeer klein.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er veranderingen in uw gezondheid opgetreden tussen het maken van de afspraak en het onderzoek, zoals het krijgen van een pacemaker of het starten met een bloedverdunner. Neem op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50. Ontstaan er na het onderzoek onverhoopt problemen? Neem op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en 13.00-16.30 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50.
Als u de afdeling niet kunt bereiken kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak annuleren of verzetten? Als de afspraak meer dan zeven dagen vooruit ligt. Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. Is de afspraak binnen zeven dagen? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en 13.00 en 16.30 uur naar de SBA via 088 125 5250. Annuleer minimaal 24 uur van tevoren, zodat we een andere patiënt kunnen helpen.
Informatie over uw afspraak
U wordt verwacht op locatie _________________________________________________________________
Afdeling _________________________________________________________________________________
Datum _______________________________________________________________ Tijd__________
Dit onderzoek wordt gedaan door: ____________________________________________________________