Een haarnestcyste wordt in het medisch taalgebruik ook wel sinus pilonidalis genoemd. Het is een holte onder de huid in het verlengde van de bilspleet met een of meerdere verbindingen door de huid naar buiten.
In een haarnestcyste zitten vaak haren. Soms ontstaat hierin een ontsteking of abces. Haarnestcystes kunnen pijnlijk zijn en produceren vaak vocht. Waarom een haarnestcyste bij de ene persoon ontstaat en bij de ander niet, is niet duidelijk.
De dag van de behandeling
Wanneer de haarnestcyste rustig is en er weinig of geen klachten zijn is een behandeling soms niet nodig. Een goede hygiëne is wel belangrijk. Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kan worden besloten tot een operatie.
Voorbereiding
Bloedverdunners
Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit bij het bezoek aan het spreekuur melden. Soms moeten deze gestopt worden.
Pijnstillers
Pijnstillers zoals paracetamol zijn te koop bij de apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen.
Anesthesie
Een haarnestcyste kan geopereerd worden in narcose, met een ruggenprik of in lokale verdoving. De anesthesioloog en/of chirurg bespreekt dit met u. Meestal kunt u dezelfde dag naar huis. Zorg dat u iemand heeft die voor u kan zorgen, zoals u ophalen uit het ziekenhuis en bij eventuele problemen u weer naar het ziekenhuis terugbrengen.
De behandeling
De haarnestcyste kan op drie manieren worden behandeld.
- De eerste manier is een behandeling met een lasertechniek. Hierbij wordt onderhuids de holte en de gangen naar de huidopeningen schoongemaakt en gedicht met een lasertechniek.
- De tweede manier is het verwijderen van de haarnestcyste. Afhankelijk van de uitgebreidheid en de mate van ontsteking kan de wond dan opengelaten worden.
- Een derde manier is het verwijderen van de ontstekingen en het bedekken van het defect met een huidverschuiving. Deze manier wordt toegepast bij uitgebreide ontstekingen
Complicaties
Bij deze operatie is er met name een kans op een nabloeding of wondinfectie. Enig bloedverlies en wat wondvocht past bij de behandeling. Bij een nabloeding, veel pijn of pusuitvloed is het advies contact op te nemen met het ziekenhuis.
Nazorg
Vanwege de plaats van de wond kunnen de eerste dagen na de ingreep pijnlijk zijn, met name bij zitten en op de rug liggen. Neem uw pijnstillers de eerste dagen op vaste tijden in. Na de operatie mag u uw bloedverdunnende medicijnen meestal weer innemen. Een goede wondgenezing kan lang duren, zeker bij een open wond.
U kan na alle type operaties gewoon douchen. Bij de laserbehandeling moet u gedurende één week de huidopeningen met een wattenstaafje openhouden. Bij een eventuele open wond moet u tweemaal per dag de wond uitdouchen. Na de operatie krijgt u op de afdeling goede instructies.
Pijn
Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Hiervan mag u maximaal vier keer per dag 2 tabletten van 500 mg gebruiken. Neem uw pijnstillers de eerste dagen na de operatie op vaste tijden in.
Werk
Meestal kunt u na enkele dagen uw normale dagelijkse activiteiten hervatten.
Controle afspraak
Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.