Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over hulphonden in het ziekenhuis. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U bent met uw hulphond van harte welkom in Adrz. Deze folder heeft betrekking op blindengeleidehonden, assistentiehonden, autismegeleidehonden en buddyhonden.

In het ziekenhuis worden mensen verpleegd die erg ziek zijn en soms een verlaagde weerstand hebben. Dieren kunnen bepaalde bacteriën, virussen en ongedierte overbrengen die voor die patiënten schadelijk zijn. Daarom zijn dieren normaal gesproken niet toegestaan in een ziekenhuis. Omdat wij de functie en het belang van hulphonden erkennen, zijn zij wel toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Daarbij maakt het niet uit of u als patiënt naar het ziekenhuis komt of als bezoeker.

Ons beleid is niet bedoeld om mensen met een hulphond buiten te sluiten, maar om goede en veilige zorg aan al onze patiënten te kunnen waarborgen. Als u iemand kunt vinden die u kan begeleiden in plaats van uw hulphond, stellen wij dit zeer op prijs. Als dit niet kan vragen wij u niet langer dan noodzakelijk met uw hond in het ziekenhuis te blijven.

Algemeen

  • Uw hulphond dient als zodanig herkenbaar te zijn, bijvoorbeeld door het dragen van een dekje met het officieel erkende logo van Stichting Hulphond of van het KNGF Geleidehonden.
  • Op een eventueel verzoek van een medewerker kunt u een bewijs tonen van een dierenarts dat de hond gezond en volledig gevaccineerd is.
  • Uw hulphond moet preventief behandeld zijn voor vlooien en wormen voordat u met uw hond het ziekenhuis binnenkomt.
  • Uw hond is te allen tijde aangelijnd en wordt niet alleen gelaten.

Zodra u het ziekenhuis betreedt, meldt u zich bij de receptie van het ziekenhuis. De receptiemedewerker regelt uw begeleiding naar de verpleegafdeling/polikliniek. Niet iedereen die in het ziekenhuis werkt, weet dat hulphonden zijn toegestaan. De begeleiding die met u meeloopt, kan voorkomen dat u daarop wordt aangesproken. Daarnaast weet de begeleider ook in welke ruimtes uw hond wel en niet mag komen.

Hulphonden zijn toegestaan in wachtruimtes, spreekkamers en het bezoekersrestaurant in de centrale hal op de begane grond.

Hulphonden zijn niet toegestaan binnen de volgende ruimtes/afdelingen:

  • Meerpersoonskamers
  • Intensive care
  • Eerste Hart Hulp
  • Spoed Eisende Hulp
  • Oncologie
  • Wiegenkamer
  • Couveusekamer
  • Isolatiekamer
  • Operatiekamer
  • Ruimtes voor behandeling en onderzoek

Opname op een verpleegafdeling

Bij het gesprek over de opname meldt u het als u uw hulphond wilt meenemen.

U wordt opgenomen op een eenpersoonskamer waarvan de deur gesloten is. Dat voelt wellicht wat ongastvrij, maar is noodzakelijk om de ziekenhuishygiëne te waarborgen.

Uw hulphond wordt regelmatig uitgelaten buiten het ziekenhuisterrein door familie of vrienden. Bij het uitlaten van de hond neemt u de kortste weg in het ziekenhuis naar buiten en weer terug. U hebt voldoende zakjes beschikbaar voor de gebruikelijke opruimwerkzaamheden. Ook de verdere verzorging en voeding van uw hulphond wordt gedaan door u of familie/vrienden. De voerbak en waterbak worden minimaal één keer per dag gereinigd. In geval van verontreiniging door de hond, dient de begeleider dit te melden bij een medewerker van de schoonmaakdienst voor reiniging en desinfectie.

Voorafgaand aan de opname heeft u een afspraken-overzicht opgesteld, waarin staat wie de hond verzorgt (eten/drinken/uitlaten/dagelijkse schoonmaak van voer- en drinkbak). Dit gebeurt niet door de medewerkers van het ziekenhuis. Familie of vrienden zullen tijdens uw afwezigheid voor bijvoorbeeld een ingreep of een onderzoek, bij uw hond moeten blijven.

Na afloop van uw opname meldt de verpleging u telefonisch aan bij de receptie van het ziekenhuis. De receptiemedewerker regelt uw begeleiding van de verpleegafdeling naar de uitgang.

Bezoek aan de polikliniek

Bij het maken van de afspraak met de Adrz-medewerker meldt u het als u uw hulphond wilt meenemen. Bij afspraken waarbij vooraf duidelijk is dat uw hulphond niet gedurende het gehele bezoek kan begeleiden, kiest u voor het meenemen van een begeleider in plaats van uw hulphond.

Na afloop van uw bezoek meldt u zich bij de balie van de polikliniek. De baliemedewerker regelt via de receptie dat u wordt begeleid naar de uitgang.

Bezoek aan een opgenomen patiënt

Voorafgaande aan uw bezoek belt u met de afdeling waar de patiënt is opgenomen en meldt u dat u uw hulphond wilt meenemen. Het meenemen van een hulphond voor bezoek aan een patiënt is niet altijd mogelijk.

U blijft als bezoeker samen met de hulphond gedurende het bezoek op de eenpersoonskamer van de patiënt. Het is niet toegestaan om andere kamers/ruimtes te bezoeken. Na afloop van uw bezoek meldt de verpleging u telefonisch aan bij de receptie van het ziekenhuis. De receptiemedewerker regelt uw begeleiding van de verpleegafdeling naar de uitgang.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling og polikliniek die u met uw hulphond wilt bezoeken. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.