Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een hysteroscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Hysteroscopie betekent kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Dit onderzoek gebeurt met een hysteroscoop.

De hysteroscoop

Een hysteroscoop is een holle buis waarin meerdere dunne kanalen aanwezig zijn, waardoor kleine instrumenten, licht en vloeistof gaan. De dunne buis van ongeveer 30 cm lengte wordt via de vagina en baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. De hysteroscoop kan worden aangesloten op een camera zodat op een televisiescherm een afbeelding verschijnt van de binnenkant van de baarmoeder.

Diagnostische hysteroscopie

Hysteroscopie is een methode bij het zoeken naar oorzaken van hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies uit de baarmoeder, onvruchtbaarheid, herhaalde vroeggeboorten of miskramen en ernstige menstruatiepijn. Het wordt ook gedaan bij bloedverlies na de overgang. Zo nodig kan weefsel worden verwijderd voor verder onderzoek. Met behulp van hysteroscopie is het mogelijk om een spiraal te verwijderen waarvan de draadjes niet te vinden zijn.

Therapeutische hysteroscopie

Met hysteroscopie kunnen afwijkingen in de baarmoederholte worden behandeld, bijvoorbeeld: vleesbomen, poliepen, verklevingen of een in de wand vastgegroeid spiraal. Tevens kan een sterilisatie door afsluiting van de eileiders worden gedaan.

De dag van de behandeling

Voorbereidingen

De hysteroscopie vindt bij voorkeur niet plaats tijdens de menstruatie, tenzij vloeien (bloedverlies) de reden is voor het onderzoek. Bij vloeien kan de hysteroscopie wel plaatsvinden.

Als u een kinderwens heeft, wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (voordat de eisprong heeft plaatsgevonden), zodat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Hiermee moet u bij de afspraak rekening houden.

Hysteroscopie vindt plaats op de operatiekamer (OK) of de poliklinische operatiekamer (PKOK). In overleg met uw gynaecoloog wordt hierin een keuze gemaakt. Bij een onderzoek of eenvoudige ingreep zonder verdoving, kan dit op de PKOK in Vlissingen, route Schouwen. U mag een uur voor de afspraak één gram paracetamol nemen of een andere pijnstiller. U hoeft niet nuchter te zijn. Als u de ingreep onder narcose krijgt, gebeurt de ingreep op de operatiekamer (OK), in Vlissingen of in Goes.

Na de behandeling

Na de ingreep blijft u nog enkele uren in het ziekenhuis. U mag in principe dezelfde dag naar huis.

In verband met de narcose mag u niet zelf autorijden.

Complicaties

De meest voorkomende complicaties zijn: bloeding, beschadiging van de baarmoederwand (perforatie), infectie en overgevoeligheid voor de gebruikte medicijnen en vloeistoffen.

Voordeel van de hysteroscopie

De hysteroscopie is de enige methode waarmee de binnenkant van de baarmoeder goed kan worden onderzocht.

Nazorg

Bloedverlies

U kunt tot twee weken licht bloedverlies hebben. Gebruik zo nodig een inlegkruisje/maandverband. Gebruik geen tampons!

Pijn

U kunt last hebben van buikpijn vergelijkbaar met menstruatiekrampen. Neem zo nodig een ‘gewone’ pijnstiller.

Geslachtsgemeenschap

Wanneer het bloedverlies gestopt is mag u weer geslachtsgemeenschap hebben. Dit kan in het begin wat pijnlijk zijn.

Douchen, baden en zwemmen

U mag dezelfde dag douchen. In bad gaan en zwemmen, mag weer als het bloedverlies is gestopt. U heeft geen wond en er zijn geen hechtingen om te verwijderen. Meestal krijgt u een afspraak mee voor over twee tot vier de resultaten van het onderzoek met u te bespreken.

Neem contact op met het ziekenhuis bij:

  • Hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie)
  • Hevige buikpijn
  • Koorts (38 graden of meer)
  • Duizeligheid, hartkloppingen en onwel worden

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.