Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u informatie over het inbrengen van medicatie met behulp van echografie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het inbrengen van medicatie met behulp van echografie, op de afdeling Radiologie van Adrz.

Wat is een echografie?

Bij een echografie worden met behulp van geluidsgolven organen of weefsels zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. De beelden worden verkregen door met een transducer over de huid te bewegen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, geassisteerd door een echo-assistent of een radiologisch laborant.

Het doel van de behandeling

De pijn in of rondom het gewricht kan veroorzaakt worden door een ontsteking van het gewricht, pezen of een slijmbeurs. Door middel van deze behandeling wordt geprobeerd de pijn te verminderen door rond of in het gewicht of slijmbeurs een vloeistof te spuiten die de ontsteking remt en de pijn verminderd.

In het ziekenhuis

  • Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
  • Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
  • Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing.

Voorbereiding

Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig.

Zwangerschap
Als u zwanger bent of denkt dat te zijn, meld dit dan bij het maken van de afspraak.

Kleding
Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Medicatie
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling / bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Mogelijk moeten deze gestopt worden. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of u hiermee wel of niet moet stoppen. Heeft u vragen of twijfelt u over uw medicijninname overleg dan met uw arts.

Begeleiding
Hoewel wij begrijpen dat uw eventuele begeleider/ster een grote steun voor u is bij een ziekenhuisbezoek, wordt hen gevraagd tijdens het onderzoek te wachten in de wachtkamer. Bij kinderen en hulpbehoevenden kan er eventueel wel een begeleider mee naar binnen.

Verloop van de behandeling

Voor deze behandeling ontbloten we de plek waar de injectie plaatsvindt. De radioloog verricht het onderzoek, de laborant/assistent assisteert hierbij. Voor het onderzoek komt u op de onderzoekstafel te liggen, afhankelijk van de toedieningslocatie wordt gekeken hoe u komt te liggen. De radioloog brengt het gebied in beeld met behulp van echografie. Zodra de locatie bepaald is wordt het gebied gedesinfecteerd en steriel afgedekt. Eventueel wordt de huid van te voren verdoofd. Vervolgens wordt het gebied aangeprikt en wordt de vloeistof ingespoten. De vloeistof is een combinatie van verdoving met een ontstekingsremmer. Tijdens en na het inspuiten van de vloeistof kan er een drukkend gevoel ontstaan in het gewricht. Na het verwijderen van de naald wordt er een pleister op het prikgaatje geplakt en is de behandeling klaar.

De hele behandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Aandachtspunten na uw behandeling

Na de behandeling kan er een kleine bloeduitstorting ontstaan op de plaats waar geprikt is. De kracht in uw arm of been kan tijdelijk verminderd zijn en er kan een doof gevoel in uw arm of been ontstaan. De eerste dagen tot een week na de behandeling kan de pijn sterker zijn dan daarvoor.

Autorijden
Na het inbrengen van de injectie in uw gewricht wordt geadviseerd niet zelf met de auto naar huis te rijden omdat u bij een ongeval mogelijk niet verzekerd bent.

Belasting gewricht
In sommige gevallen is het raadzaam het gewricht na de injecties niet zo zwaar als normaal te belasten, bespreek dit met de radioloog die het onderzoek uitgevoerd heeft.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.