Adrz

Deze folder geeft u informatie over het inbrengen van medicatie met behulp van echografie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het inbrengen van medicatie met behulp van echografie, op de afdeling Radiologie van Adrz.

Deze folder geeft u informatie over het inbrengen van medicatie met behulp van echografie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wij adviseren u om na de behandeling niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen. Dit omdat u bij een ongeval mogelijk niet verzekerd bent.

Inbrengen medicatie – het doel van de behandeling

De pijn in of rondom het gewricht kan veroorzaakt worden door een ontsteking van het gewricht, pezen of een slijmbeurs. Door middel van deze behandeling wordt geprobeerd de pijn te verminderen door rond of in het gewicht of slijmbeurs medicatie te spuiten die de ontsteking remt.

De behandeling wordt uitgevoerd door een radioloog. Deze wordt daarbij geassisteerd door een doktersassistent(e).

Van tevoren melden

 

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • Zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is;
  • Indien u bekend met allergieën of ernstige bijwerkingen van de medicatie zoals genoemd in het kopje ‘Medicijngebruik’.

Voorbereiding

Medicijngebruik

Let op, voor onderstaande medicijnen is er een verschillende voorbereiding nodig.

  • Het gebruik van medicatie met betrekking tot antistolling / bloedverdunning dient afgestemd te worden met uw behandeld arts. Mogelijk moeten deze gestopt worden.
  • Overige medicijnen kunt u op de normale manier en tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Heeft u vragen of twijfelt u over uw medicijninname overleg dan met uw arts.
  • Tijdens het onderzoek / behandeling krijgt u (mogelijk) de volgende medicatie; Lidocaïne (verdoving) en Kenacort (Triamcinolonacetonide). Bent u bekend met allergieën of ernstige bijwerkingen m.b.t. één of meerdere van deze middelen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Kleding

Trek kleding aan waarin u zich goed kunt bewegen en die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Verloop van de behandeling

Na aanmelding haalt een medewerker u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij / zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Voorafgaand aan de behandeling wordt u gevraagd om een deel van de kleding uit te trekken. In de onderzoekskamer neemt u plaats op de onderzoekstafel.

Door middel van echografie wordt het te behandelen gebied in beeld gebracht. Dit om te bepalen waar de medicatie toegediend gaat worden. Daarna wordt het gebied gedesinfecteerd en mogelijk/ indien nodig steriel afgedekt. Eventueel wordt de huid van tevoren verdoofd. Wanneer de naald zich op de juiste positie bevindt, wordt via dezelfde naald de medicatie ingebracht. Op dat moment kan u een drukkend gevoel van binnenuit ervaren dat ook na de behandeling even kan aanhouden.

De behandeling duurt afhankelijk van de procedure vijf tot twintig minuten.

Aandachtspunten na uw behandeling

  • Na de behandeling kan er een kleine bloeduitstorting ontstaan op de plaats waar geprikt is.
  • De ingespoten medicatie wordt binnen enkele uren lokaal door het gewricht opgenomen. In deze periode kan uw gewricht stijf aanvoelen. Ook kan de kracht in uw arm of been tijdelijk verminderd zijn en kan er een doof gevoel in uw arm of been ontstaan.
  • In sommige gevallen mag u uw gewricht niet zo zwaar belasten. Bespreek dit met de radioloog die de behandeling uitgevoerd heeft.
  • Na het inbrengen van de injectie in uw gewricht wordt geadviseerd niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen. Dit omdat u bij een ongeval mogelijk niet verzekerd bent.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.